jeugd 4-5 jaar

Rachel Williams

http://freyahartas.co.uk

 

Kalm aan ... en slaap zacht
Illustraties: Freya Hartas
Tekst: Rachel Williams

‘De dag wordt nacht, het licht verdwijnt
de lucht wordt bijna rood.
Van alles is er nu te zien.
De maan, haast levensgroot.’


Wij gaan naar bed, maar natuurlijk gaat de natuur gewoon door. Maar wat gebeurt er dan buiten? De maan komt op, en zoals kinderen onder hun dekbed kruipen, zo zijn er een aantal dieren die een schuilplaats zoeken. Maar waar kunnen ze dan terecht? En wat doet de waterlelie als de nacht valt? Of de bij? Een merel die voor haar jongen zorgt?
Ook zij werken de hele dag hard, als de zon schijnt, om als die zon ondergaat een schuilplaats op te zoeken.

Slaap zacht, waterlelie…
Slaap zacht, merel…

De afbeeldingen geven weer hoe druk de dieren en planten overdag in de weer zijn, en op het laatste plaatje zie je hoe ze gaan slapen. Zo schattig, die konijntjes met hun moeder in hun holletje!Maar: er zijn ook dieren die juist actief worden als het donker wordt: de nachtdieren. De maan komt op, en de vos gaat op strooptocht. De vleermuis wordt wakker en gaat op zoek naar eten.


Ga lekker liggen, ogen dicht.
Hoor de geluiden van de nacht.
hun melodie sust je in slaap…


Nog even een goede raad: denk aan wat je allemaal gedaan hebt vandaag, nestel je lekker in je bed… Slaap zacht!Dit is niet een doorsnee prentenboek.  De tekst bestaat uit korte versjes, met los daarvan de afbeeldingen, die als foto’s over de pagina’s gedrapeerd zijn. Het boek is informatief natuurlijk, het leert je hoe sommige dieren zich overdag gedragen en dan als het avond wordt nestelen voor de nacht. Maar als  de korte versjes voorgelezen worden, wordt je vanzelf rustig. Er is niets spannends meer, alles komt tot rust…


Rachel Williams (1967) is een Amerikaanse televisiepresentator en heeft diverse boeken, vooral jeugdboeken over de natuur op haar naam staan.


ISBN 9789047714064 | Hardcover| 30 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | september 2022
Vertaling uit het Engels door Johanna Rijnbergen | Afmeting 24.7 x 28,6 cm | Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 11 december 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER