jeugd 4-5 jaar

Annette Langen

Brieven van Felix
illustraties: Constanza Droop
tekst: Annette Langen


Als je de voorkant van het boek ziet weet je al dat het een bijzonder boek is. De kaft is in een Schotse ruit weergegeven, de titel en de makers staan vermeld op een luchtpostenvelop, we zien stickers van steden en landen en het meest leuke is de zachte pluchen, aaibare haas met zijn koffertje en strikje.


Om die haas draait het hele verhaal. Die haas is namelijk Felix, de knuffel van Sophie. Maar helaas is ze hem, toen ze na de vakantie weer naar huis ging, op het vliegveld kwijtgeraakt. Nadat ze overal navraag hadden gedaan zat er niets anders op dan zonder knuffel op het vliegtuig te stappen.

Natuurlijk is Sophie heel erg verdrietig, zonder Felix is alles veel minder leuk. Toch, het leven gaat door en Sophie moet weer naar school, helaas zonder dat Felix na afloop van de schooldag op haar wacht. Als ze naar huis loopt is het ook helemaal niet fijn. Maar tot haar grote verrassing is de thuiskomst juist heel erg leuk! Er ligt namelijk een brief van Felix! En die brief mogen wij uit de envelop halen en meelezen!


Felix vertelt dat hij in Londen is en gekke mannen heeft gezien met grote bontmutsen op, die heeft hij er ook maar even bijgetekend. Verder vindt hij dat de mensen maar gek praten, en vertelt hij wat hij nog meer gezien heeft. Sophie is dolblij met de brief en samen met papa zoekt ze op de computer naar de dingen waar Felix over geschreven heeft. En zo ziet ze onder andere de Tower of London, leest ze dat Londen aan de Theems ligt en bekijkt ze het kasteel van de Queen (spreek uit Kwien). Zo weet ze gelijk wat Felix allemaal gezien heeft.


Een paar dagen later krijgt ze weer een brief van Felix, dit keer uit Parijs! Opnieuw mogen wij de brief uit de envelop halen en Felix zijn brief lezen. Hij heeft er zelfs een foto bij gedaan van hem met alpinopet en stokbrood onder zijn arm, op de achtergrond zien we de Eijffeltoren. Deze keer weet oma heel veel te vertellen over Parijs, ze is er namelijk vaak geweest.


Felix is, jammer genoeg voor Sophie, nog lang niet uitgereist, al heeft hij het er wel over dat hij echt een keer terug komt, maar nu nog niet. Er volgen nog meer brieven en die komen uit allerlei werelddelen, tot New York in Amerika aan toe! En elke keer zorgen papa of mama, de juf of Sophies broer voor meer informatie over de plaatsen waar Felix is. 

Het is natuurlijk geweldig dat in het boek zes échte brieven zitten. De ene keer met de genoemde foto erbij, de andere keer met een getekend kaartje. De toon van de brieven is helemaal goed, die past precies bij de beste vriend van Sophie. Hij vertelt haar over alles wat hij ziet en geeft haar aan het eind van de brief een zoen of een knuffel of zegt dat hij haar mist, en Sophie is natuurlijk superblij met al die brieven. Het leuke is dat op het eind Felix nog een heel leuke verrassing heeft voor iedereen!

De vriendelijk gekleurde afbeeldingen tonen de gezellige huiselijke sfeer bij Sophie thuis maar ook de bijzonderheden van de plekken die Felix bezoekt, met daarbij aangegeven welke gebouwen of beelden we zien. Perfect!


Kortom, een heel leuk en ook informatief boek. Echt een boek om helemaal mee te leven met Felix en zijn avonturen.


ISBN 9789051167658 | Hardcover | 40 pagina's | De Vier Windstreken | oktober 2019 (eerder uitgegeven in 1994)
Afmeting 21,5 x 21,5 cm | Nederlandse tekst Joukje Akveld |  Leeftijd 4+
(De uitgeverij geeft 4+ aan, persoonlijk vind ik het geschikter voor 6+)

Dettie, 29 november 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER