jeugd 4-5 jaar

Leonore Klein & Saul Bass

Henri gaat naar Parijs
illustraties: Saul Bass
tekst: Leonore Klein


Soms zou je willen dat er een apparaat bestaat dat je gevoel registreert en omzet in woorden. Vooral als iets heel mooi is, zoals dit boek, is het namelijk enorm moeilijk om weer te geven waarom je het zo prachtig vindt. Onderstaand mijn poging.

Het verhaal is in principe heel eenvoudig. Het gaat over een jongetje Henri en Henri leest een boek over Parijs; Parijs is lente, Parijs ruikt lekker, Parijs is lieflijk, Parijs is zonneschijn, Parijs is regendruppels, Parijs is geweldig.
Henri woont in het kleine stadje Reboul, 'in een fijn huis met bloemen voor de ramen en stevige soep op het fornuis'.
Maar Henri zou best wel eens naar Parijs willen. 'Daar rijden heel veel bussen en er zijn wel duizend bomen' vertelt hij zijn vrienden 'en er is een dierentuin vol dieren en er wonen heel veel mensen'. Hij wil zo vreselijk graag naar Parijs dat hij op een dag gewoon op pad gaat. Hij neemt wat kaas, een wortel, een stuk brood mee én een potlood, dan kan hij Parijs tekenen voor zijn vrienden. Maar Parijs is ver en Henri wordt moe. Onder een boom in het bos doet hij even een dutje. Om de weg niet kwijt te raken legt hij zijn potlood met de punt richting Parijs en dat had hij beter niet kunnen doen...

Het is vooral de eenvoud die zo pakkend is. Er staat nauwelijks tekst in het boek, maar wat er staat is genoeg. De tekst is helemaal verwerkt in de afbeeldingen, zoals al te zien is op de cover van het boek. De schitterend gekleurde afbeeldingen zijn minimalistisch en tijdloos.
Saul Bass (1920-1996) heeft prachtig gebruik gemaakt van de ruimte op de pagina's. Soms zie je zelfs alleen maar twee voeten die de pagina uit lopen en toch lijkt de bladzijde niet leeg. Het is een knap staaltje vakmanschap wat overigens niet zo verwonderlijk is als je weet dat Saul Bass een zeer bekend grafisch ontwerper was. Het boek is van 1962 maar de afbeeldingen doen nu, meer dan vijftig jaar later, nog steeds heel modern aan. Het is overigens het enige kinderboek dat Saul Bass geïllustreerd heeft.
Als je het in de winkel ziet liggen, pak het op, kijk erin en je bent verkocht! Zeker weten.


ISBN 9789025754419 | Hardcover | 48 pagina's | Gottmer |  juni 2013
Vertaald door Edward van de Vendel | Leeftijd 4+

© Dettie, 12 september 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER