jeugd 4-5 jaar

Sophie Van Kerckhoven & Anne Schneider

https://www.facebook.com/sophie.vankerckhoven

https://www.facebook.com/Anne.illustraties

 

Beertje lief
illustraties: Anne Schneider
tekst: Sophie Van Kerckhoven


Beren leiden een heel ander leven dan mensen...


Ze lachen, ze dansen en ze spelen, net zo lang tot de zon opkomt. Want als de zon opkomt, worden de mensen wakker en gaan de beren naar bed.
Zo gaat het al jaren, ieder in hun eigen wereld. Beertje Bas heeft nog nooit een mens gezien.
Maar hij kent ze wel uit de verhalen …


's Nachts bij het kampvuur vertellen Bas en zijn vrienden elkaar zelfs griezelverhalen over mensen. Volgens het ene beertje zijn ze groen en eten ze beren, volgens de ander hebben ze heel scherpe tanden en rode ogen. Eén ding is wel zeker, je kunt maar beter wegblijven bij de mensen...

Maar op een dag wordt Beertje Bas overdag wakker en hoort hij praten. Nieuwsgierig als kleine beertjes zijn, móet hij natuurlijk weten wie daar aan het praten zijn. Het zijn mensen! Twee mannen en een meisje! Beertje Bas vindt ze eigenlijk wel leuk en helemaal niet eng, en groen zijn ze ook al niet! Maar dan ziet hij dat het meisje een babybeertje stevig vasthoudt! Zouden ze dan toch beren eten? Bas is erg geschrokken en duikt weg maar het meisje heeft hem al gezien en rent huilend naar haar vaders. Die pakken snel hun picknickspullen in en weg zijn ze.
En dan ziet Bas het babybeertje... het ligt in het gras. Och wat zal het meisje verdrietig zijn. Wat nu?

Beertje lief is ook een lief verhaaltje waarin getoond wordt dat met een beetje lef en liefde veel bereikt kan worden. Beertje Bas overwint zijn angst voor mensen en verlaat zelfs het veilige Berenbos om het meisje te helpen. Als dat niet dapper is! Maar het meisje leert ook dat niet alle beren eng zijn. Een beertje kan ook lief zijn.
Leuk element in het verhaal zijn de twee vaders in plaats van de gewoonlijk opgevoerde vader en moeder.
De taal waarin het verhaal geschreven is, is eenvoudig en goed te begrijpen voor jonge kinderen.

Anne Schneider heeft bij het verhaal warm getinte afbeeldingen gemaakt, enkele in verschillende afmetingen, waardoor het verhaal meer vaart krijgt. De grote, twee pagina's beslaande illustraties geven daarnaast een mooi overzicht van de omgeving en de avonturen van Beertje.
Kortom, een fijn boek om uit voor te lezen en mee te kijken.


ISBN 9789044831351 | Hardcover | 25 pagina's | Clavis| september 2017
Formaat: 210 x 290 m | Leeftijd 4+

Dettie, 12 december 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER