jeugd 4-5 jaar

Ilse de Keyzer

http://www.ilsedekeyzer.be

http://www.inahallemans.be

 

De Tockels in het bos
Illustraties: Ina Hallemans 
Tekst: Ilse de Keyzer


‘Wat ruikt de herfst lekker!’


En zij kunnen het weten, hier zijn immers de Tockels aan het woord.
De Tockels dat zijn Tosca, Tessie, Tica, Tommie en Taco, vijf teckelpuppy’s die de wereld ontdekken. En ze laten ons daarvan meegenieten! Heel erg lief van ze!


Ze gaan naar buiten, met hun baasje die hen netjes aan de lijn doet. In het bos mogen ze los (foei baasje, dat is niet zo’n goed idee. In het bos wonen andere dieren die schrikken van een hond, laat staan van vijf! Maar ja, dan is er geen verhaal te vertellen…)


Ze genieten er wel van, onze hondjes: al die fijne herfstgeuren, en lekker spetteren in een plas. Blaadjes vangen die van de bomen vallen, er valt veel te beleven.
Ze schrikken van een heel groot dier dat daar ineens staat, maar voor ze het goed kunnen bekijken is het al weer verdwenen.
Een haas rent angstig weg en een eekhoorntje is hen te slim af.
Er liggen fijne grote takken, tjee, wat is het leuk in het bos.
Ze krijgen er honger van en moe zijn ze ook. Dan mogen ze bij mama Trojka liggen om lekker uit te rusten.


Het leuke is wel dat de puppy's alle vijf een eigen karakter hebben en dat ze dan ook binnen het verhaal te onderscheiden zijn van elkaar. Tosca beleeft een avontuur met een muis, Tica met een egel.
Tommie vindt het water minder leuk, en die bramenstruiken, hm, daar kan hij ook maar beter uit de buurt blijven. Zo leer je welke naam bij welke hond hoort.


Ina Hallemans (1958) studeerde Vrije Grafiek in Brussel. Sinds enkele jaren maakt ze vooral illustraties voor kinderen, met als specialisatie natuurillustraties.


Ilse De Keyzer (1980) is een Belgische jeugdboekenschrijfster. Naast haar schrijfwerk is zij docente. Haar ervaringen in het onderwijs waren de aanleiding voor haar debuutroman Harde Noten in 2012, een pleidooi tegen het pesten.
En ze schreef een serie rond de teckel die Tokkel heet. Jawel, de papa van onze kleine Tockels…


ISBN 9789044847017 | Hardcover| 32 pagina's | Uitgeverij Clavis | augustus 2023
Afmetingen: 25.7 x 26,8 cm | Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 17 september 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Teckel Tokkel op vakantie
Illustraties: Ina Hallemans
Tekst: Ilse de Keyzer


Het is echt zomer: erg warm! Basiel mag het zwembadje in de tuin opblazen!
Maar wie de streken van de teckel kent, verbaast het niet dat als mama en Basiel even hun aandacht elders hebben, de hond er in slaagt een gat in het zwembadje te maken.
Maar mama is de beroerdste niet - eufemisme voor: ze verwent haar zoontje tot en met - en dat betekent voor Basiel een geluk bij een ongeluk: er komt een nieuw zwembad, en dat is nog mooier en groter! Teckel Tokkel zit er niet op te wachten daar in te gaan, bah: water!


Maar als ze een paar dagen naar zee gaan, verandert hij van gedachten: aan zee is het heel leuk, en nat worden hoort er dan bij.
Als Johan en Liesbeth met hun hond Trojka ook naar zee komen, hebben ze het allemaal reuze naar hun zin. De dames gaan winkelen en de mannen bezoeken het serpentarium. Er wordt natuurlijk ook lekker op het strand gespeeld en ijsjes horen er zeker bij!


Er gebeurt iets heel bijzonders: er is een klein zeehondje aangespoeld. En al heeft hij niets met de komst van die zeehond te maken, er is met Teckel Tokkel in de buurt altijd wel iets bijzonders. Hij is dol op het vangen van muizen, en lijkt ook niet vies van een egeltje. Zelfs niet als die zich oprolt tot een stekelig balletje. Au!


Het is echt vakantie, of wordt Basiel altijd zo verwend? Er is geen vader, en evenmin broertjes of zusjes, dat scheelt. Is Johan meer dan een vriend? Dat komen we niet te weten. Wat we wel leren is wat een serpentarium is, wat er gebeurt met een aangespoeld zeehondje, wat je moet doen als je hond een egel pakt. Bepaalde woorden - wellicht, spijtig of een peter-  zijn niet alledaags voor een Nederlands kind, maar dan kun je dat uitleggen, zoals je ook met behulp van het boek kunt uitleggen wat een wulk is. Oftewel karakollen, maar dat maakt het voor ons Nederlanders niet duidelijker. Maar mama likt haar lippen er bij af!


De verhaaltjes zijn leuk, met veel humor, en voor kinderen herkenbaar. Zeker als ze ook zo’n dwaze hond hebben als Teckel Tokkel (leuke naam trouwens!), maar barbecueën en op vakantie gaan naar zee, dat kennen kinderen wel.
Bij de verhalen horen vrolijke tekeningen, aansprekend en fris van kleur, in een humoristische sfeertje. Die twee honden met een (gevallen) ijsje zijn echt grappig. Tokkel met de muis ook.  De afbeelding waarop Teckel Tokkel blaft naar de meeuwen is erg mooi. De 'gezichts'uitdrukkingen van die vogels!


Ilse De Keyzer is leerkracht in een middelbare school. Dit is haar vierde Teckel Tokkel boek. Ze schreef ook boeken voor oudere kinderen.


Ina Hallemans (1958) studeerde Vrije Grafiek in Brussel. Sinds enkele jaren maakt ze vooral illustraties voor kinderen, met als specialisatie natuurillustraties. Hoewel: een teckel als barbecueworstje, geen natuur, maar wel heel leuk!


ISBN  9789044839050  | hardcover | 45 pagina's | Uitgeverij Clavis | mei 2020
Afmeting 29,8 x 21,7 x 1 cm| Leeftijd vanaf 5 jaar

© Marjo, 6 juni 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER