jeugd 4-5 jaar

Kim Eberwijn

https://marionvrijburg.wordpress.com

 

Kond
Is het een kat of is het een hond?
illustraties: Marion Vrijburg
tekst: Kim Eberwijn


'Kijk eens naar mijn tekening,' zegt Pim tegen zijn zus Maan.
'Wat een gek beest,' zegt Maan. 'Wat is het eigenlijk? Het lijkt wel een hond met de kop van een kat.'

'Het is een Kond!' roept Maan even later en daarmee is hun nieuwe huisdier geboren.


'Nieuwe huisdier?' vraag je je misschien af. Het is toch een tekening? Jawel! Maar al snel ontdekken Pim en Maan dat Kond leeft! Ze horen namelijk ineens 'mioef, mioef' en even later vinden ze Kond! Onder de tafel!
Ze verstoppen hem gauw in hun kamer, want mama wil geen huisdieren.


Kond is heel zacht en lekker warm, maar moet ook eten hebben natuurlijk. Dus smokkelt Maan haar gehaktbal mee naar boven.
En dan gaan ze slapen, Kond kruipt lekker bij Pim in bed.
Maar de volgende morgen is Kond weg! Hij staat gewoon weer op de tekening.
Hebben ze dan alles gedroomd?


Toch niet... want een tijdje later ontdekken ze dat Kond weer van de tekening verdwenen is. Dat vraagt om een onderzoek. Waar zou hij zijn? Ze maken flyers met de tekst 'Kond gezocht, onze kathond', mét de afbeelding van Kond erop, maar ze worden natuurlijk uitgelachen. Een Kond, die bestaat toch niet! Nou, mooi wel!
En Kond? Die heeft de tijd van zijn leven, hij volgt Pim en Maan. Hij verstopt zich steeds en beleeft zelf ook van alles.
Pim en Maan vinden Kond niet. Maar hoe kan het dat Kond ineens weer op de tekening staat mét een flyer in zijn bek?


Ook de andere verhalen in dit boek zitten vol ondeugende actie van Kond. Zo gaat Kond stiekem mee naar school en bezoekt hij ook opa en oma. Pim en Maan denken dat hij wel op de tekening zal blijven zitten, maar dan kennen ze Kond nog niet! Hij stapt er in en uit wanneer hij wil en dat zorgt natuurlijk voor bijzondere gebeurtenissen.


Marion Vrijburg heeft humoristische illustraties geleverd bij de verhalen en daardoor kunnen wij precies zien wat Kond uitspookt terwijl bijvoorbeeld oma of de juf nergens van af weten! De afbeeldingen zijn vrolijk en het grappige is dat Kond af en toe ook tegen ons praat via de tekeningen.


Het is echt een ontzettend grappig boek om uit voor te lezen, kleuters zullen ervan genieten, maar ook de oudere kinderen - die de verhalen makkelijk zelf kunnen lezen, zullen de verhalen zeker waarderen. En voor op school is het eveneens een prima boek, de juf of meester kan de verhalen voorlezen en kinderen kunnen dankzij de leuke Lesbrief daarna allerlei opdrachten doen en misschien zelf wel hun eigen fantasiedier maken!
Hopelijk volgen er nog meer verhalen rond de lieve, leuke, ondeugende, vrolijke Kond!


(Kond heeft zelfs een eigen website https://konddekathond.nl daar kun je een leuke kleurplaat vinden maar ook wordt er een verhaaltje voorgelezen en zijn er spelletjes rond de verhalen te vinden.)


ISBN 9789492901552 | Hardcover | 77 pagina's | NUR 272 | Uitgeverij Witte Leeuw | 18 februari 2021
Afmeting 24,8 x 17,6 cm | Leeftijd 4 - 7 jaar

© Dettie, 19 mei 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER