jeugd 4-5 jaar

Guy Daniëls

http://www.guydaniels.be

http://www.dominiquemertens.com

http://www.lisabrandenburg.nl

http://www.be-bop.be/intro.html

 

Minipiet op zee
illustraties: Ina Hallemans
tekst: Guy Daniëls


In het eerste boek over Seppe, hebben we kunnen lezen hoe het kwam dat Seppe op de Pietenschool in Spanje terecht kwam.


In dit boekje mag Minipiet Seppe voor het eerst met de boot van Sinterklaas mee. Een beetje spannend is dat wel want Seppe wil alles zo graag goed doen. Hij doet daarom vreselijk zijn best maar hij is nog klein en er valt op zo'n schip zovéél te leren. Aan boord gaan er dan ook allerlei dingetjes mis, hij zet bijvoorbeeld de shampoo van Sinterklaas in de badkamer, en daardoor heeft één Piet na het douchen net zo'n wit haar als Sinterklaas. Ook gooit hij per ongeluk alle spaghetti de zee in en vergeet hij de deur van de stal dicht te doen. Het paard van de Sint staat daardoor lekker te snoepen van de chocola voor de kinderen. Minipiet Seppe is heel bang dat Sinterklaas nu boos op hem is. Maar Sinterklaas vertelt hem iets waar Piet heel veel aan heeft en veel van leert.

Daarna gaat Seppe vol goede moed verder, we zien hem druk bezig met alle klusjes die gedaan moeten worden en het lukt hem soms wel en soms niet. En zo leert hij allemaal nieuwe dingen op zijn eerste bootreis. En eindelijk, na twee weken, komen ze in de haven aan, er staan een heleboel kinderen te zingen. Seppe vindt het geweldig! Hij kan zijn geluk niet op, wat zijn er veel kinderen en wat zingen ze mooi.


Maar dan ziet hij een meisje staan, ze huilt! Seppe schrikt ervan. Gauw gaat hij van boord en zoekt het meisje en na lang zoeken, vindt hij haar eindelijk. 'Wie ben jij, waarom ben je zo verdrietig?' vraagt hij. Samira, want zo heet dat meisje, moet zo huilen omdat ze bang is voor Sinterklaas, ze is namelijk niet zo lief geweest... En dan blijkt hoeveel Minipiet in de weken op de boot geleerd heeft.


Een warm, liefdevol verhaaltje over een kleine, jonge Piet die heel erg zijn best doet een goed hulpje voor Sinterklaas te zijn.
De afbeeldingen bij het verhaal zijn opnieuw van Ina Hallemans. Er zitten erg grappige details in, zoals de badeendjes die een mijter of een pietenmuts op hebben en op de handdoek staat het paard van Sinterklaas afgebeeld. Op de ontbijttafel tafel staan chocoladepoppetjes in de vorm van Sint en Piet en ze eten geen brood maar... speculaaspoppen!

Kortom, opnieuw een leuk, gezellig Minipietboekje.


ISBN 9789044829136 | Hardcover | 27 pagina's | Uitgeverij Clavis | september 2016
Afmeting 29,7 x 21,6 | Leeftijd 4+

© Dettie, 12 november 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Minipiet naar de pietenschool
illustraties: Ina Hallemans
tekst: Guy Daniëls


In het eerste verhaal over Minipiet konden we lezen dat Sint aan Seppe beloofde dat hij naar Spanje mocht komen om een opleiding te volgen op de grote pietenschool. En eindelijk valt de uitnodiging in de brievenbus. Seppe is door het dolle heen. Hij mag naar het kasteel van Sinterklaas! Afgesproken wordt dat de opa van Seppe hem daar naartoe zal brengen.

Twee dagen later is het zo ver, ze staan met zijn tweeën voor de poort. De Hoofdpiet doet op het geklop van Seppe open. Gauw zegt Seppe zijn opa gedag en stapt naar binnen. De Sint is blij Seppe te zien en als hij wil mag Seppe gelijk beginnen in de zwartepietenschool. Seppe kan zijn geluk niet op. Dit is waar hij van gedroomd heeft! Eindelijk kan hij een Zwarte Piet worden. De hoofdpiet vertelt dat de opleiding twee weken duurt en daarna moet Seppe ook nog een test doen, als hij daar ook voor slaagt krijgt hij de twee pietenveren voor op zijn pietenmuts.


Het is nog helemaal niet zo makkelijk om Zwarte Piet te worden. Seppe moet de dakenkaart leren lezen en oefent het lastige nok-lopen op het oefendak. Hij leert alles wat een Zwarte Piet moet weten, zoals pepernooistrooikunde, fluisterstappen en nog veel meer. Als laatste les laat Sinterklaas zien wat er allemaal in het grote boek staat. Seppe ziet o.a. tekeningen en verlanglijstjes... wel zo handig om die te weten. Seppe heeft nu alles geleerd wat hij weten moet.


Morgen is het zover... dan moet hij zijn Pietenexamen doen, dat gaat vast lukken, maar die pietenveertest is er ook nog! Hij moest iets uitvinden wat het leven van Sinterklaas en de Pieten makkelijker maakt en heeft nog steeds niets bedacht. Hij kan er niet van slapen... straks zakt hij daardoor nog voor zijn examen! Zal Seppe nog op tijd iets bedenken?

Opnieuw een heerlijk vrolijk verhaal over Seppe die popelt om Zwarte Piet te worden. Het is ook een heel avontuur dat hij beleeft. Eerst al naar dat prachtige kasteel dat zo groot is dat hij wel twee pagina's nodig heeft om te laten zien. En dan die klas, Seppe moet zelfs alle onderdelen van zijn Pietenpak kennen, gelukkig zien we bij elk onderdeel een bordje staan. Ook de namen van het speelgoed staan afgebeeld op een groot bord met de tekening erbij, dat maakt het leren een stuk makkelijker. De oefendaken zijn ook bijzonder, we zien bijna een heel dorp van héél lage daken. Je kunt er vanaf de grond heel makkelijk op stappen! Je wil er zelf ook gelijk naartoe om lekker te oefenen, zo leuk ziet het er allemaal uit.

ISBN 9789044828432 | Hardcover | 27 pagina's | Uitgeverij Calvis | september 2015
Afmeting 29,7 x 21,6 | Leeftijd 4+

Dettie, 2 december 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altMinipiet
illustraties: Ina Hallemans
tekst: Guy Daniëls


Over vijf dagen in Sinterklaas jarig, maar Seppe is morgen al jarig en er is maar één ding wat hij héél graag wil hebben, een groen pietenpak met rode strepen.
Papa en mama vinden dat niet zo'n goed idee, Sinterklaas gaat volgende week alweer terug naar Spanje en dan kan Seppe zijn pak niet meer aantrekken. Kan Seppe geen ander cadeau bedenken? Maar Seppe wil heel graag een pietenpak want hij wil een echte helper van Sint worden.


De volgende dag krijgt hij tot zijn grote teleurstelling geen pietenpak maar een brandweerpak! 'Daar kun je het hele jaar mee spelen', zegt mama blij.
Seppe vindt het cadeau jammer genoeg helemaal niet leuk... hij is er zelf verdrietig van. Maar dan komen opa en oma en lieve oma heeft voor Seppe een echt pietenpak gemaakt!  Groen met rode strepen en een mooie pietenmuts met een grote veer, precies zoals Seppe wilde!
Seppe is vreselijk blij en trekt zijn mooie pak meteen aan. Later vertelt hij aan opa dat hij naar de pietenschool wil maar weet opa ook hoe oud je dan moet zijn? Opa schudt van nee. 'Maar', zegt hij, 'je kan toch een brief aan Sinterklaas schrijven en het aan hem vragen...'. Dat is een goed idee! Seppe schrijft meteen de brief. Helaas, tot zijn grote teleurstelling schrijft Sint terug dat hij meer dan genoeg Pieten heeft.
Arme Seppe daar gaat zijn droom...

Maar Seppe laat het er niet bij zitten, Sint moet maar eerst eens zien wat voor mooi pietenpak hij heeft! 's Nachts kruipt Seppe het dak op en gaat lekker warm tegen de schoorsteen aan zitten en wacht op Sinterklaas. En wat er dan gebeurt... dat had zelfs Seppe niet kunnen dromen!

Heel fantasievol en humoristisch verhaal over een jongetje met een droom waar hij veel voor over heeft, hij gaat niet gelijk bij de pakken neerzitten.
En hij wordt daarvoor beloond! 

De afbeeldingen van Ina Hallemans laten ons een jong gezin zien met daarbij een leuke gevlekte hond en gezellige rode kat die nieuwsgierig alles meebeleven met Seppe. In het kamertje van Seppe kun je zien hoe gek Seppe op Sinterklaas en Piet is. Aan de muur zie je foto's van hen, aan het plafond hangt een Sint en Piet mobile, er zijn Sinterklaasboeken er hangt een Pietenslinger en er zitten pietenpoppen bij het bed. Seppe heeft zelfs een beeldje van een wit gevlekt Sinterklaaspaardje en een nepbaard aan de kast hangen!
De kamers van het huis stralen knusse warmte uit en buiten is er een prachtige nachtblauwe lucht vol glinsterende sterren. Heel sfeervol allemaal.
Kinderen zullen echt genieten van dit bijzondere verhaal.


ISBN 9789044823523 Hardcover 28 pagina's Uitgeverij Clavis september 2014
Formaat 29,8 x 21,5 cm Leeftijd 4+

© Dettie, 22 oktober 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Heksenwens
illustraties: Lisa Brandenburg
tekst: Guy Daniëls


Het is eindelijk weer eens een mooie zonnige dag. De heksentweeling Ella en Casper en hun broertje spelen heerlijk in de tuin. Als ze de buurvrouw zien vraagt Ella haar of haar dochter Mona ook buiten mag komen spelen. Maar tot hun grote schrik vertelt deze dat Mona nog steeds ziek is! en dat is ze al zo lang. Casper en Ella gaan gauw bij Mona kijken en Ella ziet dat Mona onder haar heksenhoed helemaal kaal is, al de mooie krullen van Mona zijn weg! 'Dat komt door de medicijnen' vertelt Mona, 'maar het groeit later wel weer terug.'  Dokter Bezemsteel heeft verteld dat het nog maanden kan duren voor ze weer helemaal beter is. Mona is nu ook nog te zwak om te vliegen op de bezem, dan valt ze er vanaf, vertelt Mona's moeder.


Ella vindt dat heel zielig voor Mona, want dan kan ze ook niet naar het Grote Heksenbal. Ze vindt het helemaal niet eerlijk, Mona kan er toch ook niets aan doen dat ze ziek is? Ze piekert en puzzelt... zou ze nou echt niets kunnen verzinnen zodat Mona toch mee kan? Ineens weet ze het! Ze gaat naar opa die weet vast wel iets te verzinnen. En ja hoor, opa tekent en schetst, hij kan wel iets maken voor Mona, maar dat kost wel geld...
Ook daar wordt een oplossing voor gevonden. En zo komt het dat Mona toch naar het Grote Heksenbal kan. Hoe? dat moeten jullie zelf maar lezen.


Naast dat het een hartverwarmend verhaal is over vriendschap en elkaar helpen is het ook nog eens een heel mooi verzorgd boek met grappige illustraties van Lisa Brandenbrug. De jonge heksjes hebben allemaal een mooie zwarte puntmuts op en de oudere heksen hebben grote wratten op hun lange neuzen of spitse kin. Opa heeft een lieve ronde snoet, een dikke bos grijs haar en... een dikke bolle neus vol witte pukkels!
Er zitten overal muisjes gezellig te kijken naar alles wat er gebeurt en ze helpen soms zelfs mee! In de vensterbank staan potjes met vleesetende plantjes en de poppen van de kinderen zijn miniatuurheksjes. Dit allemaal in mooie warme kleuren, er is niets engs aan.
Erg leuk gedaan allemaal.

De Vlaamse schrijver Guy Daniëls draagt dit boek op aan alle vrijwilligers én aan de wenskinderen van Make-A-Wish. Deze schitterende organisatie vervult wensen van kinderen met een levensbedreigende ziekte. De gehele opbrengst van het boek gaat dan ook naar Make-A-Wish Vlaanderen.  Daarom een warme oproep! Steun dit project en koop het boek via http://www.makeawish.be 
Het boek is geschikt voor kleuters en kinderen van het 1e en 2e leerjaar.


Klik hier om de folder te downloaden. (Je kunt ook gewoon de folder downloaden en delen via sociale media!)


ISBN 9789044825992 | Hardcover | 27 pagina's | Uitgeverij Clavis | september 2015
Afmeting 29,7 x 21,5 cm | Voor alle heksjes en tovenaars vanaf 4 jaar

© Dettie, 28 juni 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Heksenbaby
illustraties: Lisa Brandenburg
tekst: Guy Daniëls


Als papa en mama aan de tweeling Ella en Casper vertellen dat ze er een broertje of zusje bij krijgen springen ze een gat in de lucht. Maar ze mogen het voorlopig nog aan niemand vertellen, mama moet eerst naar dokter Bezemsteel en als hij zegt dat alles goed is dan mogen ze het pas aan de kinderen van hun klas vertellen.
Een tijdje later komt mama met een vreemde foto thuis, Ella ziet niet zo goed wat er op die foto staat, maar papa vertelt dat op die foto hun nieuwe broertje of zusje in mama's buik te zien is. Nou, daar vindt Ella niets aan, ze wil een een gezellige, kleine, roze baby zien!
Eigenlijk zijn nog meer dingen niet leuk. Mama is steeds zo moe en de tweeling moet steeds oppassen voor mama's dikke buik als ze eens lekker met mama willen knuffelen. En nou vindt mama de naam die Ella bedacht heeft voor het nieuwe kindje ook al niet leuk! Ella is er helemaal beteuterd van.


Maar ook als haar kleine broertje Warre er is, verandert er weinig, alleen heeft papa nu ook geen tijd meer voor Ella want ook hij zorgt voor Warre.
Op een dag moet Ella zo vreselijk huilen om alles, ze mist mama en papa en dat alles zo anders is geworden en ze had zo zo verheugd op haar nieuwe broertje maar ze niet eens met hem spelen! Mama schrikt wel een beetje van Ella's verdriet en vertelt dat zij de gezellige dingen Casper en Ella ook mist, maar als Warre wat groter is dan kunnen ze weer samen van alles doen, net als vroeger...
De grote huilbui heeft Ella erg opgelucht en vanaf die tijd is een klein broertje hebben eigenlijk best wel leuk!


Het boek heeft niet voor niets de titel Heksenbaby gekregen. Papa en mama zien er op de gekleurde afbeeldingen uit als echte (lieve) heksen. Ze hebben heel lange puntneuzen met een dikke witte pukkel erop en mama heeft ook nog een pukkel op haar kin. Soms hangt er een verdwaalde  sok aan papa's grote neus.
Ook juf heeft zo'n enorme neus, een muis gebruikt juf's neus zelfs om zijn schommel aan te hangen!!
Ella en Casper zien we gezellig met de muizen in huis spelen, aan de muur hangen foto's van spinnenwebben en buiten staat er geen fietsenrek maar een bezemrek! Als dat geen echte heksenfamilie is!


Natuurlijk zijn de gevoelens van Ella niet alleen gevoelens van heksenkinderen want heel veel kinderen vinden een nieuw broertje of zusje wel heel leuk maar ook een beetje vreemd, en eigenlijk ook wel een beetje saai. Door dit boek weten ze dat het niet zo raar is, zelfs heksenbroertjes en zusjes hebben daar last van!
Erg leuk en 'betoverend' verhaal voor kinderen vanaf 4 jaar.


ISBN 9789044823493 | Hardcover | 27 pagina's | Uitgeverij Clavis | 3 november 2014
Leeftijd 4+

© Dettie, 7 januari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Heksentaart
illustraties: Lisa Brandenburg
tekst: Guy Daniëls


Ella is een heksje maar ze is wel anders dan de andere heksen. Heksen dragen zwarte kleren maar dat vindt Ella helemaal niet mooi. Ze vindt spinnen ook maar vieze beesten. Haar tweelingbroer Casper is wél een echte heks, hij houdt van vieze drankjes en toverspreuken en zwarte kevers.
Ella tekent vrolijke paddenstoelen, rood met witte stippen, en een heksje met een oranje hoed en jas. Haar broer tekent zwarte spinnen en grote grijze spinnenwebben.
Maar ook heksenkinderen moeten naar school, Ella vindt haar zwarte schooljurkje afschuwelijk, kan er niet een paar vrolijk gekleurde linten aan maken? Gelukkig ziet ze een madeliefje zodat ze dat op haar heksenjurk kan steken.
Arme Ella, ze moet allemaal dingen toveren die ze helemaal niet wil toveren. Ella wil vrolijke gekleurde dingen toveren en in plaats van een zwarte spin tovert ze een roze suikerspin. Ze wil mensen ook helemaal niet bang maken. Ze vindt dat gewoon stom.
En dan krijgen de heksenkinderen de opdracht een tovergerecht voor de toverkookwedstrijd te maken, daarin moeten allemaal akelige ingrediënten zoals drakenbloed en trollensnot. Ella kan er niet van slapen, ze wil helemaal niet met rare en vieze dingen bezig zijn. Wat moet ze nu? Ze pakt haar bezem en gaat maar een eind vliegen in de donkere nacht. Het is zo donker dat ze tegen het uithangbord van Daan de bakker botst. Hij is een mensenjongen, zou hij haar kunnen helpen?


Een mooi verhaaltje over een heksenmeisje dat zichzelf wil blijven maar dat eigenlijk niet mag van haar omgeving. Het verhaal en de gekleurde afbeeldingen sluiten naadloos op elkaar aan. Beiden zijn met veel humor gemaakt. Het is heel grappig om te zien hoe erg Ella en haar broer verschillen. Rondom Ella is alles licht en vrolijk, zelfs haar bezem heeft een vrolijk lintje om zijn steel en aan haar kleren heeft ze gekleurde banden gemaakt. Bij Caspar en de juf en de andere kinderen is alles grijs en zwart of donkergroen net zoals de spin en de gerechten die ze toveren. Heel fel steekt daar dan de roze suikerspin en de roze knuffel van Ella tegen af. Erg leuk bedacht en erg leuk weergegeven.


ISBN 9789044818338 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij Clavis 3 oktober 2012
Formaat: 210 x 290 mm Leeftijd 4+

© Dettie, 10 oktober 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Een heel jaar feest
tekst: Guy Daniëls
illustraties: Dominique Mertens


Na het boek Een heel jaar lang waarin de vier seizoenen behandeld worden is er nu dit boek Een heel jaar feest.
De opbouw is bijna hetzelfde;
1. Eerst een gedicht over het betreffende feest
2. Verspreid over twee pagina's fraaie afbeeldingen die met het feest te maken hebben
3. Verspreid over twee pagina's een mooie en best moeilijke zoekplaat
4. Zoeken wat bij elkaar hoort
5. Een mooi verhaal rond het feest
6. Verspreid over twee pagina's knutsels die je zelf kunt maken zoals een heel leuke paaskuiken voor op je hoofd of een spannende griezelboom


Het boek begint met het opstaan van de kinderen Sam, Bas, Seppe, Ella en Rani  die hun feestavonturen tegemoet gaan.

Met de stropdas van mijn opa
En een grote, hoge hoed
Word ik zomaar een oud heertje
met een glimlach op zijn snoet.


Zo begint het gedichtje voor het eerste feest van het jaar, carnaval!
Daarna zie je de kinderen heel humoristisch afgebeeld als Brandweerballerina, Zebravarken, Skateprinses, Politieboerin etc.
De grote zoekplaat is best pittig. Er staat in een kort tekstje aangegeven welke dingen je moet zoeken. Daarna twee pagina's waarop je kunt zoeken wat bij wie hoort. Je ziet Ella, verkleed als fee, en ergens anders op de pagina het toverstokje dat bij haar hoort en zo staan alle kinderen verkleed afgebeeld en de voorwerpen die bij hun kleding horen. Daarna een heel leuk verhaal over juf Joke die een  poppetje in een cake meebakt. Degene die het poppetje vindt wordt Prins of Prinses Carnaval, alle kinderen willen dat wel worden maar wie zal het poppetje vinden?
Op de knutselpagina staat hoe je een heel leuke paard kunt maken. Als je klaar bent dan ben je zelf een paard met vier benen! Hoe je dat allemaal  kunt maken staat heel duidelijk uitgelegd met tekeningen.
Het boek eindigt ermee dat de kinderen, moegefeest, zich klaarmaken om te gaan slapen.


Na carnaval volgt Pasen, Halloween, Sinterklaas en Kerst.
Alles is even verzorgd gebracht, de afbeeldingen zijn heel sfeervol, de verhalen zijn prettig om voor te lezen en de taal is goed te begrijpen. De combinaties gedichtje, raadseltje, verhaaltje, knutselen zullen kinderen erg aanspreken en ze helemaal in de sfeer van het naderende feest brengen.
Opneuw een fraai en bijzonder boek om steeds uit de kast te pakken als een van de genoemde feesten in aantocht is.


ISBN 9789044813067 Hardcover 96 pagina's Clavis oktober 2011
Formaat: 250 x 260 mm Vanaf 4 jaar 

© Dettie, 2 november 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Een heel jaar lang
tekst: Guy Daniëls
illustraties: Dominique Mertens


Het is acht uur, Sam, Bas, Seppe, Ella en Rani kunnen vertrekken, ze gaan op avontuur.

Samen gaan we op verkenning
Iedereen is al paraat
Het zal vast een heel jaar duren,
Niemand weet wat komen gaat.

Het avontuur begint in de lente en wel met een vrolijk lentegedicht. Daarna wordt er op een prachtige grote afbeelding gezocht naar een lieveheersbeestje, iemand die gras maait, een fles, een bal, iemand die een boek leest en naar nog veel meer dingen.
En dan mag Seppe papa helpen met het zaaien van zonnebloempitten. Seppe vindt dat superleuk om te doen. Maar dan komt er een grote vogel en die pikt twee van de zaadjes uit de grond. Seppe vindt dat natuurlijk helemaal niet leuk. Gelukkig weet papa raad en samen maken ze een vogelverschrikker, hoe je die zelf ook kan maken staat precies verteld in dit boek.
In de lente worden ook allemaal dieren geboren, in dit boek staan op de linker bladzijde  allemaal jonge dieren afgebeeld en op de rechtse bladzijde hun ouders. Weet jij welk jong dier bij welke ouders hoort?
Daarna verkleden Sam, Bas, Seppe, Ella en Rani zich steeds, en door hun kleren laten ze zien wat ze later, als ze groot zijn, willen worden. Ondertussen leren ze nog liedjes en hoe ze hun schoenveters moeten strikken. En nadat ze dit allemaal gedaan hebben begint de zomer al!

De zomer, herfst en winter volgen hetzelfde avontuur.
Eerst een gedicht, dan een mooie zoekplaat, dan een heel leuk verhaal  en daarna zoeken wat bij elkaar hoort, en wat je wenst of je geheim is of waar je boos, blij, verdrietig of bang van wordt. Het eind van elk seizoen wordt afgesloten met een liedje en dingen die je zelf thuis kan leren of maken.

Het boek is uitstekend verzorgd met erg mooie, sfeervolle afbeeldingen van Dominque Mertens. Kinderenen en  hun juf, meester of ouders kunnen het hele jaar allerlei dingen doen die in het boek staan. Er staat bijvoorbeeld op een heel leuke manier weergegeven hoe je je neus kan leren snuiten! Maar ook kun je veel over dieren leren door de zoekopdrachten.Je kunt ook  Een zwembad maken met gras en parasolletjes langs de rand! In het boek staat hoe je dat moet doen.
De vier verhalen in het boek vertellen elk over een seizoen. In het zomergedeelte gaat het verhaal over vakantie en elkaar missen en kaarten sturen, in de herfst worden er appeltjes gezocht voor een heel goed doel en in de winter is het kleine eekhoorntje heel nieuwsgierig hoe sneeuw er uit ziet, hij blijft er zelfs wakker voor.
Kortom, het is een heerlijk kijk-, lees- en doeboek en bovendien een erg mooi en leerzaam boek, echt een aanrader!


ISBN 9789044811254, Hardcover, 94 bladzijden, Uitgeverij Clavis oktober 2009 Formaat: 269 x 256 x 15 mm
Vanaf 4 jaar

© Dettie, december 2009

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Werkmap 'Een heel jaar lang'
tekst: Guy Daniëls
illustraties: Dominique Mertens


In december 2009 heb ik het prachtige boek Een heel jaar lang gelezen. Daarin worden op een erg leuke manier de seizoenen besproken. Bij dit boek hoort een werkmap die ik na lezing van het boek aangevraagd  en inmiddels ontvangen heb. En die werkmap is zo ontzettend leuk! 


In het boek (25 x 26 cm) stonden zoekplaten afgebeeld en dat is leuk als je met één kind op schoot het boek leest, maar in een klas is dat natuurlijk erg lastig. In de werkmap zitten de zoekplaten op posterformaat (50 x 26 cm).
Zo kunnen meerdere kinderen op deze platen zoeken. In de bijgaande handleiding staan allerlei tips met wat je zoal kunt doen met het materiaal. Je kunt bijvoorbeeld Ik zie, ik zie wat jij niet ziet... spelen, of stukjes van de poster naspelen.
De vier versjes over de seizoenen zijn ook op klein posterformaat en zijn voorzien van bijzonder mooie illustraties. Alleen voor deze illustraties zou je ze al aan de muur hangen. De handleiding geeft ook hier suggesties over wat je met de versjes kunt doen.
Dan zijn er de eveneens van erg mooie afbeeldingen voorziene sorteerkaartjes waarop Dieren en hun jongen afgebeeld staan en op een ander pakje kaartjes staan Dieren en hun huisjes. Kinderen kunnen daarmee natuurlijk het memoryspel spelen maar er worden ook andere speeltips gegeven.
En nu mijn persoonlijk favoriete kaarten omdat ik het idee zo leuk vind. Dat zijn de werkkaarten neus snuiten en veters strikken met de bijbehorende diploma's! Op een heel leuke manier wordt uitgelegd hoe je deze dingen kunt leren. Verder zijn er nog enkele vellen waarop een doolhof staat afgebeeld of een koe die je op een makkelijker manier na kunt tekenen en een vel met 'zoek de verschillen'. Ook deze zijn van mooie illustraties voorzien.


Al met al was het een plezier om deze werkmap te bekijken en ik weet wel zeker dat kinderen hier ook bijzonder veel van gaan genieten. Bovendien leren ze  spelenderwijs erg veel over allerlei onderwerpen door er zo actief mee bezig te kunnen zijn. Boek en werkmap zijn echt een aanrader.


Inhoud: 4 kleurplaten, 4 posters van de zoekplaten, 4 posters van de seizoenversjes, 10 sorteerkaarten Dieren en hun jongen, 12 sorteerkaarten Dieren en hun huisjes, 6 werkkaarten Neus snuiten, 8 werkkaarten Veters strikken, diploma Ik kan mijn neus snuiten, diploma Ik kan mijn veters strikken, Doolhofspel Wijs het konijn de weg, zoekspel Zoek de 7 verschillen, tekenspel Teken de koe na.


ISBN 9789044812053 Clavis december 2009

© Dettie, januari 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Pagina 1 van 2

<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>