jeugd 4-5 jaar

Anke Werker & Daniëlle Schothorst

http://www.breiwerker.nl

http://www.danielleschothorst.nl

 

Blij als ik brei
illustraties: Daniëlle Schothorst
tekst: Anke Werker


‘Ik heb een verhaal geschreven over een breiend schaap en haar vriendin,’ zei Anke. ‘Ze heten Mop en Miep. En Mop houdt van breien.’ ‘Dat wil ik lezen,’ zei Daniëlle. ‘Stuur maar op.’ En, niet veel later: ‘Daar moeten we samen een boek van maken!’


Mop en Miep zijn twee gezellige schapen. Mop breit en breit, ze hoort niets liever dan tikkende breinaalden. Ze breit een sjaal en die is nu al enorm lang, wel vijfhonderd meter! Als Miep zegt dat ze maar eens moet stoppen dan zegt Mop 'Ik word gewoon blij als ik brei!' Ze hoeft die sjaal helemaal niet te gebruiken.
Maar dan is alle wol op en de vacht van Mop is nog niet aangegroeid en Mieps wolkrulletjes zijn ook nog maar heel klein. Wat nu?
Miep gaat op zoektocht naar wol maar dat lukt niet zo makkelijk, Mop heeft al zoveel wol gebruikt. Miep wordt er zelfs een beetje chagrijnig van. Die Mop ook met haar rare lange sjaal... Gelukkig heeft Miep een heel goed en lief idee zodat Mop toch lekker blij kan blijven breien.


Bij de grappige verhaal staan de bijzondere gekleurde afbeeldingen, in collagetechniek, van Daniëlle Schothorst. Zij gebruikt allerlei materialen maar weeft doorheen de afbeeldingen breiwerk gemaakt door Anke. Zoals bijvoorbeeld de lijfjes van Mop en Miep die gebreid zijn in ribbelsteek. Ook het Noors breiwerk als behang geeft een heel bijzonder effect.
Het verhaal en al deze fraaie illustraties zijn afgedrukt op lekker stevig FSC papier.

Achterin het boek vertelt Mop je via een 'stripverhaal' hoe je zelf een lapje kunt breien in ribbelsteek en hoe je dat kunt afhechten.
En als je niet van breien houdt dan kun je de tekening van een schaap overtrekken die je daarna zelf kunt versieren met plukjes of restjes wol of andere dingen.

Bij dit boek hebben Anke en Daniëlle de website schapenzaken gemaakt waar je een kleurplaat maar ook de lesbrief 'Van schaap naar breiwerk' kunt downloaden. Op die site staat nog veel meer te lezen, o.a. over schapen én over de makers van dit boekje.
Kortom, een mooi verzorgd, apart, gezellig, vrolijk en leerzaam boek.

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789082079609 Hardcover 40 pagina's Schapenzaken 29 september 2013
Leeftijd 4 tot 7 jaar

© Dettie, 4 oktober 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER