jeugd 4-5 jaar

Julian Gough & Jim Field

http://www.juliangough.com

http://www.jimfield.co.uk

 

altHerrie in het hol
serie: Beer & Konijn
Tekst: Julian Gough
Illustraties: Jim Field


En hier is het tweede deel uit de serie 'Beer & Konijn'.
In het eerste boekje (Een Onverwachte Vriendschap) hebben we kunnen lezen hoe Beer en Konijn elkaar hebben leren ken. Op het laatst waren ze zulke goede vrienden dat Konijn bij Beer in diens hol ging logeren.


Maar als hij wakker wordt van een hels kabaal en van een fel licht, weet Konijn nog niet zo zeker of hij er goed aan gedaan heeft om te verhuizen. Het lawaai blijkt namelijk van Beer afkomstig te zijn: ze snurkt vreselijk! En het licht? Dat is de voorbode van de lente, want als Konijn buiten gaat kijken ziet hij dat de sneeuwpoppen weg zijn en dat de wereld niet meer wit is.
Maar dat vindt hij wel fijn. Hij krijgt meteen zin om zijn eigen hol schoon te gaan maken.
Daar wacht hem een schok: toen hij niet thuis was heeft iemand anders er zijn intrek genomen!
Eruit! Zegt Konijn en zijn humeur is meteen weer omgeslagen.


Hij moppert wat af… en doet dat nog meer als hij in het bos een wazige vlek ziet en lawaai hoort. Nog meer lawaai! Daar moet hij iets aan doen!
Intussen is Beer wakker, en zij geniet ook van de lente. Maar zij vindt de bron van het lawaai juist prettig. Het is een aanwinst voor het bos!

‘Maar Schildpad is juist heel stil en sloom’, zei Beer.
‘Ja! En daar word ik gek van!’
Daar dacht Beer even over na.
‘Dus je wordt gek van dingen die lawaaiig en blij zijn?‘
'Ja!’
'En je wordt gek van dingen die stil en sloom zijn?’
‘Ja! Ja!‘ zei Konijn.
Daar dacht Beer nog wat langer over na.
‘Maar… het enige dat die dingen met elkaar gemeen hebben…’ zei ze terwijl ze op haar kop krabde,’…dat ben jij.’

Arm Konijn, hij snapt er niets van. Wat bedoelt Beer nu? Hij kan er toch niets aan doen dat een ander dier sloom is, of lawaai maakt?


Nog meer dan het eerste verhaaltje is dit een verhaal met een filosofische insteek, over accepteren dat anders zijn misschien ook wel hele leuke kanten heeft! Als het de bedoeling is dat een kind deze boodschap begrijpt dan is het wel nodig dat er over gesproken wordt, maar het is sowieso opnieuw een leuk humoristisch verhaal. Leuk om voor te lezen, voor oudere kinderen leuk om zelf te lezen. De tekeningen zijn opnieuw prachtig, en de ingetogen sfeer van het zwart-wit met als enige accent het groen, doen het fantastisch!

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789020682120 | Hardcover | 112 pagina's | Uitgeverij Kluitman | juli 2017
Vertaald door Merel Leene | Leeftijd 5+

© Marjo, 4 oktober 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altEen onverwachte vriendschap
serie: Beer & Konijn
Tekst: Julian Gough
Illustraties: Jim Field

Het is winter en Beer slaapt. Maar als er een dief haar hol binnensluipt en haar eten steelt, schiet Beer wakker. ‘Mijn honing! Mijn zalm! En mijn heerlijke kevereitjes!! Foetsie!’
Ze gaat buiten kijken of er nog iets te zien is van de dief. Die is verdwenen, maar verdorie, het is nog winter!  Maar Beer is een optimistische Beer, ze ziet over de zonnige kanten van, en ze begint een sneeuwpop te maken. Ze rolt en rolt, en als ze even uitrust hoort ze iets:


‘Dit is het einde van de wereld,’ klonk een sombere stem.
Beer keek om zich heen. ‘Nee hoor, zei ze voorzichtig. ‘Het is een prachtige zonnige dag.’


Van wie die stem is? Beer heeft - toen ze stond uit te rusten - zonder het te weten met de sneeuwbal de uitgang van het hol van Konijn geblokkeerd. Het is dus Konijn die moppert. Nou, dat zal hij nog veel meer doen. Waar Beer altijd vrolijk en positief is, is Konijn juist een mopperkont die alles negatief bekijkt. Toch worden de twee dikke vrienden. Of Konijn aan Beer gaat vertellen dat hij de dief was? Tja… Maar hij helpt haar in ieder geval wel met de sneeuwpop, en ze praten tijdens het werk heel gezellig over allerlei gewichtige zaken: zwaartekracht bijvoorbeeld of hoe je als konijn je broodnodige vitamines binnenkrijgt. Ze filosoferen wat over vriendschap en proberen samen Wolf weg te jagen.


Het is een klein avontuur met veel inhoud. De kleinste dingetjes zijn belangrijk. Het is ontroerend om te lezen hoe deze twee dieren die zo verschillend zijn, elkaar vinden. De toon is licht, humoristisch vaak, dat zal jonge kinderen zeker aanspreken. 


Het is het eerste boek uit een nieuwe serie: Beer & Konijn. Logisch dus dat dit boekje gaat over de eerste ontmoeting.
Het hele boek is uitgevoerd in zwart-wittinten tegen een sprekende azuurblauwe achtergrond. Beer en Konijn zijn alleen op de omslag bruin van kleur. Als je het boek openslaat is er eerst een plattegrond van het gebied waar de dieren wonen en rondlopen.  Het is een handzaam boekje, de afmetingen zijn 17x190x136 mm, met stevige omslag.


Erg geslaagd!


ISBN 9789020682113 | hardcover | 112 pagina's | Uitgeverij Kluitman | juli 2017
Vertaald door Merel Leene | Leeftijd 5+

© Marjo, 20 september 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER