jeugd 4-5 jaar

Wessel Sandtke & Jan Jutte

Het geheugen van een olifant
illustraties: Jan Jutte
tekst: Wessel Sandtke


"Wessel Sandtke heeft het geheugen van een olifant - hij is geheugenkampioen van Nederland. Hij kan ongelooflijk veel onthouden – en dat kan iedereen, als je het tenminste slim aanpakt. Met dat in gedachten schreef hij zijn eerste – vrolijke en voor velen herkenbare – prentenboekverhaal."


Maar dit verhaal gaat niet over een olifant ook al komt hij wel in het boek voor. Nee, het gaat over Ezeltje die vanavond een groot feest geeft. Ezeltje moet daarvoor natuurlijk allemaal lekkere dingen en feestartikelen kopen dus gaat hij vroeg op pad naar de winkel van Olifant die in het dorp te vinden is. Maar de weg naar het dorp is best lang. Daardoor komt het ook dat Ezeltje onderweg heel veel dieren tegenkomt en allemaal willen ze dat hij ook voor hen wat meeneemt uit de winkel. Natuurlijk wil Ezeltje dat doen maar als hij eenmaal bij Olifant is, weet hij niet meer waar ze om gevraagd hebben, het was ook zoveel! Hij rent weer helemaal terug om het te vragen maar eenmaal terug in de winkel weet hij het wéér niet!


En dan... verklapt Olifant zijn grote geheugengeheim. Hij vertelt aan Ezeltje hoe hij beter dingen kan onthouden en daardoor weet Ezeltje ook ineens alle boodschappen van Leeuw, Uil, Kat, Aap en Kikker weer. Maar eenmaal thuis ontdekt hij dat hij zijn eigen spullen die hij nodig had voor het feest vergeten is! O jee, kan dat nu nog wel doorgaan?


Iedereen weet dat olifanten een geweldig goed geheugen hebben en dat gegeven is in dit boek de leidraad. Dit aparte onderwerp wordt op een aantrekkelijke en bijzondere manier gebracht. Jan Jutte staat natuurlijk garant voor vlotte en goed bij het verhaal passende - kleurige - afbeeldingen maar het verhaal zelf is ook lekker origineel. Het is zo gemaakt dat een kind waarschijnlijk samen met Ezeltje probeert te onthouden wat alle dieren willen hebben uit de winkel van Olifant. Ze kunnen misschien zelf wel het trucje van Olifant toepassen en kijken hoeveel boodschappen zij dan nog weten. Dat vinden ze vast leuk om te doen.


De tekst is in eenvoudige taal geschreven. De zinnen zijn kort en de letters staan duidelijk afgedrukt. De afbeeldingen van Jan Jutte zitten vol kleine grapjes. De dieren zijn waarheidsgetrouw weergegeven maar hebben wel menselijke uitdrukkingen en gebaren, bovendien dragen enkelen fraaie kostuums of grote jassen.
Het geheel doet prettig en verzorgd aan. Opnieuw een fijn boek van deze uitgeverij.


ISBN 9789047708988 | Hardcover | 28 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | februari 2018
Afmeting 25,8 x 2,7 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 10 mei 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER