jeugd 4-5 jaar

Marc-Uwe Kling

https://marcuwekling.de/en

https://www.astridhenn.de

 

De betweter
Illustraties: Astrid Henn
Tekst: Marc-Uwe Kling


Tina en Theo Theufel hebben ouders die altijd alles beter weten. Maar zij ontkennen steeds dat ze betweters zijn en dat zijn Tina en Theo wel een beetje zat. Zij zijn zelf ook betweters maar erkennen dat gewoon, waarom doen hun ouders dat niet?
Ze hebben dan ook het grote geluk dat ze 's avonds op zolder een klein, blauw mannetje ontdekken. Hij is volgens eigen zeggen een échte betweter. Hij verbetert dan ook constant de uitspraken van Theo en Tina.


De betweter vertelt ook dat alleen kinderen hem kunnen zien want die zijn ook echte betweters, volwassen mensen doen maar alsof ze alles beter weten.
Nou... volgens Theo en Tina klopt dat niet, zij durven te wedden dat hun ouders ook échte betweters zijn. Ze zijn er zo zeker van dat ze zelfs een weddenschap met papa aangaan... Als papa de betweter ziet dan krijgen ze eindelijk die hond die ze zo graag willen. Ziet papa de betweter niet dan zullen ze een maand lang afwassen.


Maar de volgende ochtend zien ze de betweter niet meer! Ook als ze uit school komen, is hij nergens te vinden! Waar is hij gebleven?
Moeten ze nu toch die hele maand afwassen?


Grappig verhaaltje dat gelijk goed uitlegt wat een betweter is. Ook leuk is dat alles uitgelegd wordt, want een betweter weet natuurlijk precies hoe het zit. Bijvoorbeeld een kartonnen koker is natuurlijk niet echt een verrekijker, maar verzonnen door Theo en Tina als ze piraatje spelen en dat wordt gelijk verteld.
Astrid Henn heeft heel vrolijke en humoristische afbeeldingen bij het verhaal gemaakt waardoor het een fijn en aantrekkelijk boek is geworden.


Marc-Uwe Kling en Astrid Henn zijn vooral bekend geworden door hun grappige boeken over de NEEhoorn.


ISBN 9789021469270 | Hardcover | 72 pagina's | NUR 281 | Uitgeverij Volt | 19 maart 2024
Vertaald door Jaap Robben | Afmeting 15,5 x 21 cm. | Leeftijd ca. 5+

© Dettie, 24 maart 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De Kersthaas
Illustraties: Astrid Henn
Tekst: Marc-Uwe Kling


Wisten jullie dat de Kerstman een vrouw en kinderen heeft? En al generaties lang volgen de zonen hun vader op.
Maar tijden veranderen en de zoon van de Kerstman vroeg op een dag aan zijn moeder:


'Mam... moet ik dan later
als ik groot ben.. moet ik dan...?'
'Precies!' zei de Kerstvrouw ongeduldig.
'Dat is het plan.
Als jij later groot bent
word jij de Kerstman!'

O... zuchtte het jongetje
en toen bleef het even stil
'Maar mama... Kerstman worden...
ik denk dat ik dat helemaal niet wil.'


De Kerstvrouw raakt helemaal in paniek. Het is altijd zo gegaan en wat zullen de buren zeggen, en, en, en...
Maar de jongen voelt er echt helemaal niets voor, hij wil niet altijd in die donkere winter en in die kou wonen.
'En je mag me ook niet dwingen!' roept hij tegen zijn moeder.
Maar de Kerstvrouw wil er niets over horen. Het is altijd zo geweest, Kerstman zijn ging van vader op zoon, dus nu ook!

De jongen is echter net zo koppig als zijn vader en moeder. Omdat iedereen Kerstman werd, hoeft hij het toch niet te worden? vindt hij.
Als de Kerstman thuiskomt, die uitziet naar zijn pensioen, krijgt hij het nieuws te horen. De jongen legt uit waarom hij geen Kerstman maar wel Kersthaas wil worden! Want met Pasen is het mooi weer en heeft alles vrolijke kleuren en dan hoeft hij niet zo'n dik pak aan en een baard laten groeien.
Natuurlijk vindt de Kerstman het ook een slecht idee.
Maar ja, een Kerstman vervult wel de wensen van alle kinderen...

Dit originele verhaal lees je met een dikke glimlach. Hoe verzint iemand het, een Kersthaas! Maar dat niet alleen, er komt veel meer bij kijken. De werknemers van de Kerstman hebben looneisen en protesteren omdat ze het minimumloon eisen en een toeslag voor de overuren op de daken. Ook is er een tekort aan arbeiders in de chocoladefabriek.
De jongen is heel milieubewust, hij eist bijvoorbeeld vegetarische ragout en de slee besturen met rendieren vindt hij dierenmishandeling...
Op de afbeeldingen zie je ook allerlei kleine grapjes zoals een bediende met op haar schort de tekst 24-urige werkweek geschreven of kippen op schaatsen.
En de jongen als Kersthaas is een beeld dat je niet snel zal vergeten! De humor spat van de pagina's af.
Grote aanrader dus.


ISBN 9789021461809 | Hardcover | 48 pagina's | Uitgeverij Volt | 16 november 2023
Uitstekend vertaald door Jaap Robben | Afmeting 22,7 x 27,7 cm | leeftijd 5+

© Dettie, 19 december 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De NEEhoorn en de Slangzaam
Illustraties: Astrid Henn
Tekst: Marc-Uwe Kling


In het land waar alle bewoners giga-gelukkig zijn
waar iedereen - groot en klein

de hele dag koekjes mag eten[...]

daar zegt slecht één dier altijd: 'Nee!'
Daar bedoel ik dus de NEEhoorn mee.


Als NEEhoorn in de buurt is, dan ontstaat er gelijk een hoop gedoe. En helemaal als NEEhoorn Prinses Welles tegenkomt, dan hebben ze gelijk ruzie. En in dit verhaal gebeurt dat ook weer. KUS m'n KONT-hond probeert nog de boel te zussen maar NEEhoorn heeft het wel weer gezien.
'Ja, doei,' zegt hij en gaat er vandoor.


Al mopperend rent hij het Heerlijke Hartenwoud uit en ook tegen de gevleugelde Kaboutervogels gromt en bromt hij. Hij rent regelrecht de Dichte Donkere Jungle in, dat past beter bij zijn humeur. Maar NEEhoorn kent daar de weg niet en gaat maar zitten. En het is daar dat hij Slangzaam ontmoet. 'Vind jij ook dat alles zzzo... ssslanzzzaam gaat?' vraagt hij aan NEEhoorn. Slangzaam verveelt zich echt helemaal te pletter.


Nou daar weet NEEhoorn wel wat op. Hij heeft wel honderdduizend ideeën... Maar wat hij ook voorstelt, Slangzaam zegt overal NEE op! Tijd voor NEEhoorn om weer verder te gaan.
En dan komt hij op een plek die zo mooi is, dat hij het wil delen met de dieren uit het Heerlijke Hartenwoud. Maar hoe kan hij ze nou roepen? Hij is veel te ver weg...


Het is een heerlijk komisch verhaal, vol woordgrappen zoals aan de namen van iedereen al te merken is. Astrid Henn heeft alle dieren in haar afbeeldingen ook een heel eigen karakter gegeven. Met Slangzaam speelt ze ook een spelletje, hij rolt zich langzaam om NEEhoorn heen, even denk je o jee, daar gaat EENhoorn, gelukkig gebeurt dat niet maar spannend is het wel! Middenin het boek zit zelfs nog een mooie uitklapplaat!Kinderen zullen het verhaal geweldig vinden, niet alleen om de grappige namen maar ook om het leuke avontuur dat NEEhoorn beleeft.


Achterin het boek kunnen ze ook nog allerlei opdrachten uitvoeren én het Ladderssspel spelen...!


ISBN 9789021463636 | Hardcover | 54 pagina's | Uitgeverij Volt | 30 augustus 2022
Knap vertaald door Jaap Robben | Afmeting 22,4 x 27,7 cm | Leeftijd 5-105 jaar

© Dettie, 13 december 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER