jeugd 4-5 jaar

Kim van Kooten

Pomtidom en de prins op het mottige paard
illustraties: Noëlle Smit
tekst: Kim van Kooten


Ja daar zit je dan als prinses, te wachten op prins Tobias de Blonde uit het rijk links om de hoek. Ze herinnert zich hem nog van vorig jaar, toen vond ze hem maar niets. Hij bloosde als je hem iets vroeg en was heel verlegen. Maar ja toen waren ze zes en nu zijn ze zeven, dat scheelt enorm natuurlijk.

Prinses Pom droomt van een stoere knappe prins met spierballen en een tatoeage maar helaas...


Toen kwam het joch tevoorschijn,
op een klein en mottig paard.
Hij had een snotje aan zijn neus
en droeg een plastic zwaard.


Dat valt even tegen! Prinses Pom bepaalt gelijk dat zij de baas is en hij zal haar slaaf zijn. Maar tot haar verrassing doet prins Tobias daar niet aan mee.


Ik weet het niet, zei Tobias,
en pulkte aan zijn degen.
'je schreeuwt zo hard en speelt de baas,
daar kan ik niet goed tegen.'


Tobias loopt gewoon weg! en laat de brutale, verwende prinses Pom stomverbaasd achter. Eerst is ze boos en huilt heel hard, zodat de prins haar kan horen. Maar als dat geen effect heeft, gaat ze toch maar eens kijken wat hij aan het doen is. Wat blijkt? De prins zit heerlijk te spelen!
En dan kiest prinses Pom eieren voor haar geld en komt alles toch nog goed.


Dit boek laat natuurlijk goed zijn dat iemand niet altijd zijn zin kan krijgen, al helemaal niet door te schreeuwen of de baas te spelen. Door rustig zijn eigen gang te gaan en zich niets aan te trekken van prinses Pom, stelt prins Tobias haar voor de keuze. Óf meedoen met hem maar dan gezellig en rustig met ruimte voor alle twee, óf alleen spelen. Het prinsesje leert hierdoor dat als ze zich een beetje aanpast en ook rekening houdt met de ander, ze ook veel plezier kan hebben, misschien zelfs wel meer! Want ze leert dankzij prins Tobias ook nieuwe dingen die leuk zijn.


De humoristische tekst is op goed lopend rijm gezet. Ideaal om voor te lezen! Maar het is ook een boek om naar te kijken want de afbeeldingen van Noëlle Smit zijn heel kleurrijk en vol fantasie. Zeg nou zelf welk kind heeft een heel grote vijver met een walvis en krokodillen!


ISBN 9789025771317 | Hardcover | 40 pagina's | Uitgeverij Gottmer | september 2019
Afmeting 27 x 23 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 5 januari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER