jeugd 4-5 jaar

Rosalie Koppendraaier

Frieda op droomreis naar de dino's
Deel 1: Frieda
Illustraties: Roel Steenbergen
Tekst: Rosalie Koppendraaier


Frieda is een gewoon meisje. Ze  heeft een mama, een pap, twee broertjes. Haar hond heet Koekie. En haar kat ook.
Dat is niet zo gewoon? Ok, dat is ook al wel bijzonder.
Maar het meest bijzondere aan Frieda is dat ze kan reizen door de tijd en de ruimte! Maar hoe doet ze dat dan?
Frieda droomt!
En dat doet ze op een heel bijzondere manier. Ze gaat eigenlijk graag slapen, want als ze haar ogen dicht doet, slaapt ze al snel en dan begint haar droom.


‘Zodra Frieda in slaap valt, verandert de wereld! Ze kan zweven en ze kan zichzelf in bed zien liggen slapen. Ook kan ze bij haar broertjes kijken, die lekker in hun bedje liggen. Ze hoort papa en mama beneden en zweeft snel terug naar haar kamer.
Daar doet ze stilletjes haar gordijnen open. Op dat moment kijken Koekie en Koekie op en beginnen te kwispelen en te miauwen. Alleen zij weten wat Frieda gaat doen!’


In dit boek gaat de reis naar een ver verleden. Ze komt bij de dino’s. Daar zijn de Twijfelende Triceratops, de Blije Brachiosaurus, de Dappere Diplodocus, de Aardige Ankylosaurus, de Trillende T-rex en de Vrolijke Velociraptor. Zij zijn haar vrienden en vrienden vragen elkaar om hulp als dat nodig is. Deze keer hebben de dino’s hulp nodig! Kan Frieda hen helpen?


Iedere dino heeft een eigenschap, dat blijkt al uit hun namen.
De Trillende T-rex is een bangerd: ‘Frieda, ik ben bang. Alle kracht is uit mijn lijf verdwenen, je hebt niks aan mij.’ De Dappere Diplodocus zegt juist: ’Ik vind het spannend, ik kan het proberen.’
Frieda weet het voor elkaar te krijgen dat ze over hun angsten en twijfels heen stappen: ‘Als je de maan wilt, dan lukt dat’. Geloof in jezelf en je kunt meer dan je denkt.


Gelukkig wordt het verhaal er niet te zweverig van. Er zit humor in en is spannend.
En mocht je toch de meer esoterische kant van het verhaal willen dan staat er achter in het boek een QR-code  waarmee je naar een gratis meditatie voor kinderen kunt luisteren.


Rosalie Koppendraaier (1986, Noordwijk) schrijft om kinderen te laten geloven in hun eigen kracht. Frieda op droomreis naar de dino’s is haar debuut en het eerste deel in de Frieda-reeks.
Roel Steenbergen (Ugchelen, 1986) maakt graag vrolijke illustraties voor kinderen. Hij schreef en illustreerde ook zijn eigen prentenboeken Hermans hoed en Luna vliegt naar de maan.


ISBN 9789493193765 | Hardcover| 36 pagina's | Uitgeverij Neckar | september 2023
Afmeting 21.8 x 29.5 cm | Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 19 september 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER