jeugd 4-5 jaar

Francesca Bosca & Giuliano Ferri

De verdwenen kersttaarten
tekst: Francesca Bosca
illustraties: Giuliano Ferri


In het dorpje zijn de bakker en zijn kleine zoon Luca druk bezig met kersttaarten bakken.  Luca mag zijn vader helpen met roeren van het deeg en als de taarten gebakken zijn mag hij de kersen er op doen. Het hele dorp verheugt zich al op de heerlijke taarten. Zoals elk jaar zetten Luca en zijn vader  's nachts voor elke deur een versgebakken taart. Maar deze keer zijn de volgende ochtend alle taarten weg!
De bakker snapt er niets van, hij heeft toch écht bij iedereen een taart bezorgd. De bewoners vinden het maar niets. Een kerstmis zonder echte kersttaart... dat hebben ze nog nooit meegemaakt.
Gelukkig is Luca er nog... Hij volgt een spoor naar een huisje aan de rand van het bos en ontdekt dat de eenzame houthakker de taarten heeft weggehaald.  Luca bedenkt een heel goed plan...
Deze keer hoeft de houthakker zijn kerst nu eens niet alleen te vieren en ook met de taarten komt het goed.
Iedereen heeft tijdens het kerstfeest veel plezier en de houthakker speelt op zijn accordeon en Luca... hij is een held!


Het  is een hartverwarmend verhaal waar de afbeeldingen erg toe bijdragen. De bewoners van het dorpje zijn allemaal dieren. Er wonen vossen, olifanten, giraffen, schapen, krokodillen etc. De bakker en zijn zoon zijn hondjes, de houthakker is een grote beer. De illustraties doen modern maar  toch warm aan. Vooral het feest is erg leuk afgebeeld.
Achterin het boek staat het recept van de kersttaart, die me gezien de ingrediënten, erg lekker lijkt. Dit recept is echter niet uitvoerbaar voor kleine kinderen. Dingen au-bain-marie verwarmen of eieren splitsen vraagt toch wel om oudere kinderen dan 4 jaar.


Mooi boek dat ook nog eens de kerstgedachte uitdraagt maar het is gelukkig geen mierzoete, te lieve vertelling geworden.
Het is gewoon een prettig, liefdevol verhaal. Aanrader.


ISBN 9789055799473 Hardcover 28 pagina's | De Vier Windstreken | oktober 2003
Nederlandse tekst: Christine Kliphuis Afmetingen (lxbxh):29.5cm x 22.2cm x 1cm Leeftijd: vanaf 4 jaar

© Dettie, 29 november 2010

Lees de reacties op het forum en of reageer, klik HIER