jeugd 4-5 jaar

Marit Kok

Het verhaal van Donker
Marit Kok


Al vanaf de cover sluit je Donker in je hart. Je ziet hem met grote schrikogen in zijn veilige bedje liggen.
Hij is bang


Voor lampelichtjes die verdwijnen...
... voor schaduwfiguren die verschijnen.


Gelukkig ziet hij een warm  lichtje buiten en daar móet hij naartoe. Dat lampje voelt veilig en fijn.
Toch is het buiten nog steeds heel eng zo in het donker en de bibbers slaan weer toe, maar langzamerhand ontdekt Donker dat het 's nachts eigenlijk helemaal niet écht donker is.
Hij gaat steeds meer dingen zien die heel mooi zijn. Hij ziet de twinkelende sterren en de lichtgevende maan. De vuurtoren die zijn licht verspreid.
En langzamerhand verdwijnt de angst voor het donker en kan hij zelfs bedenken wat er allemaal heel mooi in het donker is.
En zo komt het dat Donker uiteindelijk heel rustig in zijn bedje stapt en heel mooie dromen heeft.


Elk kind is wel eens bang in het donker maar Donkers nieuwsgierigheid wint het van zijn angst. En zo ontdekt hij, nu hij eenmaal buiten rondgekeken heeft, dat de nacht veel minder eng is dan hij dacht. Het hele avontuur geeft hem ook meer zelfvertrouwen en dat is altijd fijn!


Donker is een lief figuurtje dat feitelijk alleen bestaat uit twee oogjes die in een klein klompje zwarte klei zijn geduwd. Het verhaal is lief en lekker spannend. De enorm sfeervolle omgeving is helemaal handgemaakt door Marit Kok. Het boek was namelijk haar afstudeerproject van haar opleiding tot filmmaker.
Op het filmpje kun je zien hoe zij te werk ging.
Het verhaal is op rijm geschreven. Het enige minpuntje is dat het verhaal zelf iets vloeiender gebracht had kunnen worden, nu zijn er enkele hakkelende overgangen in het verloop. Maar storend is het niet, daarvoor is de sfeer te goed.

Over het boek zegt Marit Kok zelf: Het donker staat symbool voor de wereld van het onbekende. En dát overbrengen is haar erg goed gelukt.

Een apart en 'anders dan anders' boek voor alle 'beetje bang kinderen' die toch heel vaak kleine durfalletjes blijken te zijn.

Zie ook het Inkijkexemplaar (pdf)


ISBN 9789493189805 | Hardcover | 40 pagina's | Uitgeverij Condor | 16 februari 2022
Afmeting 24,2 x 28,8 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 9 januari 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER