jeugd 4-5 jaar

Nadine Witteman

Kleine Muis & Het Grote Hart
Nadine Witteman


Kleine Muis is een tevreden muis. Ze woont in een holletje diep onder de grond, waar ze zorgt dat alles altijd opgeruimd is. Behalve als ze bezig is met haar grootste hobby. Ze is namelijk dol op knutselen!


Kleine Muis heeft ook een groot hart: ze wil alle dieren in het bos gelukkig maken. Het was hoogtijd -  vond ze - om iets bijzonders te maken en dat uit te delen. Ze zouden er vast allemaal heel blij mee zijn! En ze zoekt de spulletjes bij elkaar en gaat aan de gang. Een prachtig rood glanzend hart heeft ze geknipt! Ze maakt er nog meer, en gaat dan op pad.


‘Ze wilde ze uitdelen aan iedereen die ze tegen zou komen. Het idee alleen al, deed haar eigen hartje stralen als de zomerzon!’


Maar dat valt vies tegen... de eerste die ze tegenkomt is Mol. Maar die zegt: wat heb ik aan een hart als ik er al een heb? En ik zie niet eens iets.
Dan komt ze Haas tegen. Die neemt het hart wel aan, maar als hij weg rent verliest het het meteen weer. Wezel gaat er mee spelen, Vos wil het alleen aannemen als Muis ook iets voor hem doet, en zo gaat het maar door.


De arme Kleine Muis wordt er erg verdrietig van. En dan zit daar hoog in de boom de wijze Uil, die haar duidelijk maakt wat ze verkeerd doet. En zo komt het dat de volgende dag een blije Kleine Muis de deur uit gaat met stevig tegen haar borst het grote glanzende hart. En alle dieren kijken haar verwonderd na, zich afvragend waarom ze zo vrolijk is.


Het is een verhaal met een boodschap over het uitdragen van liefde. Een voor kinderen makkelijker te begrijpen variant van ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’, al zal enige uitleg en begeleiding door volwassenen wel gewenst blijven. Een nooit gedateerde boodschap is het, maar eentje die in deze tijd – en ik bedoel niet de kersttijd – actueler is dan ooit, en dus zeer de moeite waard om nog eens te vertellen.
De afbeeldingen zijn fris en vrolijk en zullen jonge kinderen zeker aanspreken.


De maker van dit boek is Nadine Witteman. Zij is holistisch Coach. Zij heeft het verhaal gebaseerd op haar eigen levenservaringen en deze vervolgens verpakt in een klassiek verhaal met een universele levensles om kinderen en ouders aan te moedigen.


Nadine Witteman over haar missie: “Als geadopteerde baby uit India groeide ik op in Nederland. Hoewel mijn jeugd zwaar was, wist ik door alle pijn en ellende heen geloof te houden in het concept LIEFDE. Dit heeft mij geholpen om verdriet, angst en pijn te overwinnen en bij te dragen aan positiviteit naar mijn medemens.


Een deel van de Opbrengst gaat naar: Liefdadigheidsorganisatie SOFOSH in Pune, dat een thuis biedt voor weeskinderen in India.


ISBN 9789066630598 | ingebonden met zachte omslag | 24 pagina's | Uitgeverij De Boekenfabriek | maart 2015
Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 27 december 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER