jeugd 4-5 jaar

Paula Bowles

http://www.paulabowles.co.uk

 

Verlegen Vera
illustraties: Lucy Rowland
tekst: Paula Bowles


Al als je de cover ziet ben je gelijk verkocht. Een schattig klein heksje met twee prachtige rode vlechten kijkt ons een beetje verschrikt aan. Ze staat tussen mooie, (echt) glimmende rode gordijnen. Het is duidelijk dat ze zich niet op haar gemak voelt en je wilt haar gelijk even knuffelen om haar gerust te stellen.


Wat is er aan de hand zal je denken? Nou, Heksje Vera is héél erg verlegen. Het liefst zit ze lekker rustig in de klas te lezen, maar haar klasgenootjes zijn erg lawaaiig en kletsen veel met elkaar, dan krijgt Vera het benauwd, het lukt haar niet zo goed om te praten, ze vindt zomaar wat zeggen enorm moeilijk.


Hoe hard ze ook haar best doet, de woorden komen niet!
En dan voelt ze zich zenuwachtig, verlegen en klein.


Ook als de juf tegen haar praat, blijven bij Vera de woorden plakken. Als lijm.


En dan... komt er een nieuw meisje in de klas, ze heet Floor, en ze is net zo verlegen als Vera! De twee kleine heksjes begrijpen elkaar onmiddellijk en spelen de hele dag samen. Eigenlijk hoeven ze helemaal niet te praten. Zonder iets te zeggen weten ze toch wel dat ze voortaan vriendinnen zijn. School is gelijk veel leuker.


Maar de volgende dag kondigt juf Spinnenweb een toverwedstrijd aan. Ze moeten een dierenspreuk laten zien.
Vera krijgt het gelijk benauwd, gelukkig zegt Floor heel lief dat ze wel samen kunnen oefenen, en dat doen ze. Helaas, ze kunnen oefenen wat ze willen, Vera krijgt geen toverspreuk over haar lippen. 
Dezelfde avond zal de wedstrijd gehouden worden. Vera heeft er pijn in haar buik van, ze is bang, er komt vast opnieuw geen woord uit haar mond. Straks is zij aan de beurt. Ze kijkt alvast naar alle andere toverheksjes.
Iedereen doet het goed, heel goed zelfs, veel te goed! Het loopt helemaal uit de hand! Floor loopt gevaar! Niemand weet meer wat te doen maar ineens staat Vera op... en dan...


Het is een heerlijk knuffelig boek, zonder zoetsappig te zijn. Ondanks haar enorme verlegenheid is Vera ook heel dapper als het erop aankomt en dat is leuk om te zien én te weten. De gebruikte taal is helder en duidelijk met niet al te lange zinnen, zodat het ook prettig is om uit voor te lezen.
Ook een fijn boek om over verlegenheid te praten met (verlegen) kinderen. De afbeeldingen dragen mooi bij aan het geheel. Vooral als het misgaat is het een compleet kleurspektakel. Verlegen of niet, élk kind zal dit boek helemaal leuk vinden.


ISBN 9789051167986 | Hardcover | 32 pagina's | De Vier Windstreken | mei 2020
Nederlandse tekst Mariella Manfré| Afmeting 25 x 29 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 27 mei 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER