Alle dieren sliepen
Tekst: Clare Helen Welsh
Illustraties: Jenny Løvlie
Dit verhaal speelt zich af in de Serengeti. Dat is een enorm uitgestrekt gebied, dat vooral in Tanzania ligt. Het is voor het grootste deel een savanne, en dat houdt in dat het een graslandschap is, met hier en daar wat bomen.
We volgen een kleine mangoest. Dat diertje is familie van het hier meer bekende stokstaartje. Het is een klein roofdier, dat vooral overdag jaagt op kleine vogels, knaagdieren en andere kleinere dieren.
Als het verhaal begint valt de schemering in. Dat ziet er prachtig uit, mooie gele en rode luchten.
De kleine mangoest rent over het gras en komt onderweg allerlei dieren tegen. Eerst ziet hij de giraffen. Ze slapen allemaal.
Vervolgens ziet hij de vervetten (een soort apen) in de boom. Ook zij sliepen.
Dan volgen de zebra’s. Zij sliepen.
De olifanten: zij sliepen.
Als de kleine mangoest bij een moeras komt ziet hij zadelbekooievaars. Nee, die sliepen nog niet, maar wel bijna. Ze waren op weg naar hun veilige nesten hoog in de bomen.
Nog meer dieren zet hij, en vol verwondering kijkt hij hoe ze allemaal op een eigen manier slapen. De een hangt in de boom, de ander staat gewoon, of ligt op de grond, al of niet in elkaar gerold. Maar hoe slaapt onze mangoest dan?
Je ziet het op de laatste bladzijde. En je kunt het lezen als het prentengedeelte uit is, want dan komen er nog drie pagina’s met informatie over de dieren die we gezien hebben. Een boek om bij in slaap te vallen! Maar dan toch niet voor je al die mooie afbeeldingen goed hebt bekeken! Prachtig zijn die, je krijgt zin om af te reizen naar Afrika om het zelf te gaan zien.
Maar misschien dan liever op een moment dat de dieren wakker zijn…
Clare Helen Welsh was lerares toen ze besloot haar leven aan schrijven te wijden. Ze is nu schrijfcoach en veelbekroond kinderboekenauteur. Ze schrijft het liefst aan zee. Tijd om naar het zuiden te gaan is haar eerste boek bij Lemniscaat.
Jenny Løvlie komt uit Noorwegen en woont nu in Engeland. Naast illustreren schrijft ze ook zelf boeken, waar ze haar passie voor vogels en natuur in kwijt kan.
ISBN 9789047715078 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat| november 2023
Afmetingen: 25.7 x 27.7 cm | Leeftijd vanaf 4 jaar
© Marjo, 21 december 2023
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Tijd om naar het zuiden te gaan
Tekst: Clare Helen Welsh
Illustraties: Jenny Løvlie
Vraag je je ook af waar die vogels in het najaar toch naar toe gaan? In grote groepen vliegen ze over je hoofd, soms zelfs in mooie figuren.
De noordse stern is een van de vogels die ieder jaar weer verhuist vanuit het hoge Noorden naar de Zuidpool. In het voorjaar gaat hij weer terug, bij elkaar legt hij een afstand af van zo'n 90.000 kilometer!
Over deze vogel gaat het verhaal.
De kleine stern voelt het: het begint te vriezen. Tijd om naar het Zuiden te gaan. En daar gaat ze, op zoek naar de zomer.
Onderweg ziet ze dat ook andere dieren beginnen te trekken, ook zij voelen dat het tijd is: walvissen, rendieren, ganzen, schildpadden en vlinders. Allemaal willen ze naar de plek waar het zomer is. Onderweg is er niet veel tijd om te rusten, ze moet verder. Tot ze eindelijk de andere sterns ziet, broedend op de kusten van de Zuidpool.
Maar: ook daar komt na de zomer de winter. En dan volgt opnieuw de lange reis, naar het Noorden dit keer.
Het verhaal wordt kort en krachtig verteld, de tekst staat op pagina’s vol afbeeldingen in veelal poederachtige kleuren. Zou het kinderen opvallen dat de snavel van de vogel in het begin zwart is en bij de terugreis naar het Noorden rood?
Dit is in ieder geval de uitleg: De snavel van de stern is buiten de broedtijd geheel zwart. In de broedperiode is alleen de basis van de snavel rood, terwijl de snavel bij de noordse stern geheel rood is.
Na het verhaal staat er uitleg over wat migratie is. En waar de andere genoemde dieren heen gaan.
Voor Nederlandse kinderen: ook wij hebben een populatie sterns:
Het aantal broedende sternen in Nederland is ongeveer 500; de meeste Nederlandse sternen broeden in het Waddengebied. In april arriveren de eerste paren vanuit het zuidpoolgebied om vervolgens in de loop van de zomer weer terug te vliegen.
Clare Helen Welsh was lerares toen ze besloot haar leven aan schrijven te wijden. Ze is nu schrijfcoach en veelbekroond kinderboekenauteur. Ze schrijft het liefst aan zee. Tijd om naar het zuiden te gaan is haar eerste boek bij Lemniscaat.
Jenny Løvlie komt uit Noorwegen en woont nu in Engeland. Naast illustreren schrijft ze ook zelf boeken, waar ze haar passie voor vogels en natuur in kwijt kan.
ISBN 9789047713968 | hardcover| 32 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat| oktober 2022
Illustraties van Jenny Løvlie | Leeftijd vanaf 4 jaar.
© Marjo, 3 november 2022
Lees de reacties op het forum, klik HIER