jeugd 4-5 jaar

Alison Farrell

http://www.drawdrawdraw.com

 

altFiets!
Alison Farrell


Op de omslag kun je een heleboel soorten fietsen zien. En nog meer staan er in het boek zelf, ze horen bij het verhaal over de Fietsstad. Net als andere jaren wordt er in de stad een parade gehouden: de Sterrenlichtparade, maar het paradecomité - vijf biggen op een vijfpersoonsfiets - zit nog met de handen in het haar! De parade is die avond al, en ze hebben nog niet iedereen uitgenodigd.


Ze roepen de hulp in van Burgemeester Slak. Die is niet te beroerd om te helpen: ‘Stuur me maar een lijst!’ zegt hij. En dan begint de zoektocht door de stad, naar onder meer Etta Olifant, Mees en Cavia. Bij de namen van de genodigden staat waar ze misschien wel te vinden zijn en wat voor fiets ze hebben. Dat maakt het makkelijker voor de burgemeester.


Maar het blijft moeilijk: want wat is het enorm druk in de stad! Zoveel verschillende soorten fietsen, die van allerlei dieren zijn: muizen die muziek maken in een bakfiets; de ijsbeer op een ijsfiets, de brandweerman op een rode fiets, te veel om op te noemen. Terwijl de burgemeester zijn weg zoekt door de stad, speurt hij naar de dieren die hij op zijn lijst heeft staan. Daarbij heeft hij de hulp van de lezer hard nodig!


Intussen is het paradecomité ook nog druk met andere dingen, ze moeten nog een ceremoniemeester zoeken. En een secretaris hebben ze ook nog niet. Maar eerst maar eens eten, waarna je twee pagina’s ziet met allerlei eettentjes. Zo worden er ook nog andere leuke kijk- en zoekdingen tevoorschijn getoverd. Dit boek is niet alleen fleurig, met al die leuke gedetailleerde tekeningetjes, het is gegarandeerd goed voor uren kijkplezier!


Misschien zijn niet alle dieren goed te herkennen, maar dat doet er niet zo veel toe. Iedere klein tableautjes op al die pagina’s vertelt een verhaaltje op zich. En daar zitten ook nog vervolgverhaaltjes tussen: je kan bijvoorbeeld de konijnenfamilie volgen door het hele boek heen. Natuurlijk is er tenslotte de parade zelf: een prachtige stoet!
Er is een groep met antieke fietsen en ergens vind je een vogel die op een soort loopfiets zit: de wielen bestaan uit schoenen! Of dat varkentje dat jongleert met een fiets. Het is te veel om op te noemen, dus kijk zelf maar…


Het fietsboek is het debuut van Alison Farrell. Zeer geslaagd zou ik zeggen.


ISBN 9789048843183 | Hardcover | 40 pagina's | NUR 273 | Uitgeverij Moon | maart 2018
Formaat 31,3 x 23,7 cm | Leeftijd 0-5 jaar maar eigenlijk voor alle leeftijden

© Marjo, 28 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER