jeugd 4-5 jaar

Élodie Fondacci & Éric Puybaret

Doornroosje
illustraties: Éric Puybaret
tekst: Élodie Fondacci


Het aloude sprookje in een splinternieuw, eigentijds jasje.


Voor wie het verhaal over Doornroosje of De Schone slaapster niet kent. Het gaat over een koning en koningin die al lange tijd verlangen naar een kindje. De koningin probeert van alles zoals heel vieze drankjes - in dit boek prachtig weergegeven door een koningin die al neus dichtknijpend een vies mengseltje drinkt -, ze danst als een indiaan om een groot vuur heen, ze laat een rookmachine komen die bliksem maakt, kortom, de koningin deed er  alles aan om toch maar het zo zeer gewenste kind te krijgen. Op een dag zit ze in bad en daar verschijnt een kikker die op haar buik springt, haar buik zwelt op tot hij zo rond als een ballon is. De koningin is eindelijk zwanger!


Het prinsesje wordt geboren, er is groot feest in het Rijk der Duizend Torens en zeven feeën komen hun goede wensen brengen. Maar vlak voordat de zevende fee haar wens zal uitspreken komt de boze fee binnenstormen. Ze vertelt dat het prinsesje op haar zestiende verjaardag zich aan een spinnewiel zal prikken en daarop dood zal neervallen. Gelukkig kan de zevende fee deze vreselijke vloek omzetten in 100 jaar slapen. En zo gebeurt het...
Na 100 jaar komt er een knappe prins langs die Doornroosje wakker kust en ze leefden nog lang en gelukkig.


Dit boek koos ik uit vanwege de tekenaar, Éric Puybaret. Zijn prentenboek De rode stelten vind ik adembenemend mooi. Daar wilde ik wel meer van, veel meer. Het blijft altijd spannend of je dan niet teleurgesteld wordt maar gelukkig is er opnieuw een topprestatie geleverd, de afbeelding zijn stuk voor stuk kleine juweeltjes. Ze zijn een mix van een magische maar moderne vormgeving. De kleuren zijn warmhelder. Het vakmanschap spat van de bladzijden af. Opmerkelijk is ook dat de prinses zich dit keer verwondt ze zich aan een grote, kennelijk scherpe, draadspoel van een kantklosser!


Maar niet alleen de tekenaar leverde een topprestatie, ook Élodie Fondacci verdient een groot compliment. Om een eeuwenoud sprookje zo van deze tijd te maken en toch het originele karakter weten te behouden getuigt van grote klasse. Het sprookje is in vlotte, humoristische, hedendaagse, sprankelende taal herschreven. Net als als De rode stelten is dit opnieuw zo'n boek waarvan je wilt dat iedereen het ziet en leest.

Zie ook het Inkijkexemplaar (enkel de afbeeldingen)


ISBN 9789462344341 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Abimo | oktober 2015
Formaat 28 x 27 cm | Uitstekend vertaald door Lies Lavrijsen | Leeftijd 4+

© Dettie, 22 februari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER