jeugd 4-5 jaar

Marianne Witvliet & Henriëtte Moll

Ik ben de sterkste
illustraties: Marianne Witvliet
tekst: Marianne Witvliet & Henriëtte Moll


Josje is een stoer meisje. Ze houdt van voetballen, ze houdt van haar vriendjes Oos en Sammie, maar het allermeest houdt ze van rennen. Heel hard rennen, met haar armen wijd, alsof ze vliegt. Maar als je een geheim hebt, hoe kun je dan nog vliegen?


Als je dit mooie boek openslaat zie je een heel blij meisje op een roze, pluizige wolk dansen. Dat meisje is Josje. Ze heeft een beste vriend Oos, met wie ze graag voetbalt, en een beste vriendin, Sammie, met wie ze meisjesdingen deelt. Ze lenen elkaars boeken en kleren maar ook dingen als blij, boos of verdrietig zijn.
Josje heeft een klein broertje Boris en een moeder die haar soms lekker in het rond zwiert. Josje vader leeft niet meer.

Op een dag als Josje weer buiten speelt, komt er een man naar Josje toe, ze kent hem wel, hij heeft aardige ogen. Hij vertelt dat hij Josjes vader goed gekend heeft, dat hij een vriend van hem was, en hij vraagt aan Josje of ze nog steeds gek op voetballen is.


'Ik heb nog een nieuwe voetbal', zei die meneer toen, alsof hij het zich ineens herinnerde.
Hij noemde een dure merknaam. Dat was dus de beste, wist ik.
'Ik doe er niets mee en jij bent een uitblinker', zei hij.
Weet u dat ook van mijn vader? vroeg ik.
'Ik kijk wel eens naar je als je speelt. Je doet het heel goed.'
Ik dacht aan Oos. Die bal zou fantastisch zijn.


Samen gaan ze de bal halen bij die meneer, maar vlak voor zijn deur krijgt Josje een raar gevoel en ze rent heel hard weg.
Daarna is ze helemaal in de war, waarom rende ze nou weg? Het was toch een vriend van papa? En die mooie voetbal, als Oos hoort dat ze weggehold is dan is hij vast kwaad. Ze kan er niet van slapen en op school moet ze ook de hele tijd aan die man denken. Zal ze bij hem aanbellen en om die bal vragen? Ze weet het niet meer. Ze krijgt er buikpijn van en alles lijkt zwaar, ze kan niet meer vliegen.


Op de afbeeldingen is heel goed het gevoel van Josje weergegeven. Het boek begint zoals gemeld met een heel vrolijk Josje dansend op een roze pluizige wolk. Die wolk verandert in een mooi rood vloerkleed en weer later in een lekker grassige ondergrond om op te voetballen.
Maar na de ontmoeting met de man is er een donker wolkje en zie je Josje dromen over de man, de mooie voetbal en Oos.
Als mama vraagt wat er toch met haar is, vertelt ze het hele verhaal aan mama en dan is de roze wolk er weer en voelt Josje zich weer blij. Ook vertelt ze aan Oos dat ze bijna een mooie voetbal hadden. Zowel mama als Oos vinden Josje heel sterk. Ze luisterde naar haar gevoel! 


Ik ben de sterkste is een themaprentenboek. Hoe ga je om met een verwarrende gebeurtenis en de gevoelens die daarbij horen. Kun je nee zeggen tegen dingen die niet goed voelen? Moet je over die gevoelens of gebeurtenis zwijgen of juist praten?'


In het boek is dit thema op een heel integere manier behandeld. Josje vertelt het verhaal en vanuit haar gedachten wordt weergegeven hoe een volwassene kan inspelen op het gevoel van een kind. In dit geval door zich voor te doen als een vriend van haar vader en een mooie bal te beloven. De man pakt het kind als het ware in, probeert op deze manier vertrouwen te winnen. Gelukkig voelt Josje dat er iets niet klopt.
De afbeeldingen spelen er mooi op in, ze zijn niet zwaar, eerder vrolijk, maar toch erg toepasselijk.
Erg knap om een dergelijk moeilijk onderwerp op zo'n manier te brengen dat het niet zwaar angstaanjagend is maar toch genoeg aangeeft om een kind bewust te maken van bepaalde situaties die mogelijk niet goed zijn. Ook belangrijk is dat er in het verhaal veel aandacht besteed wordt aan het praten erover, dat het juist heel goed is om dat te doen.


Prof dr. Henriëtte Moll is ruim 25 jaar kinderarts. Met dit boek wil ze kinderen weerbaar maken voor emotionele druk en hen leren onveilige situaties te herkennen. Want voorkomen is beter dan genezen.

Marianne Witvliet is auteur en illustrator en heeft verschillende romans en prentenboeken op haar naam staan.


ISBN 9789023994619 Nur 273 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij Mozaïek, juli 2014
Leeftijd 5+

© Dettie, 4 juli 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER