jeugd 4-5 jaar

Maria van Eeden

Speelprentenboek
Maria van Eeden & alle Lemniscaat-illustratoren


Het speelprentenboek is gemaakt er ere van het vijftig jaar jubileum van uitgeverij Lemniscaat. Maria van Eeden maakte daarvoor maar liefst 24 kleurrijke prenten waarmee kinderen wel een tijdje zoet zijn. De illustraties zitten vol met tel-, zoek- en puzzelopdrachten. Voor wie nog niet uitgespeeld is, staan er in de tweede helft nog allemaal tips voor leuke vakantiespelletjes. Klinkt super gezellig en mijn dochter popelt dan ook om dit boek te mogen bekijken.


Als eerste bladert ze door het boek heen en dan hoor ik vele enthousiaste kreten. “Kijk mam, Moffel en Piertje staan er in!” Maar al snel blijkt dat er veel meer bekende personages in staan, zoals Vlo en Stiekel, Woeste Willem en Mejuffrouw Muis. De prenten zijn al een genot om naar te kijken, maar al snel begint mijn dochter ook te lezen. Voor ik er erg in heb staan er al pennenstrepen in het boek. Ik kan het haar niet kwalijk nemen, want met opdrachten als: volg de zapp-lijnen, zoek de rijmwoorden bij elkaar en zoek twaalf keer een vogeltje en zoek-de-verschillen-plaatjes is het vragen om te tekenen in het boek. Het is een soort doeboek maar dan in de vorm van een prentenboek. Persoonlijk vind ik het eeuwig zonde, want er in tekenen is nou net niet de bedoeling. Maar voor de jonge doelgroep is het niet te onthouden welke van de twaalf vogeltjes ze al hebben ontdekt en welke niet…


Dan maar eens kijken naar de tweede helft van dit boek: de vakantiespelletjes. Hierin staan veel leuke spelletjes, zoals pak een zandloper en zoek zoveel mogelijk rode dingen. Of snij van een sinaasappel een olifantje… Leuk om even mee te spelen voor de kinderen, waarna ze vervolgens natuurlijk deze ook op moeten eten. Of maak een masker van een papieren zak, twee blikken en wat touw tover je om tot loopklossen. Sommige tips zijn leuk qua idee maar iets minder praktisch uitvoerbaar. Zo kun je een tuintje in je eigen kamer maken door een doos te plaatsen. Alleen wordt één zijkant wel weggeknipt, zodat je een tuin met schuttingen hebt zeg maar. Leuk om mooi te beplakken en een stukje zilverfolie kan prima dienst doen als vijvertje. Maar zand neerleggen is dan een beetje jammer. Want met die open zijkant kun je wel raden dat het zand binnen de kortste keren overal ligt, behalve in de doos.


Kortom, het boek is heerlijk om in te bladeren en bij de levendige prenten kun je verhalen genoeg verzinnen. Echter zul je op de koop toe moeten nemen dat het waarschijnlijk niet zo blijft. Want kinderen zullen al snel bezig willen gaan met de opdrachten en zoals het met doeboeken gaat: als de opdrachten en puzzeltjes eenmaal zijn gedaan, wordt er niet meer naar omgekeken. Eigenlijk houd je dan alleen het tweede gedeelte met vakantiespelletjes over wat nuttig is om te bewaren. Superleuk idee, de uitvoering vind ik persoonlijk wat minder geslaagd.


ISBN 9789047705352 ǀ Hardcover ǀ 58 pagina’s ǀ Uitgeverij Lemniscaat ǀ juni 2013
Leeftijd vanaf ca. 5 jaar

© IreneK, 13 juli 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER