jeugd 4-5 jaar

Erhard Dietl

http://www.erhard-dietl.de

 

De knotsgekke avonturen van Opa Smoezel
Erhard Dietl


Als de Smoezels na een lange dag vol stinkavonturen lekker na het avondeten hun toetje van smeertaart met gloeilampenmoes en smeerolie naar binnen hebben gewerkt, wordt het tijd om het smoezelkrat in te kruipen.
Opa, oma en papa Smoezel gaan lekker naar bed. Mama Smoezel geeft baby Smoezel een zoen op zijn knobbelneus en zegt: 'Slaap lekker kleine stinkelring van me.' en stapt ook haar walmende stinkbed in.


Maar... de Smoezelkinderen zijn nog lekker aan het spelen en maken een hoop herrie. 'Kan het niet wat zachter, stelletje krijskippen' moppert mama Smoezel, 'zijn jullie niet moe?' Maar nee. Ze zijn klaarwakker. Zelfs een smoezelig slaapliedje helpt niet. Maar dat wist opa al. Hij weet dat Smoezelkinderen een echt avonturenverhaal nodig hebben, daarvan vallen ze wél in slaap.


En zo kruipt opa zijn smoezelkrat uit en begint te vertellen over de tijd dat hij nog graafsmoezel was, zo'n zevenhonderd jaar geleden, en een kilometerslange gang groef, tot Australië aan toe. Daar hopste hij rond in de buidel van een kangoeroe.
De Smoezelkinderen vinden dat natuurlijk helemaal geweldig. Maar opa is nog lang niet klaar... want zeshonderd jaar geleden was hij zeevaartsmoezel. En daar heeft hij een verhaal over te vertellen vol reuzeninktvissen en allergevaarlijkste haaien die hij natuurlijk allemaal wist te verslaan... De Smoezelkinderen hangen aan zijn lippen “Slijmerig slijk en tenenkaas!” roepen ze. “Zo’n avontuur willen wij ook wel beleven! Vertel nog eens een verhaal opa."


En zo gaat opa door, hij vertelt over de tijd dat hij astonautsmoezel was en heerlijk sterrenstof at, maar hij was ook dompteursmoezel, bergsmoezel en diepzeeduiksmoezel en honderd jaar geleden was hij zelfs een viezedrakensmoezel, dat was me wat! Hij moest daarvoor naar China en verkende de omgeving met suisdraken en een daarvan, Vuurkontje, bracht hem naar de mooie vuilinsbelt in Stinkstad waar ze nu nog wonen.


En toen waren opa's avonturen over. Maar hij heeft daarna wel het smoezellangslaaprecord verbroken, weet hij nog te vertellen. 'Dat is toch superstinksaai!' roepen de Smoezelkindere', maar opa durft zelfs te wedden, om een flesje smeerolie, dat de Smoezelkinderen dat niet eens kunnen...

Het is opa eindelijk gelukt, de Smoezelkinderen gaan slapen en opa kruipt lekker onder zijn eigen stinkdeken. Eindelijk rust, denkt hij... Maar, wel honderd luizen op een jeukend hoofd nog aan toe! niets is minder waar!

Kinderen zullen dubbel van het lachen liggen om de lekkere stinktaal van de Smoezels en de dwaze, superoverdreven avonturen van opa Smoezel.
Ze kunnen zelfs het grote avonturenlied van opa Smoezel leren zingen want dat staat achterin het boek (met notenbalk).
Maar ook de illustraties zijn zo stinkleuk. Die staan vol groene Smoezels met hun (vleer)muizen- en paddenvriendjes en natuurlijk de vliegen, die zelfs stinkendmooie kunstjes kunnen doen.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789052264619 | hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | mei 2016
formaat: 21,5 x 28,7 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 15 augustus 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De smoezels vieren een verjaardag
Erhard Dietl

Flaptekst:
De Smoezels maken zich zorgen om hun huisdraak Vuurkontje. Hij is zo stil en verdrietig. Dan krijgen ze een superstinkplan: ze gaan de verjaardag van Vuurkontje vieren en ze nodigen al zijn drakenvrienden uit. Daar vrolijkt hij vast van op! En inderdaad, met Razende Ramon, Blauwe Benno, het Chinese drakenmeisje Barbie-Pangang en alle Smoezels wordt het een lekker smoezelig verjaardagsfeest!

--

Als je zo'n beschrijving leest dan weet je al gelijk dat het een lekker gek boek is!
Het begint al goed want voorin het boek staat een tekening van een Smoezel met alle eigenschappen van Smoezels erbij  geschreven, bijvoorbeeld dat ze graag schoenzoolschnitzel eten en gek zijn op stinkend afval en van lekkere geurtjes misselijk worden.
De Smoezels wonen op de vuilnisbelt van Stinkstad en ze doen allemaal smoezeldingen. Baby Smoezel krijgt stinkende visgraten te eten, Oma Smoezel maakt een kleed van vuilniszakken en Opa Smoezel leert kikkers koorddansen. -Op de afbeelding zie je een muisje ondertussen een hengeltje met een vliegje voor de kikker houden.-
Vuurkontje krijgt lekkere stinksokken aan en er wordt een enorme smeertaart en superstinksoep gemaakt om hem op te vrolijken. Het hok van Vuurkontje wordt versierd met stinkend wasgoed, oude blikjes en visgraten en van vuilnis wordt een prachtig cadeau gemaakt.
De draken hebben ook al echte Smoezelcadeau's, o.a. een schetenkussen en drankenbonbons van gestampte wormen en slakkenkruid!

Op de afbeeldingen die verspreid over twee pagina's staan, is van alles te zien. In elke tekening zitten heel veel grapjes verwerkt. Vlinders worden vliegers, slakken hebben een blikje als huisje, kikkers hebben een vliegenmepper, boven de kinderwagen hangt een mobiel van oude sokken waar vliegjes omheen zweven en ga zo maar door. En alles is natuurlijk lekker vies, stinkend en smoezelig.


Achterin het boek staat nog het verjaardagslied voor Vuurkontje mét de muzieknoten erbij.
En Opa Smoezel die graag rijmpjes maakt, sluit de heerlijke dag af met de volgende woorden:


'Ik wens alle stinkerds goedenacht.
Oogjes dicht en slaap maar zacht.
Muffe modder in je beddengoed,
o, wat is het leven hier toch goed.'


En zo is het maar net!


Kinderen zullen het een geweldig boek vinden. (Zie ook het inkijkexemplaar)


ISBN 9789051162370 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij De Vier Windstreken februari 2012
Uitstekend vertaald door Hedi de Zanger Vanaf 4 jaar

© Dettie, 26 februari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER