jeugd 4-5 jaar

Mac Barnett

https://www.macbarnett.com

https://www.imjonklassen.com

http://jonklassen.tumblr.com

https://www.facebook.com/Jon-Klassen

 

Vol met wol
llustraties: Jon Klassen
Tekst: Mac Barnett


Alles is wit of zwart in het dorp waar Annabel woont.
Tot ze op een dag kistje vindt, dat vol zit met gekleurde wol. Hoe vol, dat weet ze dan nog niet!
Ze breit een trui en houdt wol over.
Ze breit een trui voor Mars de hond. En houdt wol over.
Ze breit een trui voor Bart en houdt wol over.
Alle klasgenoten krijgen een trui en ze houdt wol over.


Iedereen is stomverbaasd. ‘Dit kan niet,’ zei meester Norbert. Maar al gauw draagt iedereen in de klas een kleurige trui. Ze breit nog meer: hoezen voor de huizen in het dorp, voor de dieren, voor de brievenbussen…
En dan verschijnt de aartshertog, een man die gewend is alles te krijgen. Waarom wil hij het kistje? Hij is zwart wit, dat klopt, maar misschien had hij het alleen maar op een aardige manier hoeven vragen. Nu eist hij dat Annabel het kistje verkoopt. Maar wat hij ook biedt, Annabel verkoopt het kistje niet.
Daar weet de aartshertog wel iets op: niet goedschiks, dan maar kwaadschiks.


Een sprookjesachtige vertelling over een meisje dat alleen maar goed wil doen, en die het hele dorp inpakt als was ze de kunstenaar Christo, wiens kunst het is om voorwerpen en gebouwen in te pakken. Maar dan krijgt ze te maken met de hebzucht van een egoïst.
Het valt niet moeilijk te raden hoe dit afloopt:
Voor het meisje is er de magie van het kistje: de kleuren die langzaam aan het hele dorp opvrolijken. Hetgeen de aartshertog niet zal overkomen: bij hem blijft alles zwart wit, de magie werkt niet voor hem. De boodschap is duidelijk. Als je bijzonder bent wil iedereen ineens van alles van je... jezelf blijven, dat je het beste!


De illustraties zijn nogal statisch, hetgeen vooral bij het dorp met zijn zwart witte gebouwen past. Ook de breisels zijn statisch, maar dan wel in zachte kleuren. De uitstraling van het geheel is eenvoudig. De tekstjes zijn kort en duidelijk, en er wordt gewerkt met herhalingen.


Zie ook het inkijkexemplaar


Mac Barnett (Californië, 1982) schreef al vele kinderboeken voor allerlei leeftijden. Voor prentenboeken werkt hij graag samen met:Jon Klassen (1981) een Canadese illustrator en schrijver van kinderboeken. Van zijn boeken zijn wereldwijd al meer dan een miljoen exemplaren verkocht en zijn werk is in meer dan twintig talen vertaald. Vol met wol heeft twee belangrijke Amerikaanse prijzen gewonnen.


ISBN 9789021682426| Hardcover| 40 pagina's | Uitgeverij Ploegsma | april 2021
Leeftijd 5+

© Marjo, 20 mei 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER