jeugd 4-5 jaar

Frances Hope

http://www.jillustrator.com

 

Guus de gans vindt het geluk
tekst: Frances Hope
illustraties: Jill Latter


Guus de gans woont aan zee onder een oude, omgekiepte roeiboot. Hij is een heel erg humeurige gans en heeft een hekel aan alles en iedereen. Hij blaast en sist zo gauw er iemand in de buurt komt. Hij jaagt in de lente de schapen en lammetjes weg, in de zomer de kinderen...


"Guus houdt niet van kinderen. Hij houdt ook
niet van het lawaai dat ze maken.
Zodra ze op het strand zijn, rent hij op hen af.
Hij blaast en sist en achtervolgt de kinderen...
... tot ze huilend wegrennen


En in de herfst moeten de vissers ook weg van hem. "Dit is mijn boot," snatert hij dan. Niemand mag in de buurt van zijn boot komen. Nadat hij iedereen heeft  weggejaagd, gaat hij weer lekker tevreden onder zijn boot zitten loeren.
Maar 's winters is het natuurlijk wel een beetje saai. Er komt haast niemand naar het strand dus er valt ook niemand uit te schelden of weg te jagen. Guus verveelt zich zelfs een beetje.
Gelukkig wordt het ook weer lente en dan... staat er naast zijn boot een kleine gele gans. Dankzij haar verandert alles in het leven van Guus.
Hij jaagt daarna geen lammetjes en kinderen meer weg... hij is zelfs lief voor ze, want Guus is gelukkig en heeft nu zelf kleine kindertjes!


Het verhaaltje is al grappig maar de afbeeldingen maken het boek.  Het zijn krachtige, gekleurde illustraties en het chagrijn van Guus spat van de pagina's af. Het is erg leuk om te zien, die boze kop onder die roeiboot vandaan en die lange nek als hij boos de visser nakijkt. Geweldig gedaan!
Ondanks het slechte humeur van Guus is het een vrolijk boek. Guus is niet eng, Guus is gewoon een chagrijnige gans die later lekker vrolijk en lief wordt. En dat is op de afbeeldingen goed te zien. Je slaat het boek met een glimlach dicht. Het is een leuk en lief verhaaltje.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051161724 Hardcover 32 pagina's | Meander - Vier Windstreken | januari 2011
Formaat 22,4 x 22,6 cm Vertaald door Joukje Akveld, Vanaf 4 jaar

© Dettie, 27 februari 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER