jeugd 4-5 jaar

Wang Yuwei

Meneer Kat en het meisje
Wang Yuwei


Uitgeverij Clavis en de stad Hasselt organiseren iedere twee jaar een wedstrijd voor illustratoren van kinderboeken voor kinderen van 2 tot 7 jaar. https://www.keycolours.com
De winnaar krijgt een geldsom en het boek wordt uitgegeven door Clavis, niet de minste uitgever wat kinderboeken betreft.
Was in 2016 een Italiaans boek - Francesca Pirrone met haar boek Bruno heeft wel 100 vrienden - de winnares, nu is een Chinese illustrator in de prijzen gevallen: Wang Yuwei.


Als je Meneer Kat op de omslag ziet liggen, ben je al verkocht. Het lijkt wel of je eigen kat getekend is! Bij opening van het boek wordt je niet teleurgesteld: het is winter op de afbeelding. Een dorpje ligt eenzaam en slaperig in de sneeuw, en op de voorgrond loopt Meneer Kat, met een koffertje in zijn ene hand, en met de andere hand wrijft hij over zijn ogen.
Het kan zijn dat hij een sneeuwvlok wegveegt, maar na het lezen van het verhaal denk je daar misschien anders over!


Meneer Kat schildert. Die sneeuwvlokken zijn mooi, vindt hij, en hij gaat naar buiten met zijn verfspullen. Hij vindt ook nog wat herfstblaadjes. Er is zelfs een groene bij…  En dan ziet hij het meisje. Wat is ze klein! Ze past onder een blaadje! Maar ze is ook heel koud. Hij moet haar maar meenemen naar huis. En dan ontwikkelt zich een wonderbare vriendschap tussen de kat en het kleine wezentje.
Meneer Kat was altijd alleen, en niet gewend aan iemand om zich heen die zo rond dartelt. Het is wel wennen en ze is ook heel bijzonder. Waar ze in de sneeuw haar voeten neerzet verschijnen prachtige gele bloemen.
Maar dan op een dag is ze verdwenen. Het is lente.


Meneer Kat ziet er wel levensecht uit – je zou graag een afbeelding aan je eigen muur willen hangen! Maar zoals dat in prentenboeken gebeurt, is hij vermenselijkt. Je ziet hem zitten achter een bord met een eitje en hij leest voor. Je ziet in zijn ogen dat hij moeite heeft met de levenslust van het meisje, maar ze wint zijn hart.
Dus: veegde hij misschien geen sneeuwvlok weg, maar een traan?


Aan de binnenkant van de achterkant staat hetzelfde dorp afgebeeld, zonder Meneer Kat, maar wel met herfstblaadjes. Zou het meisje daar weer onder verstopt zijn?


We zullen het nooit weten, het geheel is sprookjesachtig en geheimzinnig, zodat er veel ruimte voor speculatie overblijft. En dat is juist mooi bij een prentenboek: je kan samen met het kind dat je voorleest, mijmeren over wat er allemaal gebeurt, en kan gebeuren. Het is ook eigenlijk de volwassen voorlezer voor wie de tekst geschreven is, de taal is namelijk niet echt kindvriendelijk. Woorden als krokant, spoedig, en inspiratie moeten uitgelegd worden.
De tekeningen zijn romantisch,  met ietwat wazige contouren. Ook de kleuren zijn vriendelijk zacht.
Dit boek verdient inderdaad een prijs. En veel lezers en kijkers!


ISBN 9789044832624 | Hardcover | 24 pagina's | Clavis | mei 2018 | Vanaf 5 jaar.
Vertaald uit het Chinees door Clavis

© Marjo, 2 juli 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER