jeugd 4-5 jaar

Clare Helen Welsh

Tijd om naar het zuiden te gaan
Tekst: Clare Helen Welsh
Illustraties: Jenny Løvlie


Vraag je je ook af waar die vogels in het najaar toch naar toe gaan? In grote groepen vliegen ze over je hoofd, soms zelfs in mooie figuren.
De noordse stern is een van de vogels die ieder jaar weer verhuist vanuit het hoge Noorden naar de Zuidpool. In het voorjaar gaat hij weer terug, bij elkaar legt hij een afstand af van zo'n 90.000 kilometer!


Over deze vogel gaat het verhaal.
De kleine stern voelt het: het begint te vriezen. Tijd om naar het Zuiden te gaan. En daar gaat ze, op zoek naar de zomer.
Onderweg ziet ze dat ook andere dieren beginnen te trekken, ook zij voelen dat het tijd is: walvissen, rendieren, ganzen, schildpadden en vlinders. Allemaal willen ze naar de plek waar het zomer is. Onderweg is er niet veel tijd om te rusten, ze moet verder. Tot ze eindelijk de andere sterns ziet, broedend op de kusten van de Zuidpool.
Maar: ook daar komt na de zomer de winter. En dan volgt opnieuw de lange reis, naar het Noorden dit keer.


Het verhaal wordt kort en krachtig verteld, de tekst staat op pagina’s vol afbeeldingen in veelal poederachtige kleuren. Zou het kinderen opvallen dat de snavel  van de vogel in het begin zwart is en bij de terugreis naar het Noorden rood?
Dit is in ieder geval de uitleg: De snavel van de stern is buiten de broedtijd geheel zwart. In de broedperiode is alleen de basis van de snavel rood, terwijl de snavel bij de noordse stern geheel rood is.

Na het verhaal staat er uitleg over wat migratie is. En waar de andere genoemde dieren heen gaan.
Voor Nederlandse kinderen: ook wij hebben een populatie sterns:


Het aantal broedende sternen in Nederland is ongeveer 500; de meeste Nederlandse sternen broeden in het Waddengebied. In april arriveren de eerste paren vanuit het zuidpoolgebied om vervolgens in de loop van de zomer weer terug te vliegen.


Clare Helen Welsh was lerares toen ze besloot haar leven aan schrijven te wijden. Ze is nu schrijfcoach en veelbekroond kinderboekenauteur. Ze schrijft het liefst aan zee. Tijd om naar het zuiden te gaan is haar eerste boek bij Lemniscaat.


Jenny Løvlie komt uit Noorwegen en woont nu in Engeland. Naast illustreren schrijft ze ook zelf boeken, waar ze haar passie voor vogels en natuur in kwijt kan.


ISBN 9789047713968  | hardcover| 32 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat| oktober 2022
Illustraties van Jenny Løvlie | Leeftijd vanaf 4 jaar.

© Marjo, 3 november 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER