jeugd 4-5 jaar

Siska Goeminne & Merel Eyckerman

www.siskagoeminne.be

www.merel-benjamin.be

 

Jij tussen vele anderen
illustraties: Merel Eyckerman
tekst: Siska GoeminneOver de wereld krioelen
zevenduizend miljoen honderd mensen
als miertjes in het gras.
Ze lopen, ze zitten, denken na, springen op.
Ze rennen van hier naar daar en weer terug.

Sommigen weten heel goed waarom ze rennen
en waarheen. Anderen hebben geen idee,
of lopen zo maar mee.


Zo begint dit mooie boek over mensen. Mensen in soorten en maten, mensen in allerlei kleuren, in allerlei huizen. Vrolijke mensen, angstige en stoere mensen. Jonge en oude mensen.
We lezen waar al deze mensen wonen, de een in een hoge toren in de stad, de ander in een huisje op een veld. Sommigen wonen in een boot of een tent. Ze wonen op een berg of in een woestijn, op ijskoude plekken of heel warme plekken.

Wat doen al die mensen? Hoe zien ze eruit? In het boek wordt ons daarover onder andere verteld.


"Mensen hebben rare dingen aan hun lijf:
een putje in hun buik, lelletjes aan hun oren,
bruine stipjes op hun neus. [...]
Ze hebben ook een hoofd. Daar denken ze soms mee."


"Je kunt mensen mengen,
en dan krijg je nieuwe mensen,
in andere kleuren en andere vormen."


Overal zijn mensen, de een is vrolijk, de ander somber, de een gelooft in een God of in niets. Er zijn mensen die graag lezen, er zijn mensen die graag alleen zijn, er zijn mensen die graag veel mensen om zich heen hebben, er zijn lieve, norse, koppige, slimme, grappige en enge mensen.


Kortom er zijn miljoenen mensen... maar er is er niet een zoals jij!


Dit alles, en nog veel meer, wordt ons in dit boek gezegd en getoond. Het is alsof aan een buitenstaander verteld wordt wat een mens eigenlijk is en hoe bijzonder die mens is. Op de paginagrote afbeeldingen zien we allerlei mensen, in al hun enorme variëteit, met en in al hun verschillende kleding, gedrag, houding, geloof, gewoontes, en gebaren. Het is prachtig weergegeven in. Elke afbeelding heeft veel te bieden waardoor je er met kinderen uitstekend over kunt praten. Maar wat het boek vooral aangeeft, is hoe uniek en bijzonder elk persoon is, en dat is een mooie les om te leren.


Zie ook het inkijkexemplaar


Siska Goeminne is opgegroeid in Deinze en woont in Kessel-Lo. Ze studeerde Germaanse talen en Kunst- en cultuurbeleid. Ze is fulltime jeugdauteur, vertaler en redacteur. Ze schrijft boeken voor heel jonge en iets oudere kinderen en tieners. Haar vertaling van Sneeuw! kreeg een Zilveren Griffel. Het Fantastische verhaal van Ferre en Frie stond op de longlist van de Gouden Uil en de Boekenleeuw. 


Merel Eyckerman is opgegroeid in Turnhout en woont nu in Bevel. Ze studeerde Illustratie in Hasselt. Ze is sinds 2003 illustrator en archeologisch tekenaar. Ze heeft al een dertigtal kinderboeken geïllustreerd, waaronder kartonboeken, prentenboeken en eerste lezers. Merels boeken zijn vertaald in het Frans, Engels, Russisch, Hongaars, Spaans en Koreaans.


ISBN 9789462910713 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij De Eenhoorn |
Afmeting: 30,5 x 21,7 cm | Leeftijd: 5+

© Dettie, 29 juni 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER