jeugd 4-5 jaar

Gitte Spee

http://www.deillustratiestudio.nl/gittespee.html

 

altArie in Artis
tekst: Gitte Spee
illustraties: Gertie Jaquet


Arie is een zwerfkat, eigenlijk heel tevreden zo op straat. Maar soms wil hij ook wel eens ergens slapen waar het lekker warm is. Of vrienden hebben om mee te praten. Alleen is maar alleen. Als hij bij een dierentuin komt, besluit hij daar eens naar binnen te gaan. Die dierentuin is dus Artis.
Hij verblijft er een tijdje, en ontmoet een heleboel dieren die stuk voor stuk aardig zijn.
Maar zelf is hij ook heel aardig: hij redt een koraalvis die vast zit en brengt een vlinder naar ‘huis’.
Hij helpt de stokstaartjes die de kooi van de gorilla schoonmaken, en haalt bij de leeuw een plakkerig zuurtje tussen zijn manen vandaan. Zo maakt hij veel vrienden!
Maar of hij er wil blijven wonen? Overdag moet hij zorgen dat de bezoekers van de dierentuin hem niet zien, want een kat die daar rondloopt, dat is niks. Hoewel: er wonen varkens en kippen! Net zo goed heel gewone dieren in een dierentuin waar mensen eigenlijk naar bijzondere dieren komen kijken!


Het avontuur dat Arie beleeft wordt in stukjes verteld, met steeds informatie tussendoor over de dieren die hij ontmoet. Je kan er voor kiezen dit boek voor te lezen, en samen naar de leuke plaatjes te kijken en meteen er van profiteren ook wat nuttige informatie mee te geven. Het is niet veel, net te behappen voor een kind. Dat geldt ook wanneer het kind wat ouder is en zelf leest. Er kan zelfs gebruik gemaakt worden van dit boek om informatie te vinden over dierentuindieren, als je daar een spreekbeurt over houdt.
Dan moet je zeker niet vergeten te vertellen over de stokstaartjes! Die parmantige beestjes blijken dus echt de kooi van de gorilla schoon te maken in Artis!
Dit is een heel leuke manier om informatie over te brengen. De dieren worden wel vermenselijkt, maar dat lijkt me geen probleem. Kinderen weten echt wel dat een vlinder niet praat!


ISBN 9789048813520 | Hardcover | 66 pagina's | Uitgeverij Moon | februari 2012
Vanaf 7 jaar zelf lezen, voorlezen mag ook.

© Marjo, 29 maart 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Arie in Artis
tekst: Gitte Spee
illustraties: Gertie Jaquet


Arie de zwerfkat heeft er genoeg van om aldoor maar rond te dwalen, hij wil ook een huis net als de andere katten.


Hij stond stil, vlak voor een hek. Het was een groot, ijzeren hek en bovenop stonden twee gouden vogels. Bij zo'n bijzonder hek, dacht Arie, hoort vast een bijzonder huis met een grote tuin. Hier wil ik wel wonen.


Arie staat voor de ingang van Artis! Hij mag van de gouden vogels naar binnen, want hij is ook een dier, alleen geen bijzonder dier maar wat kan het schelen. Als hij maar zorgt dat hij niet opvalt dan kan hij vast wel blijven. En zo komt het dat Arie die nacht een heel zacht, droog en warm bedje heeft. Hij slaapt namelijk tussen de bulten van de kameel!
De volgende dag, voordat de bezoekers in Artis zijn, verkent Arie de dierentuin. Hij ontmoet een verdwaalde vlinder en brengt hem terug naar de vlindertuin. De vlinder is heel blij omdat hij weer in zijn warme huis is en Arie is blij omdat hij een nieuwe vriend heeft.
In de daarop volgende dagen helpt hij een koraalvis die vastzit. Maakt hij samen met de stokstaartjes het gorillaverblijf schoon, helpt hij miereneters aan mieren en een ijsbeer aan ijs. Hij lost op een heel originele manier een ruzie op tussen een kauw en een ekster, hij ontmoet Ceasar de leeuw en wordt uit het griezelbos gered door het lieve suikereekhoorntje Lara.
Uiteindelijk vindt Arie een plek in de dierentuin waar hij zich gewoon kan laten zien en zich niet steeds hoeft te verschuilen. Hij krijgt daar zijn natje en zijn droogje maar eigenlijk vindt hij het allemaal maar saai. Hij is en blijft toch een zwerfkat...


In dit prachtige boekje staat elke keer een erg leuk, beetje spannend, avontuur dat Arie met een dier van de dierentuin beleeft. Na het verhaaltje wordt informatie gegeven over dat dier, wat ze eten, waar ze vandaan komen, etc. Erg apart vond ik de informatie dat in Artis echt stokstaartjes worden ingezet om het gorillaverblijf schoon te houden. Niet, zoals zo grappig op de afbeelding is weergegeven, met emmer en bezem en een stokstaartsergeant die de troepen aanvoert natuurlijk.
De fraaie afbeeldingen zijn natuurgetrouw alleen hebben de dieren een menselijke uitdrukking, ze lachen of kijken zielig en een enkele keer gebruiken ze attributen zoals de stokstaartjes met hun emmers en zwabbers.
Echt zo'n boekje waar je elke avond voor het slapen gaan een verhaaltje uit voorleest. Wat oudere kinderen kunnen het boekje zelf lezen met alle informatie over de dieren die Arie in Artis ontmoet heeft erbij. Bijzonder en leuk boekje dat voor een mooi laag prijsje te koop is.

Zie ook de fraaie website van Gitte Spee en het inkijkexemplaar

ISBN 9789048813520 Hardcover 66 pagina's Uitgeverij Moon februari 2012
Vanaf ca. 4 jaar (voorlezen) 7-8 jaar zelf lezen

© Dettie, 22 september 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER