jeugd 4-5 jaar

Quentin Gréban

http://www.mijade.be/Greban_Quentin

 

Later word ik brandweerman
Quentin Gréban


Net zoals zoveel kleine jongetjes weet Oscar, de kleine beer, het zeker! Later als hij groot is wordt hij brandweerman. Hij heeft al een heel mooie brandweerauto met pedalen en een echt brandweermannenpak. Hij wil heel graag dat de mensen van de brandweer hem meenemen als er brand is, maar jammer genoeg doen ze dat nooit.


Op een dag heeft Oscar geen zin meer in het wachten tot ze hem komen halen. Hij gaat zelf wel op pad! In volle vaart racet hij door de straten in zijn brandweerauto. En dan... ziet hij rook! Hup erop af! Hij spuit de hele boel onder water en vertrekt weer. Dat er helemaal geen brand was heeft Oscar niet eens door! - Hij heeft een mooie verjaardagstaart natgespoten - En zo gebeuren er meer dingen. Een kat in de boom? Dan hak je gewoon de boom om! En ach wat geeft het dat de boom op een huis valt. De kat is tenminste gered. En zo laat Oscar een heel spoor van al zijn reddingspogingen achter.


Maar net als hij moe van zijn brandweeravonturen naar de snoepwinkel rijdt, want een lekkere kauwgombal heeft hij wel verdiend, vindt hij, hoort hij om hulp roepen... de snoepwinkel staat in brand, en het kleine hondje van juffrouw Suzy, de snoepwinkelmevrouw, is nog binnen. Eigenlijk is Oscar best wel bang, maar hij wil toch een brandweerman worden? En échte brandweermannen redden dan zo'n hondje... Vastberaden stapt Oscar de brandende winkel binnen.
Als dat maar goed afloopt!


Natuurlijk is dit echt een boek wat tot de verbeelding spreekt. Je hoort de kinderen al lachen als Oscar de taart helemaal nat spuit. Het verhaaltje wordt op het einde zelfs een beetje spannend, en heeft toch nog een verrassende afloop.


Quentin Gréban is in kinderboekenland inmiddels behoorlijk bekend om zijn fraaie, kleurige en fantasievolle afbeeldingen en die zijn ook in dit boek weer te vinden. Het beertje heeft een hoog knuffelgehalte maar is toch ook een echte stoere beer en dat is verterend om te zien. Zijn avonturen zijn aantrekkelijk en humoristisch weergegeven. Ook het woordgebruik is precies goed voor kinderen vanaf ca. 4 jaar. Met andere woorden, het boek is helemaal goed.


ISBN 9789044831269 | Hardcover | 26 pagina's | Uitgeverij Clavis | september 2017
Vertaald door Clavis | Leeftijd 4+

Dettie, 5 december 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altBillie
Quentin Gréban


Hij heeft zijn uiterlijk al vast niet mee: Billie mag dan wel een tijger zijn, hij ziet er zo lief en schattig uit, dat niemand hem erg serieus neemt. En dat wordt nog erger als zijn eerste melktand uitvalt! Hij moet slissend door het leven totdat er een nieuwe tand voor in de plaats is gekomen. Dat komt helemaal niet goed uit: Billie wordt net nu de nieuwe sheriff van Cactus Valley! Zullen zijn stoere kleren, zijn ster en zijn fonkelnieuwe cowboyhoed hem angstaanjagend genoeg maken?


Hij kan het al snel bewijzen: als hij door de hoofdstraat wandelt hoort hij uit de richting van de bank kurkpistolen. Er op af! Daar is vast een overval gaande. De arme Billie: "Ftop! Jullie ftaan onder arreft!’ dat is onverstaanbaar en de grootste boef, een neushoorn, lacht hem uit. ’Luister kleintje, wij zijn boeven. We hebben je vest niet gezien. En je pop ook niet. Ga buiten spelen. Het is hier gevaarlijk.’


Onze kleine tijgersheriff geeft het echter nog niet op, verbijt zijn verdriet en loopt naar de saloon, waar hij een kaartspeler betrapt op valsspelen. Tja... Hij geeft het maar beter op. Cactus Valley heeft geen sheriff meer.
Maar het wordt al snel een puinhoop in de stad. Iedereen doet maar! Kan Billie dat dan zomaar voorbij laten gaan?


Wat een leuk verhaaltje, ik zou er graag bij zijn als een leerkracht of ouder dit boek gaat voorlezen. Er moet namelijk wel geslist worden, anders gaat de clou verloren. Maar als je dat niet voor elkaar krijgt, dan blijft er nog steeds het boek over: een prachtig getekend verhaal, mooie kleuren, met de boodschap dat je niet zo snel bij de pakken neer moet gaan zitten...


Quentin Gréban
(1977, Brussel) studeerde ‘illustratie’ aan het Saint Luc Instituut in Brussel. Hij heeft al meer dan 25 prentenboeken gemaakt, die populair zijn in heel Europa en daar buiten. Prijzen heeft hij ook gewonnen: de Saint–Exupéry prijs is er een van.


ISBN 9789044825480 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Clavis | juni 2015
Vertaling: Clavis | Formaat 24,3 x 25,5 cm Leeftijd vanaf 5 jaar

© Marjo, 11 juli 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altBillie
Quentin Gréban


Het is een belangrijke dag voor het jonge tijgertje Billie. Zijn eerste melktand is uitgevallen, dat is toch de eerste stap naar volwassenheid. Maar dat is nog niet alles, het is ook zijn eerste dag als sherrif van Cactus Valley. We zien Billie in zijn mooie sherrifpak, stoer naar buiten stappen met zijn cowboyhoed op en -laarzen aan.
Hij loopt trots door de hoofdstraat van het standje en dan... hoort hij kurkpistoolschoten! De bank wordt beroofd. Natuurlijk rent Billie er op af.


BillieEven later zien we Billie tegenover een enorme neushoorn staan die een echte boevenkop heeft, naast hem staat een muis met een zakdoek om zijn mond. Billie stapt onverschrokken op ze af maar hij is vergeten dat hij zijn tand verloren is... Als hij "Ftop! Jullie ftaan onder arreft! roept, verstaat niemand hem! De boeven nemen hem totaal niet serieus en lopen weg, met de kassa!


Arme Billie, zijn eerste daad als sherriff ging helemaal de mist in. Maar hij houdt de moed erin. Met geheven hoofd zien we hem de saloon in lopen want daar zitten altijd boeven... en dat klopt, hij ziet de gemeen kijkende, sluwe Joe Snelhand valsspelen bij het kaarten. "Hela, valffpelen mag niet! roept Billie. Maar ook Joe verstaat hem niet! Niemand verstaat hem! Billie is er verdrietig van, hij doet zijn ster maar af, hij is te jong denkt hij, hij vindt zichzelf de slechtste sherrif van de wereld. Dan moet Cactus Valley het maar zonder sherrif doen.

Maar een paar dagen later ziet Billie Jack Hoorns voorbij lopen. De grootste boef van het hele Wilde Westen! Iedereen is bang voor hem. Billie ook maar dan denkt hij "Ik ben de fherrif en niemand anderf! Hij stapt moedig naar buiten en roept... "Jack Hoornf, je staat onder arreft!" Maar wat doet Jack? Zal hij luisteren?

Als je de naam Quentin Gréban ziet dan kun je er van op aan dat de afbeeldingen prachtig zijn. De tekeningen zijn altijd heel sfeervol en humoristisch. De kleine stoere tijger is geweldig om te zien en Gréban heeft alles uit de kast getrokken om de sfeer van het Wilde Westen weer te geven. Het meest aparte is dat alle 'personages' dieren zijn, we zien bijvoorbeeld een olifant en een enorme walrus in de saloon zitten kaarten. We zien een oude cowboybuldog in schommelstoel op de veranda zitten. De valsspelende Joe Snelhand is een sluwkijkende gier! De ober is een kangoeroe met enorme schoenen en een buidelschort voor. Maar het allerleukst is toch wel dat iedereen en alles beschoten wordt met... kurken!

De tekst is in duidelijke letters weergegeven waarbij de grappige slissende zinnen van Billie dikgedrukt staan. Kortom, opnieuw een erg leuk, mooi verzorgd boek van deze schrijver/illustrator.


ISBN 9789044825480 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Clavis | juni 2015
Vertaling: Clavis | Formaat 24,3 x 25,5 cm | Leeftijd vanaf 5 jaar

© Dettie, 11 juni 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Lees meer...

Pagina 1 van 2

<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>