Non-fictie jeugd

Rachel Williams

Kalm aan
Rust in een drukke wereld
50 natuurverwonder-
verhalen
tekeningen: Freya Hartas
tekst: Rachel Williams


Toen uitgever en schrijver Rachel Williams haar dochter weer eens haastig naar de opvang bracht, bleef het meisje staat bij een bloem. 'Mama,'vroeg ze. 'Wat doet die bij daar nou?'

Dat was voor Williams het moment dat ze besefte dat er meer rust moest komen om te genieten van alle kleine wonderen die om haar heen plaatsvinden.
Ze zag de bij in de bloem niet meer, ze zag de vogels die een bad neemen niet meer, de geopende waterlelies, de spin die een web maakt, de wolken... ze zag ze niet meer, ze had teveel haast.  Het werd tijd om het eens wat kalmer aan te doen en weer om zich heen te kijken. En dat deed ze.


Ze zág en hoorde de natuur weer en alles wat zich daarin afspeelt. Ze noteerde wat ze allemaal ontdekte en waarnam. En dat is veel en heel gevarieerd.
De ene keer vertelt ze waarom de vogels in de vroege ochtend zingen (omdat het in de ochtendschemering moeilijk is om naar voedsel te zoeken, dus gaan ze maar zingen) De roodborstjes en merels beginnen omdat zij meer ochtendlicht zien dan de andere vogels, de winterkoninkjes, musjes, meesjes volgen later.


Het zijn allemaal kleine dingen die Rachel Williams opmerkt maar vaak zijn zij juist het grootst in aanzien. Een mooie zonsondergang, een bos dat bijna blauw ziet van de boshyacinten, het 'zilver'spoor van een slak, een muisje dat eten zoekt, een galopperend paard in de wei, een uil op zoek naar prooi, uitlopende varens die hun krullen strekken, het aparte opstijgen van een lieveheersbeestje, een libelle die een vlieg vangt, een specht die tegen een boom tikt, bloesem dat op de grond dwarrelt...

Maar ook een vallende ster, het breken van een golf, de opkomende en afnemende maan, sneeuwvlokken die naar beneden dwarrelen, knetterend onweer krijgen haar aandacht.

Over alles wat ze ziet, vertelt ze iets. Dat kan bijvoorbeeld zijn; hoe onweer ontstaat of de functie van het slijmspoor van een slak, wat een vallende ster eigenlijk is, hoe een vleermuis op jacht gaat, hoe een vlinder van rups tot vlinder ontwikkelt, waarom een zonnebloem met haar bloem de zon volgt.
Heel interessant allemaal, je steekt er enorm veel van op.


Het is alleen jammer dat de tekst gedeeltelijk in een vrij onduidelijk lettertype is afgedrukt. Er zijn ook verschillende lettertypes gebruikt wat een erg onrustig bladbeeld geeft, zeker met de vele tekeningen van Freya Hartas erbij.

De tekeningen zelf zijn aanvullend bij de tekst maar ook deze zijn erg druk en het zijn er bijna teveel in aantal. De kleine schuingedrukte tekst bij de afbeeldingen valt daardoor soms niet op. Ze geven wel goed weer wat Rachel Williams vertelt, maar persoonlijk vind ik het teveel van het goede. De vele kleine tekeningen bij één onderwerp maken dat elke pagina bijna overweldigend is, je weet nauwelijks waar je kijken moet. Een eenvoudiger tekenstijl zou alles veel beter uit laten komen.
Het geheel komt juist niet kalm over.

Al met al geef ik het boek een zesje, ondanks de prachtige hardcover uitvoering, het grote formaat en de vele kleuren die gebruikt zijn.


Zie ook het inkijkexemplaar https://www.lemniscaat.nl/files/fm9789047712695.pdf


ISBN 9789047712695 | Hardcover | 128 pagina's | Lemniscaat | februari 2021
Afmeting 29,8 x 24,3 x 1,9 cm | Vertaald door Jesse Goossens | Leeftijd 8+

© Dettie, 26 mei 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER