jeugd 4-5 jaar

Briony May Smith

http://www.brionymaysmith.com

 

Met Filippa Fazant naar de overkant
Briony May Smith


Ook in kleine dorpjes neemt het verkeer toe. Zo ook in Fijnhulst, waar Filippa Fazant woont. Ze begint er schoon genoeg van te krijgen dat iedere keer als ze naar de overkant van de Oude Eikenweg wil, omdat daar nu eenmaal lekkere bramen groeien, bijna pannenkoekenplat gereden wordt!
Ze ontsnapt iedere keer maar net aan die voorbijrazende auto’s!
Een brief aan de burgemeester helpt niet, al begrijp je wel waarom als je de tekeningen ziet die bij dit stukje verhaal horen.


En dan op een dag wandelt Filippa door het dorp, en ze ziet hoe kinderen veilig de weg over kunnen steken bij een mevrouw met een gele jas, die een bord omhoog houdt. De auto’s stoppen!
Idee! Filippa gaat aan de slag en maakt zelf een stopbord.
En ja hoor, het werkt! Als de dieren haar vragen om te helpen oversteken, staat Filippa daar met haar zelfgemaakt spiegelei.
Wat bijzonder! Filippa komt in de krant, en op de televisie.
Nu zou je denken dat de burgemeester haar wel zal helpen. Maar nee… dan moet er iets nog iets akeligs gebeuren.


Dit leuke verhaal heeft natuurlijk een boodschap. Veilig oversteken, dat kun je niet altijd in je eentje. Om te voorkomen dat je pannenkoekenplat wordt gereden kun je wel wat hulp gebruiken en daar zijn klaar-overs voor.


Het verhaal over deze slimme fazant is een leuk verhaal om voor te lezen, mede doordat het ook nog een spannend avontuur wordt. Want die kat, met de grappige naam Liefste Schat, komt die nog ooit thuis?


De illustraties zijn van de schrijver zelf: sfeervol, mooie kleuren en hoewel ze een haast menselijke kop hebben worden de dieren heel realistisch afgebeeld.
De Engelse titel is 'A practical present for Philippa Feasant'. De Nederlandse vertaling - mooi op rijm gehouden - is toch veel leuker?


Bij het boek is via de website van de uitgeverij leuk lesmateriaal te vinden.


Briony May Smith is een bekende illustrator, haar werk is al in diverse prentenboeken geplaatst, waaronder De lente van Kleine Beer en De herfst van Kleine Gans.
http://www.pickledink.com/black--white-illustrations.html


ISBN 9789047714347 | hardcover| 384 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | september 2022
Vertaald uit het Engels door Johanna Rijnbergen | Afmetingen: 276 x 218 mm | Leeftijd vanaf 4 jaar.

© Marjo, 30 oktober 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER