jeugd 4-5 jaar

Martin Schmitz-Kuhl & Anke Kuhl

Alle kinderen
Een ABC van gemene versjes

illustraties: Anke Kuhl
tekst: Martin Schmitz-Kuhl


Alle kinderen zijn gek op Pirania's
Behalve Agaat, die in het badje staat.


We zien hierbij een afbeelding van alle kinderen die gezellig aan de rand van een vierkante vijver staan. Ze wijzen naar de visjes in het water, het zijn piarania's met heel scherpe tandjes. In dat water staat Agaat...


Alle kinderen schaatsen op de vijver
Behalve Beatrijs, die zakt door het ijs.


Bij deze tekst zien we alle kinderen heerlijk zwieren over het ijs. Maar van één zien we alleen maar een hoofd uit een wak steken.
Je raadt het al, diegene in dat wak is Beatrijs...


Alle kinderen slaan op de vlucht
Behalve Camilla, die ontmoet een gorilla

En Camilla ontmoet niet alleen de gorilla, nee, het is veel erger! De gorilla houdt haar in zijn enorme hand en aan de overkant hangt een gemeen kijkende slang... op de achtergrond zie je een sliert kinderen weghollen.

Alle kinderen staan stil bij de afgrond.
Behalve Ger, die doet één stap te ver.


En zo wordt het hele alfabet afgewerkt. De 26 versjes zijn niet eens zo heel erg gemeen, maar in combinatie met de afbeeldingen wordt de tekst wél veel meer beladen en valser, zoals:


Alle kinderen springen in het water.
Behalve Yvon, die landt op het beton.


Hierbij zien we alle kinderen lekker spelen bij het zwembad, niets aan de hand, maar dan neemt Yvon een snoekduik van de hoge duikplank af... ze springt veel te ver, wat er daarna gebeurt zie je niet maar je voelt het bijna wel! Oei, dat zal zeer doen! Dat zal een akelige dreun geven, denk je...
Het is humor met een ondergrond van leedvermaak en daar moet je van houden.


Het bizarre is dat tijdens alle gebeurtenissen de kinderen heel stoïcijns blijven. Ze staan erbij en kijken ernaar of zelfs dat niet eens, ze gaan gewoon door met hun bezigheden. Niemand grijpt in, niemand steekt een helpende hand uit. Wat dat betreft zijn het echt gemene versjes - en plaatjes - .
Toch heb ik wel het idee dat kinderen hier vreselijk de slappe lach van krijgen. Maar heel gevoelige kinderen zullen het mogelijk allemaal wat minder grappig vinden, dat zullen de ouders, juffen, meesters of begeleiders echter zelf moeten inschatten.

Maar een ding is zeker, niemand heeft ooit op zo'n aparte manier het alfabet geleerd!


ISBN 9789024573806 | Hardcover | 64 pagina's | Uitgeverij Luitingh Sijthof | 29 oktober 2016
Vertaald door Lida Dijkstra | Leeftijd 4+

© Dettie, 3 december 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER