jeugd 4-5 jaar

Jim Stramler

Sara en het paard
Illustraties: Ina Hallemans
Tekst: Jim Stramler


Sara zit in een rolstoel dankzij tumoren in haar been. Haar hoofd is kaal vanwege de behandelingen die ze krijgt.
Als ze op een zwaar regenachtige dag met mama naar de dokter moet, zien ze onderweg een drijfnat paard in een wei staan. Sara wil dat mama stopt maar dat kan niet, want dan komen ze te laat bij de dokter.
Sara kan het paard maar niet vergeten en wil naar het huis waar de eigenaar van het paard woont.
Gelukkig mag ze van die mevrouw naar het paard toe en Sara is helemaal blij. Ze zegt dat het paard wil dat ze hem berijdt.

De mevrouw wil het niet hebben, Sara is te ziek vindt ze. Maar Sara houdt vol dat het paard het wil. Ze heeft écht contact met het dier. Uiteindelijk mag het en wat blijkt, zowel het paard als Sara bloeien op. Het gaat steeds beter met Sara! Tot blijdschap van iedereen.


Op zich is het natuurlijk een fijn verhaal dankzij de goede afloop maar toch is het verhaal zelf vrij statisch. De tekst bestaat voornamelijk uit gesprekken en er wordt teveel toegelicht. Elke handeling wordt bijna letterlijk weergegeven. Dat haalt de vaart uit het verhaal en dat is jammer, zeker gezien het onderwerp.


Er staat ook een heel vreemde zin in: De foto's in het ziekenhuis zagen er beter uit. Mama en papa stoppen de behandeling die Sara zo ziek maakte. Hierdoor krompen de tumoren sneller. Dat is een vreemde gedachtegang en misleidend. Alsof de behandeling (bestraling?) Sara ziek maakte in plaats van beter.

Het idee om een boek over dit onderwerp te schrijven is goed, zeker als een kind ook in een dergelijke situatie zit, maar de uitvoering is twijfelachtig.
De afbeeldingen zijn wel aantrekkelijk en geven de situatie goed weer.


ISBN 9789044849042 | Hardcover | 27 pagina's | Clavis | 9 mei 2023
Afmeting 25,6 x 26,6 cm | Leeftijd 5+

© Dettie, 2 januari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER