jeugd 4-5 jaar

MAKI

http://www.makimaki.nl

 

altVik is vervelend
MAKI


Kinderen zullen dankzij dit boek dubbel van het lachen liggen. Ik zie ze al roepen 'Jij bent een stomme koelkast!' Of 'Jij bent een vieze vliegenzwam!' of 'Stelletje ouwe kazen!' Niets is leuker dan allemaal rare dingen naar iemand te roepen. Want dat is wat Vik ook doet.
Maar het gekke is dat bij Vik iedereen ook écht verandert! Papa wordt een koelkast, de juf een theepot en mensen in de rij in de supermarkt worden superslome slakken... 


Meestal is Vik heel erg aardig maar soms heeft hij zo'n dag, dan wordt hij zo vreselijk boos, op papa die water op zijn hand morst of op de hond waarover hij struikelt en dan roept hij tegen het arme dier 'lompe bizon' en hup er staat een bizon in de gang.
Het akelige is dat Vik nu zo boos was dat hij de hele dag iedereen uitgescholden heeft, zoals de mensen in de bus, de buschauffeur, de kinderen op school en nog veel meer. Zijn zusje is nu een banjo! Aan de keukentafel zit een prullenbak, dat is zijn moeder!
Maar wat nu? Er is niemand meer over... niemand meer om mee te spelen, te lachen, te praten, te eten, tegen te schelden.
Vik weet wel wat hij moet doen, hij moet het 'toverwoord' uitspreken en dat is...
Sorry!


Mijn mening over dit boek is verdeeld. Kinderen zelf zullen het waarschijnlijk wel een leuk boek vinden door al dat rare gescheld en dat is aan een kant ook vreselijk leuk maar, en misschien zit ik er helemaal naast, ik zie een klein jongetje zijn hond niet uitschelden voor 'lompe bizon' en ook niet iemand voor 'grote pompoen' of 'glibberige walrus' uitmaken of tegen zijn beste vriendje zeggen; 'Felix stoute prei, die knuffel is van mij. Dat is waar het in mijn ogen wringt, die woorden kloppen niet bij een klein, boos kind. 
Het idee van dat omtoveren is wel vreselijk leuk en de afbeeldingen maken het voor een heel groot deel weer goed omdat ze zo apart zijn. De neuzen zijn een soort platte plakjes die vanaf de haargrens lopen. De omgetoverde mensen worden voorwerpen op dunne, dikke of brede pootjes. De enorme boosheid van Vik wordt aangekondigd met een knalrode bladzijde.
De sfeer van het boekje is verder goed en dit originele eerste kinderboek van Matthijs en Kim (MAKI ) steekt evengoed met kop en schouders uit boven een flink aantal andere prentenboeken.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051163315  | aantal pagina's: 36 | De Vier Windstreken september 2013
formaat: 21,0 x 21,0 cm  leeftijd: vanaf 4 jaar 

© Dettie, 30 oktober 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER