jeugd 4-5 jaar

Nicky Clijsen & Marthi Rentjes

De kleine Marianne
tekst: Nicky Clijsen
Illustraties: Marthi Rentjes


De kleine Marianne is een meisje van vier. Gewoon een Nederlands meisje met blond haar en blauwe ogen. Je ziet niets bijzonders aan haar. Toch is ze anders dan andere meisjes van vier. Marianne is geadopteerd.
Het onderwerp is niet nieuw. Het is van alle tijden en van alle landen. Toch is De kleine Marianne het het eerste kinderboek over een Nederlands geadopteerd kindje.


In een vlot verhaal wordt verteld wat 'geadopteerd zijn' inhoudt en waarom sommige mensen hun eigen kindje niet zelf kunnen opvoeden. Marianne is zes maanden als ze bij mama Annemiek en papa Joris komt wonen. Erg leuk wordt de kennismaking met de katten en de hond verteld. Er komt ook kraamvisite want iedereen wil het nieuwe kindje zien natuurlijk. Marianne vindt het heel fijn bij haar nieuwe ouders en oom Job is haar grote vriend. Als ze drie jaar is krijgt ze twee kleine eendjes, zij mag voor ze zorgen, het zijn haar adoptiekindjes!


De taal is helder en toegankelijk en de mooie pastelkleurige illustraties van Marthi Rentjes maken het af.
Wel is er soms een vreemde wisseling van perspectief, soms lees je Mariannes gedachten en vlak daarna wordt er over Marianne vertelt, zonder overgang of iets. Het komt een beetje raar over als je leest wat een kindje van zes maanden denkt (blz 31)  of dat de ouders tegen zo'n klein babytje zeggen "In dit huis wonen je nieuwe opa en oma!" (blz 22) Het voelt niet goed aan, zo praat je niet tegen een babytje, zo'n kleintje heeft nog geen enkel besef van haar omgeving. Maar dit zijn de enige aanmerkingen voor de rest is het een leuk, verhelderend boekje.


De kleine Marianne is het eerste deel van een serie van drie boeken. De (nog te verschijnen) delen 2 en 3 gaan dieper in op gevoelens. In het tweede deel krijgt Marianne een broertje, Sam. Hij wordt geadopteerd, net als zijzelf. In het derde deel is de adoptiemoeder van Marianne en Sam zwanger. Dit wekt gevoelens van angst en onzekerheid over hun eigen positie bij Marianne en Sam. Houden papa en mama nog wel van hen, als ze een eigen baby krijgen? Mogen ze wel blijven?


ISBN 9789078809098 Paperback 60  pagina's | De witte uitgeverij| september 2008
Het is geschikt voor kinderen vanaf 4 tot ca. 10 jaar, als voorleesboek of om zelf te lezen.

© Dettie, november 2009

Lees de reacties op het forum en /of reageer, klik HIER