jeugd 4-5 jaar

Naomi Tieman & Marieke Nelissen

https://www.lepetitstudio.nl

 

Het huis van Sinterklaas
illustraties: Marieke Nelissen
tekst: Naomi Tieman


Het is weer tijd voor Sinterklaas om op reis te gaan, want de kinderen in Nederland willen zijn verjaardag weer vieren. De papa's en mama's van de kleine Pietjes stappen op de boot.

"Wij zwaaien naar de stoomboot,
vanaf de waterkant.
'Dag papa's en dag mama's!
Veel plezier in Nederland!'


De kleine Pietjes mogen nog niet mee, maar dat vinden zij niet erg, zij passen op het huis... Nou ja, oppassen... We zien ze zwieren en zwaaien door het enorme grote witte huis. En ze hebben lol voor tien.


"We klauteren op kasten,
op het dak en op de schuur.
We gooien met ons snoepgoed
en we verven op de muur.'


De kleine Pietjes doen echt alles wat ze normaal gesproken niet mogen! Ze slingeren aan lampen en klimmen in de gordijnen, natuurlijk roetsjen ze van de trapleuning af en bouwen in de tuin mooie tenten van witte tafelkleden. Het ziet er wel heel vrolijk en gezellig uit. Maar wat zal Sinterklaas zeggen als hij weer thuiskomt? Hij wordt vast boos.
6 december is het zover. 'Zie ginds komt de stoomboor uit Nederland weer aan', zingen de kleine Pietjes blij. En Sinterklaas? Hij weet niet wat hij ziet!


Het is een verrassing om de kleine Pietjes over hun papa en mama te horen spreken. Daar denken we nooit aan, maar ook kleine Pietjes hebben ouders. Toch draait het verhaal daar niet om. Het gaat er vooral om wat de kleine Pietjes uitspoken als hun ouders én Sinterklaas weg zijn. Het is een heerlijke tijd voor ze, waarbij ze het hele huis ondersteboven gooien. Je zit met spanning te wachten wat Sinterklaas zal zeggen als hij thuiskomt en ziet wat de Pietjes uitgespookt hebben, en dát is nou net heel anders dan je verwacht... Maar boos? Nee, dat is hij niet!

De tekst op rijm is in duidelijke letters afgedrukt.
Op de helder getinte afbeeldingen van Marieke Nelissen kun je goed zien hoe leuk de kleine blanke en zwarte Pietjes het hebben. Alles buitelt en dartelt door elkaar heen, zonder dat het chaotisch of té druk wordt. Het is gewoon één gezellige warboel. Eigenlijk zou je het liefst mee willen doen...

ISBN 9789025767723 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Gottmer | september 2017
Afmeting: 27,7 x 23,8 x 1,1 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 18 november 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER