jeugd 4-5 jaar

Jackie Azúa Kramer

https://www.jackieazuakramer.com

https://www.cindyderby.com

 

De jongen en de gorilla
illustraties: Cindy Derby
tekst: Jackie Azúa Kramer


Hoe rouw je om het verlies van je moeder? Het jongetje in dit boek weet dat eigenlijk niet zo goed. Op de dag van de begrafenis zit hij daar maar een beetje in huis, naast zijn vader, tussen al die mensen die afscheid komen nemen. In de kamer zit ook een enorme gorilla, alleen het jongetje ziet hem.
We zien het jongetje de tuin in lopen, naar de bloemen die mama zaaide. De gorilla gaat achter hem aan en is lief en vriendelijk. Hij zegt:


"Wat een prachtige tuin heeft jouw moeder.
Mag ik helpen?

Het jongetje vindt het goed.


Samen plukken ze de aardbeien.
'Mama is dood', zegt het jongetje. 'Ik weet het', antwoordt de gorilla rustig.


De wijze gorilla helpt het jongetje door de eerste moeilijke en verdrietige tijd heen en beantwoordt heel eerlijk alle vragen over de dood die het jongetje hem stelt. Het jongetje mist mama in allerlei kleine dingetjes maar de gorilla laat zien dat mama er nog steeds is, juist door al die fijne, kleine herinneringen. Het praten over de dood van zijn moeder helpt het jongetje verder.


We zien papa steeds op de achtergrond maar het jongetje moet eerst zelf alles even laten bezinken. De gorilla staat hem liefdevol bij en zorgt er uiteindelijk voor dat het jongetje dat zich zo eenzaam voelt en zijn even zo eenzame vader elkaar weer vinden. De afbeelding dat papa en zijn zoon elkaar innig vasthouden terwijl de gorilla hen beiden omarmt, bezorgt denkelijk iedereen kippenvel, zo mooi en hartverwarmend is die tekening. Papa en het jongetje kunnen nu samen herinnering ophalen en dat doet ze alle twee goed.
De gorilla weet dat zijn werk erop zit, nu redden papa en het jongetje het samen wel.


De tekst in dialogen is kort gehouden maar daardoor heeft het ook veel impact. De dood zelf is al indrukwekkend genoeg daar hoeft geen opsmuk omheen. In al zijn eenvoud wordt voor een kind heel duidelijk en liefdevol verteld wat de dood is, wat het inhoudt voor het kind zelf én de nabestaanden en hoe je degene die dood is op een mooie manier voort kan laten leven. De grote beschermende gorilla die het jongetje even nodig had is daarin een lieve leraar geweest waardoor alles wat minder moeilijk werd.


De prachtige afbeeldingen zijn warm, enorm beeldend en inlevend. We zien aan de kleuren in de afbeeldingen dat het steeds wat lichter rondom het jongetje en papa wordt. Op het laatst schijnt gelukkig de zon weer.


Een erg indrukwekkend verhaal dat elk kind zal helpen bij verwerking van het verlies van een papa of mama.


ISBN 9789492995674 | Hardcover | 48 pagina's | Uitgeverij Samsara | april 2020
Afmeting H 22 B 25 cm | Vertaald door Edward van de Vendel | Leeftijd 4+

© Dettie, 2 november 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER