jeugd 4-5 jaar

M.Tunç Atalay

Zwart gaat op reis
M.Tunç Atalay


Wat gebeurt er als zwart zich verveelt en al het zwart inpakt en op reis gaat? Dan wordt de kraai wakker met een wit verenpak! en mevrouw zebra krijgt een identiteitscrisis want zonder zwarte strepen is ze zichzelf niet meer. Zelfs wit raakt in de war want is ze zonder haar tegenkleur wel wit? Wat is er toch aan de hand denkt ze.
Gelukkig duurt de reis van zwart niet lang en wordt iedereen weer rustig en blij. Ook mevrouw Zebra ziet dat ze weer is die ze wezen moet. En wit is blij dat ze weer het zwart doorbreekt.


Deze woorden geven weer wat er in dit boekje gebeurt, maar de taal en de afbeeldingen zijn veel eenvoudiger en begrijpelijker weergegeven. Tunç Atalay weet met enkele woorden en rake gekleurde (!) afbeeldingen dit licht filosofische verhaaltje in alle eenvoud weer te geven en dat is knap.


Het boekje is mooi verzorgd uitgegeven, de paginagrote afbeeldingen zijn apart en aansprekend, met de tekst wordt over de pagina's gespeeld waardoor het geheel niet statisch overkomt. Bijzonder boekje en het verhaal is een fijn licht filosofisch nadenkertje.

M. Tunç Atalay (Mersin, 1980) is een bekende Turkse kinderboekenschrijver. Hij combineerde z’n werk lange tijd met het lesgeven aan kleuters. Nu werkt hij voltijds aan het schrijven en ontwerpen van boeken. ‘Zwart gaat op reis’ is het eerste boek van Tunç Atalay dat in het Nederlands is vertaald.


Lees ook het interview met Tunç Atalay


ISBN 9789492844545 | hardcover | 24 pagina's | Uitgeverij Droomvallei | juni 2019
Afmeting 21,3 x 21,3 cm | Vertaald door Martijn van der Kooij | Leeftijd ca. 4+

© Dettie, 3 september 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER