jeugd 4-5 jaar

Liesbeth Smulders-Groenhuijsen

Dees, een vader en een viool
Over wat er allemaal kan gebeuren als je ouders gaan scheiden
Liesbeth Smulders-Groenhuijsen


Dees vindt het fijn om 's ochtends wakker te worden met zijn beer naast hem onder de dekens. Hij vindt het fijn om te kijken naar de twaalf rode ballen op zijn gordijn en dan, na het aankleden, naar beneden te gaan en daar op tafel zijn eigen bord met de beer te zien. Elke ochtend leest papa de krant die dan lekker ritselt en mama maakt zoals altijd een boterham met hagelslag, de hagelslag tinkelt op zij bord, hagelslag-muziek noemt Dees het.  Het zijn de ochtendgeluiden.
Elke ochtend na het eten gaat Dees naar zijn konijn Zilver die in een hok in de tuin woont. Dees geeft hem dan eten en drinken en kijkt of het stro in het hok nog schoon is. Dees wordt altijd blij van zijn konijn en als hij blij is maakt hij rijmpjes, zoals:
Mijn konijn die heeft een vacht
o wat is die zacht.

Als Dees uit school komt zijn er weer heel andere geluiden, dan hoort Dees muziek want papa speelt viool. Dat is zijn werk. Thuis oefent hij en 's avonds treedt hij op met zijn orkest. Mama kan heel mooi zingen, maar doet dat niet voor haar werk, ze zingt thuis omdat ze het leuk vindt. Dat zijn de middaggeluiden.
De avondgeluiden zijn weer anders, mama ruimt op in de keuken, papa moet werken, maar niet altijd. Mama leest een verhaaltje voor als hij in bed ligt en zingt een liedje, maar als papa thuis is dan speelt hij een slaapliedje voor Dees op zijn viool. Zijn vader speelt soms ook het Dees-lied voor hem.


'Dat is het lied wat zij samen het mooiste vinden van alles.
Dees voelt soms golfjes in zijn buik van mooi-igheid.
Hij doet zijn best om dat voor altijd en altijd te onthouden.'


Soms speelt papa 's avonds nog viool, beneden, en dan probeert Dees wakker te blijven om te luisteren.
Dees wil dat het altijd zo blijft, het is precies goed zo.

Maar steeds vaker ligt Dees wakker en hoort hij zijn moeder schreeuwen tegen zijn vader. En op een dag vertellen ze aan Dees dat ze gaan scheiden. Papa gaat in een ander huis wonen. Hij snapt er niets van. Als je ruzie hebt dan maak je het toch weer goed? Dat kunnen papa en mama toch ook doen. Hij praat met oma maar oma legt uit dat goedmaken niet altijd lukt, wel maakt hij met haar een rijmpje. 
Straks woont mijn vader om de hoek
en ga ik bij hem op bezoek.


Dees heeft het er maar moeilijk mee, alles is ineens anders sinds papa weg is. Papa ritselt niet meer met de krant en zelfs de hagelslag-muziek klinkt anders. En 's avonds is er geen mooie vioolmuziek meer. Het is ook gek om bij papa op bezoek te gaan en waarom huilt mama zo veel en waarom is ze steeds zo boos? Gelukkig is oma er ook nog en zij is heel lief en legt Dees uit dat papa en mama het ook moeilijk vinden.
Papa en mama doen heel erg hun best om Dees te laten merken dat ze heel van van hem houden en zullen blijven houden.  Dees krijgt bij papa een eigen kamertje, in het begin vind hij het een beetje eng maar als papa zijn kamertje een beetje als zijn eigen kamertje bij mama gemaakt heeft, vindt Dees het niet meer zo griezelig allemaal.  Langzamerhand raakt Dees gewend aan de nieuwe, ochtend-, middag- en avondgeluiden en die zijn anders maar ook goed.


Een prachtig, ontroerend boekje dat op een heel prettige, vriendelijke manier duidelijk maakt wat er gebeurt als ouders gaan scheiden. Het vertelt wat Dees allemaal voelt, hij is verdrietig, boos en in de war en ook papa en mama zijn verdrietig en sneller boos dan anders. Maar duidelijk is dat ze wel heel veel om Dees geven en proberen alles zo goed mogelijk voor hem te doen ondanks hun eigen zorgen, verdriet etc.
Het verhaal is in duidelijke letters gedrukt en in korte, heldere zinnen geschreven.
Bij dit boekje zit een CD waarop het verhaal ook verteld wordt, af en toe klinkt er vioolmuziek bij.  De start van de CD is wat aarzelend en stijfjes maar dat verandert al in het eerste hoofdtuk. De spreekster moest er duidelijk even in komen, daarna wordt het verhaal vlot verteld.
De CD is voor de momenten dat een kind even alleen wil zijn en niet ouders voorgelezen wil worden, dan kunnen ze in hun eigen tijd en op hun eigen gekozen moment luisteren naar dit mooie verhaal. (Je kunt het boekje ook zonder CD kopen)
Het is te merken dat er goed over het verhaal is nagedacht, mooi gedaan.


ISBN 9789066655249 | Paperback | 111 pagina's |  | 2004
ISBN 9789066655751 CD apart te bestellen bij het boek: Viool Mirjam Slewe Voorleesstem  Liesbeth Smulders | Uitgeverij SWP
ISBN 9789066655430 Boek inclusief CD | Uitgeverij SWP
Leeftijd van 5 tot 9 jaar

© Dettie, 9 mei 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER