jeugd 4-5 jaar

Mijn naam is Haas

altBruut durft alles
tekst: Mijn naam is Haas
illustraties: Wouter Tulp


Vanaf de voorkant van het boek kijkt Bruut de lezertjes al aan. Hij ziet er stoer uit en dat is Bruut ook. Bruut durft namelijk alles. Nou ja, bijna alles…

Bruut schept op dat hij alles durft. Meneer veldmuis vraagt of hij ook in het diepe water durft te zwemmen en ja hoor, dat durft Bruut. Hij duikt er meteen in. Ook een donkere grot durft Bruut in te gaan. Bruut is niet bang. De dieren in het bos dagen hem uit de engste dingen te doen en Bruut doet het allemaal. Durft hij ook in een bolderkar van de steile heuvel af te racen?

“Natuurlijk” antwoordt Bruut. “Ik durf alles en ik ben nergens bang voor”

Maar wanneer Bruut in de bolderkar wil stappen ziet hij een klein spinnetje zitten. En dat vindt Bruut heel erg eng. Bruut durft het niet te zeggen  en gaat ervandoor. De  dieren snappen er niks van. Bruut verstopt zich in een boom en huilt tranen met tuiten.

“Als de anderen er achter komen dat ik bang ben voor een klein spinnetje…dan vinden ze me niet dapper meer”, jammert hij.

Zo treft Haas hem aan. Haas leert Bruut dat het juist dapper is om te durven zeggen dat je ergens bang voor bent. Zal Bruut zijn vrienden eerlijk zeggen dat hij bang is voor spinnen?

Fijn is het ruime formaat (24 x 27 cm) van het boek. Dit maakt het een prettig boek om uit voor te lezen. De prachtige paginagrote illustraties van Wouter Tulp komen door het formaat ook  heel mooi tot hun recht. De teksten zijn kort, de afbeeldingen doen de rest. Grotere kinderen kunnen tijdens het voorlezen ook meelezen. De tekst staat  namelijk onderaan de pagina. Op ooghoogte.

Dit boek sluit mooi aan bij het thema Helden van de Kinderboekenweek 2011. Bruut leert door Haas om toch een held te kunnen zijn. Ondanks zijn angst. Dit leuke boek is de jongste telg uit de serie “Mijn naam is Haas”. Een aantal van de illustraties die Wouter Tulp voor kinderboeken maakte zijn te bekijken op zijn website.


ISBN 9789400500327 | hardcover | 32 pagina's |A.W. Bruna Uitgevers / Lev. | oktober 2011
Met illustraties van Wouter Tulp
Voor kinderen tot 6 jaar

© Annemarie, 15 oktober 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER