jeugd 4-5 jaar

Kathleen Amant

http://www.amant.be

Zie ook Leestafelrecensies Kathleen Amant voor 0-3 jaar

 

Tot voorbij de regenboog
Troostboek bij rouw en verdriet
Kathleen Amant


Schrijfster/tekenaar Kathleen Amant verstaat de kunst om allerhande gebeurtenissen die in een kinderleven voorkomen op een eenvoudige en prettige manier uit te leggen en weer te geven. Zo gaan haar Anna verhalen bijvoorbeeld over een bezoekje aan het bejaardenhuis of naar het zwembad gaan of over ruzie maken, jarig of ziek zijn, maar ook over een groentetuintje maken.


Dit boek gaat over iets wat helaas ook in een kinderleven voorkomt en wat kinderen soms moeilijk kunnen begrijpen of aanvaarden. Namelijk de dood van opa of oma, mama of papa, een broertje of zusje maar ook de dood van de hond of de poes. Het is sowieso al ingrijpend in een kinderleventje en hoe kun je dan, op een goede manier, een kind laten snappen wat dood zijn is.


Dat wordt o.a. uitgelegd door dit verhaaltje over Léon, die zijn papa heel erg mist. Hij weet dat papa niet meer terugkomt, en dat papa niets meer ziet en voelt en ook niet meer kan praten. Maar hij weet gelukkig ook dat papa bij de regenboog is, hoog in de wolken waar groene bomen zijn en mooie bloemen bloeien. Dus toen Leon de regenboog zag, dacht hij vrolijk, weet je wat? Ik fiets naar de regenboog toe, want daar is papa!


Maar hoe hard en hoe lang Léon ook fietst, de regenboog komt niet dichterbij. Een konijntje vertelt hem dat niemand bij de regenboog kan komen, behalve de blauwe vogeltjes. Zij halen daar knuffelsteentjes op. Je moet zo'n steen in je hand houden en denken aan wie je mist, zegt konijn. Léon krijgt er ook een van het vogeltje net als heel veel andere kinderen die ook iemand moeten missen. En als hij de steen in zijn hand houdt, wordt die lekker warm, zo lijkt het net of papa er weer even is.  Het konijntje vertelt later ook dat Léon aan alle fijne dingen die hij met zijn papa deed, kan denken. Zo verhuist papa naar je hart, zegt hij.


Door dit liefdevolle verhaaltje met de vriendelijke, plezierige afbeeldingen die we van Kathleen Amant gewend zijn, kan de pijn en het verdriet van het kind verzacht worden.  Doordat in het verhaal meerdere kinderen een knuffelsteen krijgen, ziet het kind ook dat hij of zij niet de enige is die iemand moet missen.


Het mooie van dit boek is echter dat het niet stopt met dit verhaaltje. Achterin het boek staat op een heldere, korte manier o.a. ook hoe een kind zo'n verdriet verwerkt en dat is toch behoorlijk anders dan volwassenen doen. Verder zijn er fijne tips om samen met het kind bezig te zijn met dit verdriet.


Maar het blijft niet alleen bij tips, bij het boek zit ook een troostpakket, daarin zitten spullen waarmee je dingen kunt maken zoals bijvoorbeeld een herinneringsboekje waar je een foto in kunt plakken en allemaal dingen kunt schrijven over diegene die dood is. Ook zit er een humeurmeter bij waarop het kind kan aangeven hoe het zich die dag voelt, blij, boos, verdrietig of bang en aan de achterkant van die meter staan allemaal mooie tekeningetjes van dingen die je kunt gaan doen om je verder te helpen zoals spelen, yoga doen, naar muziek luisteren, een kaars aansteken, naar de sterren kijken enz.
Wat ook een mooi idee is, is een doos beplakken en daar een mooi landschap in te maken en er allerlei (bijgeleverde) figuurtjes in te zetten, zodat je het verhaal kunt uitbeelden. Ook zit er een knuffelsteen bij en nog meer dingen.
Maar het boek is ook los te koop.


Ondanks het onderwerp is dit geen verdrietig en somber boek geworden. Het geheel straalt een vriendelijke compassie met het kind uit. Het kan haast niet anders dan dat kinderen met dit boek leren hun gevoelens en verdriet een plek te geven.
Opnieuw een prachtig boek van Kathleen Amant, dat juist door zijn eenvoud zijn doel uitstekend weet te bereiken!


ISBN los boek 9789081800945 | Hardcover | 28 pagina's | Uitgeverij Hocus Pocus | oktober 2019
Afmeting 22 x 32 cm | Leeftijd 4+

ISBN troostpakket S met boek in kleinere versie 9789081800983 (zie foto)


Voor scholen scholen, bibliotheken, CLB’s, palliatieve diensten, ziekenhuizen, therapeuten etc. is er een apart pakket te bestellen, te weten Troostpakket L (voor de inhoud even naar beneden scrollen) ISBN 9789081800976

© Dettie, 15 januari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Grote Anna leert turnen
Kathleen Amant


Kleine meisjes worden groot, kleine Anna is nu grote Anna en zij heeft inmiddels  al leren fietsen, zwemmen, paardrijden en nog veel meer maar vandaag gaat ze weer turnen bij de turnclub. Meester Roel en juf Wendy zijn er al en zij zorgen ervoor dat de spieren van de kinderen lekker warm worden dankzij het opwarmspelletje. Dat vindt Anna wel spannend, elke keer als de muziek stopt moet ze gauw in een hoepel die op de grond ligt springen. Anna kiest de gele hoepel, maar Bas en Sep ook! Best wel gezellig, zo'n groepsknuffel!


Nadat hun hele lijf lekker warm is mogen de kinderen het echte werk gaan doen, ze gaan turnen in de turnzaal! Meester Bart heeft al van alles klaargezet en hij vertelt dat ze die dag een tocht door de jungle gaan maken. En net als in het echte oerwoud moeten de kinderen springen, klimmen en klauteren. Ze lopen over smalle planken met iets op hun hoofd dat niet mag vallen, ze slingeren lekker aan de trapeze, ze lopen voetje voor voetje naar de andere kant van het klimrek. Ze wippen om kegels heen. Maar soms zijn ze ook heel rustig want anders kunnen ze hun evenwicht niet bewaren als ze over de wip naar de andere kant moeten lopen. Anna vindt dat best moeilijk maar ook lekker spannend.
Maar het allerspannendste is over een touw lopen, zal het lukken? Anna heeft er wel heel hard voor geoefend...


De kinderen krijgen een heleboel te doen, koprol, springen over hindernissen, handstand maar ze vinden het helemaal geweldig. Ze hebben pret voor tien. Was het alvast maar volgende week dan konden ze weer turnen!


Kathleen Amant verstaat als geen ander de kunst om kinderen op een eenvoudige maar doeltreffende manier tonen hoe sommige dingen werken. Ze laat zien wat er precies gebeurt in de rekenles, of in een zwembad of gymzaal. Ze vertelt in andere boekjes alles over leren fietsen, skiën of paardrijden. Of wat je allemaal kunt zien en meemaken als je op kamp gaat of naar dansles mag. En zo kun je kinderen op een vlotte manier voorbereiden op alles. In dit boekje is het dus voorbereiden op een turnles.

Het is heel slim om het 'junglespel' te kiezen voor dit boek, we zien daardoor alle turntoestellen en andere attributen én hoe ze gebruikt worden. Knap bedacht. 


De afbeeldingen, zoals altijd ook door Kathleen Amant zelf verzorgt, zijn weer kleurrijk, helder en duidelijk. De tekst is goed leesbaar afgedrukt.
Kortom, opnieuw een fijn boekje. Ik ben inmiddels een grote fan van grote Anna!


ISBN 9789044830781 | Hardcover | 27 pagina's | Uitgeverij Clavis | juni 2017
Afmeting 26,8 x 25,6 cm | Leeftijd 5+

© Dettie, 2 juli 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Grote Anna leert zwemmen
Kathleen Amant


Kleine Anna is groter gegroeid. Nadat ze al heel veel dingen heeft geleerd waardoor ze steeds meer dingen zelf kan mag ze nu leren zwemmen. Ze heeft al een paar keer zwemles gehad van meester Din. Anna kan al best goed zwemmen, ze heeft talent. Vandaag mag ze zelfs met één zwembandje zwemmen en misschien later zelfs helemaal zonder! Maar durft ze dat wel?

In het verhaal wordt verteld hoe de verschillende kinderen in het groepje leren zwemmen. De een kan al wat meer dan de ander en sommige dingen vinden ze nog een beetje eng. De een vindt in het water springen eng en de ander durft nog niet zo goed zonder zwembandjes. Maar de kinderen helpen elkaar door bijvoorbeeld hand in hand in het water te springen.
Ook wordt heel goed uitgelegd hoe het gaat en wat je allemaal leert bij zwemles. Bijvoorbeeld hoe je de schoolslag moet doen.
Maar wat je vooral leert is dat zwemmen heel leuk is!


Dit is, na Grote Anna leert paardrijden, het tweede boekje uit de nieuwe Grote Anna serie. In deze serie probeert Anna allerlei leuke hobby's uit. Er wordt in deze boekjes heel goed uitgelegd wat er bij die hobby's komt kijken en wat je ervoor moet aanschaffen zoals bijvoorbeeld in dit geval een badpak en badmuts.


De afbeeldingen, ook door Kathleen Amant gemaakt, zijn rustig, heel duidelijk en kleurrijk. De tekst is eveneens duidelijk afgedrukt en is bovendien helder van taal. Het boekje bereidt een kind goed voor op zwemles en laat duidelijk zien wat leren zwemmen inhoudt.


ISBN 9789044816549 Hardcover 32 pagina's Afmeting 25 x 26 cm Uitgeverij Clavis september 2011
vanaf 4 jaar

© Dettie, 10 januari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Grote Anna leert paardrijden
Kathleen Amant


In dit verhaal gaat Anna naar de manege waar ze paardrijles heeft. Anna moet daarvoor speciale kleren aan zoals een paardrijbroek, veiligheidsvest en handschoenen.  Ook moet ze rijlaarzen aan en een helm op. Want ook al zijn paarden heel lief, ze hebben wel een eigen willetje. Dat weet Anna maar al te goed.
Vandaag mag Anna op haar lievelingspony Latoya rijden. Maar voordat het zover is moet Anna eerst Latoya heel goed schoon borstelen anders doet het zadel straks pijn.
Even later zijn de andere kinderen ook klaar met schoon borstelen en zadelen en eindelijk is het zo ver... de les begint, Anna geniet! Ze stappen in het rond en later mogen ze de pony's zachtjes laten draven en dan schrikt Latoya van een poes en hoeps, daar ligt Anna op de grond!
Gelukkig heeft ze haar helm op en veiligheidsvest aan. Er is niets aan de hand en een beetje bibberig gaat ze weer op Latoya's rug zitten. Anna is best wel geschrokken maar al gauw heeft ze weer pret voor tien. De les is veel te snel afgelopen vindt Anna.


Het leuke aan dit boekje is dat het zo realistisch is. Het is nu eens niet een dromerig verhaaltje over hoe leuk paardrijden is. Helder en duidelijk wordt verteld wat er allemaal bij paardrijles komt kijken. Het paard staat niet helemaal gezadeld voor je klaar als je rijles krijgt, je moet voordat je op het paard kunt gaan zitten eerst van alles doen zoals het paard heel goed borstelen. Hoe dat gaat is duidelijk weergegeven op de vrolijke illustraties en in de tekst. Dat het niet alleen maar pret is blijkt ook wel uit het feit dat je van een paard kunt vallen omdat een paard bijvoorbeeld schrikt. Ook kan een paard even geen zin hebben of lekkere trek hebben. Als je langs een kruiwagen vol hooi rijdt dan is dat heerlijke hapje wel een grote verleiding voor een paard. En soms luistert ze dan niet en gaat ze gewoon eten.
Na het paardrijden zet je een paard ook niet snel in de stal en dan wegwezen. Nee het zadel moet er weer af en het bit (mondstuk) moet schoongemaakt en weggeborgen worden. Pas als alles netjes opgeruimd is kun je naar huis.
Dit alles wordt op een heel vrolijke manier gebracht door Kathleen Amant die zowel de tekst als de illustraties heeft verzorgd.
En dan... de grote klapper... Bij het boek zitten echte paardrijhandschoentjes!
Je zou gelijk op paardrijles willen!


ISBN 9789044815979 Hardcover 32 pagina's | Clavis | september 2011
Leeftijd vanaf 4 jaar

Dettie, 9 oktober 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altLou viert carnaval
Kathleen Amant


We gaan carnavallen!
Papa brengt Lou naar school. Maar dat is geen klein jongetje die papa aan de hand heeft, dat is een indiaan! En in het raam achter hen zien we een clown. Maar het meest gekke is die beer op een fiets. En die zwaait naar Lou! Maar wie is dat dan?


Als ze op school aankomen blijken – natuurlijk! – alle kinderen er anders uit te zien. Toch zie je nog wel wie het zijn, al zien ze er uit als piraat, of kikker.
Lou ziet zijn vriendinnetje Anissa nergens. Daar is even wat vreemds aan de hand: de kinderen, hoe ze ook verkleed zijn, zijn allemaal herkenbaar aan hun gezicht. Alleen de beer niet. Het is dus een beetje vreemd dat Lou zich afvraagt of Anissa misschien die kikker is of dat spookje. Hij kan heel goed zien dat het Anissa niet is.  Toch gaat hij vragen aan het spookje en aan de banaan of zij Anissa zijn... Hm...


Het feest gaat beginnen, de kinderen gaan in optocht door de straten. Lou mag in de bakfiets die omgetoverd is tot praalwagen. De beer gaat ook mee, maar wie dat is, dat weet echt niemand. De beer is helemaal beer...
Wie is die beer dan? En komt Anissa nog wel meedoen met het feest?

Zoals dat hoort in een boek over carnaval zijn de kleuren sprankelend en fel. En zoals we van Kathleen Amant kennen zijn alle kindergezichtjes rond, met een grote grijns en kijken ze de lezer recht aan.


Voor in het boek staat deze tekst.
‘Het boek hoort in een boekenreeks die gemaakt is met çavaria, een koepel van meer dan 120 verenigingen die opkomt voor een brede kijk op seksuele oriëntatie, genderexpressie en genderidentiteit. Lou is het gezicht van een educatief pakket waarbij diversiteit niet als thema wordt aangekaart, maar als natuurlijk gegeven wordt gepresenteerd. Iedereen is immers anders.’


Nu is carnaval een feest dat daar bij uitstek bij past. Met carnaval wordt het geaccepteerd dat je anders bent en anders doet. Behalve dat er ook andersgetinte kinderen zijn getekend, vind je in dit boek niet veel meer terug.


Voor de jonge lezertjes is diversiteit waarschijnlijk net zo vanzelfsprekend als het in dit boek aangeboden wordt. Het is dus vooral een mooi kijkboek, een aanwijsboek, en een boek waar je als voorlezer meer over kunt vertellen dan er in de tekst staat omdat de tekeningen zoveel meer zeggen.


ISBN 9789044829945 | Hardcover | 24 pagina's | Uitgeverij Clavis | februari 2017
Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 29 januari  2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER