jeugd 4-5 jaar

Sanne te Loo

http://www.sanneteloo.nl

 

Kleine vis
Sanne te Loo


Kleine visjes worden groot! Zeker als er zo goed voor gezorgd wordt als Rosa doet.


Het begint er mee dat ze het visje redt van de pelikaan, het visje springt zomaar bij haar op schoot! En ja, er zit water in haar rok, ze kan de vis zo mee naar huis nemen.
Het diertje eet alles wat Rosa maar klaarmaakt, en groeit en groeit. Rosa heeft een vriendje waar ze voor kan zorgen. Want de kom waar ze hem in deed is al snel te klein. Maar dat kan zo niet doorgaan!

Het verhaal speelt ergens in Zuid-Amerika, misschien Mexico. Er worden maïsbroodjes gegeten, cassavecake,  tortilla's en cactusschijfjes. Kleine vis eet dat dus ook. Ook de kleding die Rosa en haar oma aan hebben oogt  Mexicaans, net als de achtergrond van de tekeningen. Het is niet vreemd dat er gebruik wordt gemaakt van heldere, primaire kleuren.
De tekst van het verhaal staat binnen de tekeningen, maar soms ook vertelt de afbeelding het verhaal. De afbeeldingen zijn duidelijk. Realistisch dus, met oog voor leuke details.


Het verhaal gaat over de vriendschap tussen dier en mens, maar dus ook over een andere cultuur. Het is een beetje saai vind ik, de voorlezer moet er zelf iets van maken!


ISBN 9789056375133| Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat |  2003
Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 9 oktober 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altGewoon Fien
Sanne te Loo


Op de omslag staat een meisje getekend dat een strik bindt om een enorm grote doos, groter dan ze zelf is: ze heeft er een krukje bij nodig! Wat zou er in die doos zitten?
Voorlopig komen we daar niet achter: eerst wordt verteld en getekend wie Fien is. Dat wil zeggen: wie ze zelf denkt dat ze is, ze vindt zichzelf maar saai namelijk. Natuurlijk zegt mama dat ze heel bijzonder is!
Maar ja, zij is mama! Logisch dat zij dat zegt.


Mama probeert haar op te vrolijken: volgende week komt de koningin bij jullie op school! Zegt ze.
‘Maak  een tekening voor haar, dat vindt ze vast leuk.’
‘Hoe ziet de koningin eruit?’ vraagt Fien.
‘Gewoon, een mevrouw met een mooie hoed op.’


Een hoed!! Meteen heeft Fien een fantastisch idee, en ze gaat aan de slag. Met allerlei oude spullen die ze op zolder vindt, maakt ze een fantastisch prachtige en bijzondere hoed. En als dan de koningin komt, dan heeft ze die op haar hoofd staan.
Maar of het nu echt zo leuk is om zo’n apart geval op je hoofd te hebben?


Sanne te Loo gebruikt in dit boek zachte pastelkleuren. Haar afbeeldingen - over twee pagina’s verdeeld met de tekst daar ook bij -  zijn realistisch, met oog voor details. Er is heel veel te zien!
Het is een grappig verhaal over een meisje dat ontdekt hoe het is om bijzonder te zijn...


ISBN 9789056379865  | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat| september 2013
Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 9 oktober 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De schoenen van de zeemeermin


Een mooi prentenboek dat laat zien dat kinderen beschikken over een zeer rijke fantasie. Het verhaal begint bij het meisje Ida dat op het punt staat weer naar huis te gaan. Het einde van de vakantie, betekent ook afscheid nemen van de zee en het strand. Haar oog valt op een paar vergeten zwemvliezen, Ida weet echter zeker dat het schoenen van een zeemeermin zijn. Ze past ze aan en haar geluk kan niet op als ze er achter komt dat de “schoenen” precies haar maat zijn. Die trekt ze dus niet meer uit! Bij thuiskomst loopt ze nog steeds rond op haar zwemvliezen en vertelt ze vol trots tegen haar vrienden dat ze een zeemeermin is. Er blijkt al snel een probleempje te zijn: zeemeerminnen hebben geen benen, maar een staart. Maar geen nood: Ida verzint daar wel wat op. Alleen, een zeemeermin hoort niet rond te lopen, die zwemt in het water. Dus gaat Ida op zoek naar een geschikte plaats om te zwemmen. Liefst wel ergens waar geen haaien zijn en waar het ook niet te diep is…  Zal het Ida lukken om een geschikte plaats te vinden?


Het verhaal laat duidelijk zien dat met een beetje fantasie en creativiteit je bijzondere avonturen kunt beleven. Het verhaal eindigt een beetje abrupt met een verwijzing naar een website. Wanneer je die bezoekt zie je daar een beschrijving van hoe je zelf een staart van een zeemeermin kunt maken. Verder kun je er voor kiezen nog wat kleurplaten uit te printen en wordt je gewezen op de App van het boek, waarmee je verder het interactieve avontuur in kunt gaan.


Het boek bevat veelal paginagrote prenten en deze brengen de sfeer van het verhaal goed over. De magie hangt in de lucht en wakkert bij jonge dametjes zeker de liefde voor zeemeerminnen wel aan. Het verhaal heeft een dromerig karakter en zal vooral bij meisjes geliefd zijn. Mijn dochter is zelf ook gezegend met een rijke fantasie, dus na het lezen van het boek was ook zij snel omgetoverd in een zeemeermin en maakte de kersverse zeemeermin heel wat avonturen mee. Het grappige is dat ik het abrupte einde jammer en een tikkeltje storend vond, terwijl mijn dochter dat helemaal niet zo had ervaren. Zij pakte meteen een kleed uit de verkleedkist en wikkelde die om haar benen heen.


Sanne te Loo maakte speciaal voor de tentoonstelling “Een zee vol zeemeerminnen” in het Teylers Museum een grote illustratie dat dienst doet als fotomuur, zodat bezoekers van de tentoonstelling als een echte zeemeermin op de gevoelige plaat vastgelegd kunnen worden. De tentoonstelling is nog tot 15 september 2012 te zien in het Teylers Museum in Haarlem.


ISBN 9789047704249 ǀ Hardcover ǀ 32 pagina’s ǀ Lemniscaat ǀ september 2012
Leeftijd 4+

© IreneK, 21 juni 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER