jeugd 4-5 jaar

Sassafras De Bruyn

http://sassafrasdebruyn.tumblr.com

 

Cleo
Sassafras De Bruyn


Cleo staat op het schoolplein, in haar eentje, ze voelt zich alleen, ze is verdrietig, is zij nou de enige die niet meer wil dat ze zoveel móet? Ze moet zich haasten om de bus te halen, ze moet haar veters strikken, haar haren kammen, rekenen, schrijven, lopen, spelen, opletten en nog veel meer. Maar wat ze vooral veel moet is heel goed luisteren. Elke dag!
Ze wil dat helemaal niet meer. Ze wil ook dat niemand meer lacht om haar bril.


Op een dag gaat ze weg, met een bootje de oceaan op, dat weet ze zeker. Alleen haar kat mag mee, ze zal naar een plek gaan waar het elke ochtend prachtig is. Ze zal 's nachts sterren uit de bomen plukken.
Maar daar, in de betoverde zeebossen, vraagt een jongen in een bootje wat ze aan het doen is. Hij heeft net als Cleo zijn huisdier, een papegaai, meegenomen. De jongen vaart met Cleo mee naar de grotten van de zeemeerminnen, waar ze dansen tot de ochtend.
Samen zijn ze dapper en verslaan ze zeemonsters... Ook vertellen Cleo en de jongen elkaar mooie verhalen, zo mooi dat alle zeedieren komen luisteren, ze klimmen samen via de luchtladder naar boven en doen een dutje op de zachte wolken die smaken naar slagroom. Ze dansen en zingen en lachen en hebben pret, samen kunnen ze de hele wereld aan!

En dan... op de laatste pagina... zien we Cleo en de jongen lachend op een bankje op het schoolplein, ze praten en dromen samen verder over hun mooie, geweldige, fijne, zelfbedachte wereldje. Cleo is toch niet zo alleen als ze dacht!


Dit eerste boek van illustratrice Sassafras De Bruyn is heel fantasierijk en sfeervol. De illustraties zijn prachtig van kleur en heel bijzonder om te zien.
De eenzaamheid straalt aanvankelijk van Cleo af en het is mooi om te zien hoe ze opbloeit als ze op reis gaat en haar dromen laat uitkomen.
In het verhaal is de ontmoeting met de jongen heel belangrijk maar op de verder erge mooie afbeelding, komt die gebeurtenis niet zo goed uit de verf. De jongen en zijn papegaai worden vrij klein weergegeven, waardoor ze tussen de sterrenbomen en rondzwevende dieren nauwelijks opvallen. 
De afbeelding van de  zeemeermingrot is eveneens prachtig om te zien maar de zeemeerminnen zelf vallen pas bij nadere bestudering van de afbeelding op. Ze zijn met heel dun potlood weergegeven.


Maar verder... knalt de actie en het plezier van de pagina's af. Het gevecht met de zeemonsters is spectaculair, evenals de sfeervolle warm oranje gekleurde pagina waar de zeedieren luisteren naar alle verhalen van Cleo en de jongen. Fantastisch weergegeven.
Ook de laatste pagina is heerlijk om te zien, Cleo en de jongen op het schoolplein met achter de school... enkele verdwijnende drakenstaarten!
Gezien de aard van het verhaal en de mooie afbeeldingen ben ik er zeker van dat Sassafras de Bruyn een prachtige schrijvers- en illustratietoekomst te wachten staat. Heel bijzonder boek.


ISBN 9789044824148 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij Clavis 22 maart 2015
Leeftijd 5+

© Dettie, 1 april 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER