jeugd 4-5 jaar

Nathalie Bierhuizen

De bloementuin van Yuna
Illustraties: Aron Dijkstra
Tekst: Nathalie Bierhuizen


Yuna is een blij natuurkind. Haar tuin staat vol met prachtige, kleurige bloemen. Ze is zo gek op haar tuin dat ze zelfs al voor schooltijd daar in bezig is.
Op school is het die dag ook al zo fijn. De juf is blij met Yuna's boeketje en haar vriendinnetje vindt Yuna's gebloemde rugzak prachtig.
De bijzondere bloemen, de positiefjes, in Yuna's tuin voelen haar blijdschap en groeien gelijk een paar centimeter.


Maar de volgende dag wordt Yuna gepest, er worden lelijke dingen over haar gezegd en Yuna is verdrietig en twijfelt gelijk heel erg over zichzelf.
Yuna is in de put ervan, zelfs de tuin is zijn speciale aantrekkingskracht verloren. Erger nog, er groeit ineens een pikzwarte plant.
'Dat is een negatiefje' vertelt mama 'Die groeien als jij verdrietig bent en onaardige dingen over jezelf denkt.'


Het pesten heeft zo'n impact dat Yuna bij alles denkt dat ze haar niet leuk meer vinden, ook al is het helemaal niet zo! Ze is heel onzeker geworden.
Daardoor groeien in de tuin steeds meer zwarte, stekelige planten. Yuna ziet de mooie bloemen niet eens meer, ze gaat met haar gietertje gelijk naar de negatiefjes.


Het boek geeft door middel van dit heel heldere verhaal en de duidelijke afbeeldingen aan wat voor impact opmerkingen kunnen hebben en hoe je daardoor negatief over jezelf kunt gaan denken. Zo erg zelfs dat je bijna alles zwart ziet, zoals de negatiefjes,  en de mooie gekleurde positiefjes nauwelijks meer opgemerkt worden. Het is ontroerend om te zien en te lezen hoe Yuna worstelt met zichzelf.
Gelukkig heeft Yuna een wijze moeder en haar vriend Lasse is er ook nog. Zij helpen Yuna in de tuin, en laten zien dat Yuna zelf kan bepalen welke planten ze laat groeien.


Prachtige wijze les verpakt in een mooi verhaal en dito afbeeldingen. Achterin staan ook nog tips voor onzekere kinderen.
Ook een prima boek om met kinderen over onzekerheid te praten en te laten zien wat voor mooie bloemen zij zelf zijn.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051169539 | Hardcover | 32 pagina's | De Vier Windstreken | 9 februari 2024
Afmeting 21,5 x 28,7 cm | Leeftijd 5+

© Dettie, 6 mei 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER