jeugd 4-5 jaar

Margery Williams

Het fluwelen konijn
illustraties: Sarah Massini
tekst: Margery Williams


The Velveteen Rabbit oftewel Het fluwelen konijn verscheen voor het eerst in 1922 en is in Engeland een regelrechte klassieker. Bijna 100 jaar later is het boek nu eindelijk ook in het Nederlands verkrijgbaar. Het is verrassend hoe het verhaal de tand des tijds doorstaan heeft. Het voelt namelijk als een verhaal van deze tijd aan en zal over 100 jaar mogelijk nog steeds volwassenen en kinderen aanspreken.


Het is een verhaal over een speelgoedkonijn dat op Kerstmis cadeau wordt gegeven aan een jongetje. Aanvankelijk wordt er niet echt naar het konijn omgekeken totdat het spoelgoedhondje waar het jongetje altijd mee slaapt zoek is en het jongetje het konijn in zijn armen geduwd krijgt. Vanaf die tijd zijn ze onafscheidelijk.


Van het oude versleten spoelgoedpaard heeft konijn te horen gekregen dat hij Echt kan worden als een kind heel, heel lang van konijn houdt, niet alleen om mee te spelen maar écht van konijn houdt. Dan wordt je Echt. Het paard vertelt:


'Echt worden duurt soms heel lang. Daarom gebeurt het niet vaak bij dingen die snel kapotgaan of scherpe randjes hebben of waarmee je voorzichtig moe zijn. Meestal is bijna al je haar eraf geknuffeld, zitten je ogen los en bengelen je armen en benen er slapjes bij tegen de tijd dat je Echt wordt. Je ziet er dan behoorlijk versleten uit.
Maar dat is allemaal niet belangrijk, want als je eenmaal Echt bent kun je niet meer lelijk zijn, alleen voor mensen die het niet begrijpen.'


Vanaf die tijd wil konijn Echt worden en hij kan zijn geluk dan ook niet op als het jongetje, jaren later zegt dat hij Echt is.
Maar dan ziet hij konijnen spelen in het bos... Die zijn echt Echt! Toch?


Het geheel is een mooi sprookjesachtig verhaal waarin zelfs een toverelfje een rol speelt en het is te begrijpen dat het in Engeland zo'n geliefd kinderboek is.  Het heeft alles in zich wat een boek prettig maakt. Het is een lief verhaal over iets wat een kind (en volwassene) zich heel goed kan voorstellen. Het eind is ook hartverwarmend, het elfje speelt daarin een rol, en als de jongen later een konijn in het bos ziet, moet hij erg denken aan zijn oude knuffel...


Het boek is mooi verzorgd, heeft erg sfeervolle afbeeldingen en is gepresenteerd in luxe uitvoering met linnen rug met zilverkleurige foliedruk én een leeslint.
Zeer de moeite van het aanschaffen waard om generatie op generatie door te geven, tot het boek ook Echt is.


ISBN 9789025771713 | Hardcover | 64 pagina's | Uitgeverij Gottmer |september 2019
Afmeting: 26,5 x 24 cm | The Velveteen Rabbit Vertaling Anita van Binsbergen | Leeftijd 5+

© Dettie, 5 januari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER