jeugd 4-5 jaar

Andrea Rauch

Carlo Collodi's
Pinokkio

tekst: Andrea Rauch
illustraties: Fabio de Poli


Op de achterkant van het boek staat: 'Pinokkio van Carlo Collodi in beeld gebracht door de Italiaanse kunstenaar Fabio de Poli en opnieuw verteld door zijn vriend Andrea Rauch'.
Als je het boek ziet dan weet je ook gelijk dat het geen doorsnee Pinokkioboek is. Het is een groot, knalrood boek met, in silhouet, Pinokkio die reikt naar de zon, afgebeeld als een felgele bol.
Het verhaal begint op een felblauwe bladzijde als volgt:


'Er was eens...
"Een koning!,"
hoor ik jullie al roepen.
Nee hoor, dat hebben jullie mis!
Er was eens een stuk hout.
Een gewoon blok hout, brandhout voor in de open haard, [...]


Dat blok hout is van Antonio maar toen hij in het stuk hout wilde hakken begon het te roepen: 'Niet slaan, straks doe je me pijn!'
Antonio geeft het stuk hout gauw aan Gepetto die een marionet wil maken. Nadat Gepetto de hele nacht bezig is geweest met dat houtblok is de  pop klaar, hij noemt hem Pinokkio. Zo gauw Pinokkio een mond heeft begint hij te lachen en te zingen. Zo gauw hij kan lopen, rent Pinokkio de deur uit. De arme Gepetto rent achter hem aan maar hij wordt opgepakt door de politie, ze denken dat Gepetto Pinokkio in stukjes wil hakken! Pinokkio wordt gewaarschuwd door de pratende krekel maar hij luistert niet. Gepetto wordt weer vrij gelaten en verkoopt zijn enige jas zodat hij voor Pinokkio een schoolboek kan kopen. Maar die domme Pinokkio gaat helemaal niet naar school, hij gaat op avontuur en doet allerlei domme dingen. Bovendien liegt hij veel en elke keer als hij liegt dan groeit zijn neus.
Elke keer komt hij in de problemen maar er is altijd wel de blauwe fee die hem helpt. Langzamerhand leert Pinokkio zijn lesje. Wat had hij het goed bij Gepetto. Hoe kon hij zo dom zijn om weg te lopen. Pinokkio gaat op zoek, zal hij Gepetto terugvinden?


De tekst staat steeds op de linkerpagina. Die bladzijden hebben aldoor een andere kleur variërend van knalrood en felgeel tot zwart. Ook de letters, die vrij groot zijn, hebben steeds een andere kleur.  Het verhaal zelf is snel en in eenvoudige, vlotte en moderne taal geschreven. Het is een boek dat ook prettig voorleest. Deze keer ligt in het verhaal de nadruk niet op het liegen en steeds maar groeien van de neus van Pinokkio maar meer op de domme dingen die Pinokkio doet.

Op elke rechterpagina staat een afbeelding en die zijn ongelofelijk knap in hun eenvoud. Ook hier worden felle, aansprekende, mooie kleuren gebruikt die in harmonie zijn met de kleuren op de linkerpagina.
Het boek is een waar kunstwerkje en het verhaal zal door de vrolijke taal veel kinderen aanspreken. Heel mooi verzorgd boek!


Zie ook: http://www.tutti.nl/pinokkio.htm


ISBN 978-94-901-3911-7 Hardcover 48 pagina's uitgeverij Tutti  | augustus 2010 Afmeting: 24 x 34 cm
Vanaf 4 jaar

© Dettie, 19 september 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER