Franciscus en de dieren
Piet Grobler
Vroeger zat ik op de Sint Francisusschool. In de hal van de school was boven een poort een zachtgekleurde afbeelding te zien van Franciscus met allemaal dieren om zich heen. Het was altijd prettig om daar naar te kijken. Zo'n vriendelijke man met al die leuke dieren...
Natuurlijk kregen we het verhaal van Franciscus van Assisi te horen. Hij leefde in armoede, gaf veel om dieren, en was erg vredelievend. Er werd gezegd dat hij met dieren kon praten. Zijn boodschap is liefde: liefde voor de Schepper, voor de mens, voor dieren en planten.
In dit boek volgen we Franciscus die met zijn Ezel door het land reist en tegen de mensen die hij tegenkomt zegt, 'de wereld is Goed'. Nadat hij dit geroepen heeft trekt hij verder en daarna beginnen de mensen met elkaar te praten en krijgen ze allemaal mooie ideeën.
Verder lezen we over de diverse legendes die over Franciscus de ronde doen zoals de legende over een preek van Franciscus voor een groep vogels. In plaats van weg te vliegen, luisteren ze – volgens het verhaal – aandachtig naar zijn redevoering. We zien al die luisterende vogels in aquarel weergegeven en op de volgende twee pagina's vliegen de bontgekleurde dieren rond en vullen ze de wereld met kleur en muziek. 'Waarom heb ik niet eerder tegen de dieren gesproken?' denkt Franciscus.
- Ook de legende over de kwaadaardige Wolf is in dit boek te vinden. -
Verder zien we allerlei goeden daden die Franciscus tegenover de dieren uitvoert en telkens zegt hij 'De wereld is goed'. En overal waar Franciscus met Ezel is geweest laat hij de wereld een stukje mooier achter.
Op zich is het natuurlijk een mooi verhaal, lezen over iemand die de wereld een stukje mooier maakt is altijd prettig. De afbeeldingen zijn ronduit prachtig en zij maken het boek. Het verhaal heeft zich, zoals de titel al aangeeft, beperkt tot Franciscus en zijn omgang met dieren, dat is ook mooi weergegeven in taal en beeld. Maar dat iemand door de kreet 'De wereld is goed' mensen tot inkeer kan brengen maakt het wat ongeloofwaardig en dat is jammer. Het leven in armoede komt ook niet echt uit de verf. Franciscus is meer een gewone rondreizende man op een ezel, die niet veel weg heeft van de monnik die hij was.
Al met al een aardig boek, dat het - zoals gemeld - het vooral moet hebben van de afbeeldingen.
Piet Grobler (Zuid-Afrika, 1959) studeerde theologie, journalistiek en grafische vormgeving en werkte jarenlang als redacteur en grafisch vormgever. Sinds 1996 is hij freelance kunstenaar en illustrator. Grobler heeft voor zijn werk talloze prijzen ontvangen in landen over de hele wereld, van Italië tot China.
ISBN 9789047710677 | hardcover | 26 pagina's | NUR 273 | Lemniscaat | mei 2018
Afmeting 26,3 x 22 cm | Leeftijd 4+
© Dettie, 2 februari 2020
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER