jeugd 4-5 jaar

Ingeborg Hornsveld & Marjanka Sierevelt

http://www.filola.nl

 

Filola wil een krokodil
illustraties: Marjanka Sierevelt
tekst: Ingeborg Hornsveld


Filola is volgende week jarig. Het wordt een groot feest. Alles moet versierd worden; het huis, de tuin en zelfs het dak én er moet heel veel taart komen, vindt Filola. 
'Wat wil je eigenlijk voor je verjaardag hebben?' vragen mamma Klaproos en mamma Boterbloem.
Na lang nadenken weet Filola het... Een krokodil! Geen hond, geen poes, geen paard maar een echte krokodil!
De mamma's proberen Filola op andere gedachten te brengen, maar nee, Filola wil een krokodil. Dus gaan ze de volgende dag naar de dierentuin en daar ziet Filola een heel lieve lichtgroene krokodil, die wil ze! Tja, wat doe je dan als mamma's zijnde...
Op de nacht voor Filola's verjaardag gaan mamma Kalproos en mamma Boterbloem naar de dierentuin, naar de krokodillenvijver en ze vragen de krokodil of ze mee wil. Nou dat wil ze wel.
Als Filola de volgende ochtend haar cadeau ziet springt ze een gat in de lucht. Ze heeft haar krokodil en wat nog leuker is, de krokodil heeft een heleboel eieren gelegd... En zo komt het dat alle kinderen in Filola's  klas getrakteerd worden op een écht krokodillenei!


Marjanka en Ingeborg ontdekten dat er weinig boeken geschreven zijn waarin twee mamma's of twee pappa's in voorkomen en besloten er wat aan te doen. Ze wilden allebei geen boek schrijven over pesten of anders zijn, maar over een normaal meisje met een verjaardagswens en toevallig ook twee mama’s. Het boek is dan ook uitdrukkelijk bedoeld voor alle kinderen. “Je wilt dat ook kinderen uit traditionele gezinnen dit als een normaal gegeven zien,” zeggen ze in een interview over dit boek. Het resultaat is dit erg leuke, fantasievol verhaal, vol humor geschreven.
Vooral de nacht in de dierentuin is erg grappig.


Het boekje is mooi verzorgd, de letters zijn duidelijk en groen gekleurd wat erg prettig leest. De zinnen zijn kort en helder. Achterin staat ook nog een vrolijk krokodillenliedje, met notenbalk.
De afbeeldingen zijn heel apart, het zijn collages samengevoegd met tekeningen van Marjanka. Het resultaat is verbluffend en erg aansprekend.
Kortom, als je een kind hebt dat bijna jarig is, of een kind met een krokodillenwens, of een kind hebt dat graag leest, of een kind hebt dat een boek verdient, of wat voor kind dan ook, dan zit je met dit boek altijd goed, het is humoristisch, vrolijk, beetje spannend en vooral heel leuk.


ISBN 9789079556366 hardcover 32 pagina's  La Vita Publishing juni 2013
Formaat 217 x 216 x 9 mm Leeftijd 4+

© Dettie, 22 november 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER