jeugd 4-5 jaar

Vivian den Hollander

https://viviandenhollander.nl

 

Fanti
Illustraties: Aron Dijkstra
Tekst: Vivian den Hollander


Wie ooit verhuisd is weet dat wel: alles is spannend! In wat voor straat kom je terecht? Wie wonen daar allemaal? En vooral: kun je er vrienden maken?Het is voor de vierjarige Nico ook erg spannend. Het huis is ook nog niet helemaal klaar. Papa gaat nog een boekenkast in elkaar zetten en er moet nog iets aan de muur.


Als hij boven op zijn kamertje zijn moeder helpt om zijn kleren in de kast te leggen, en al zijn knuffels een plekje geeft op de plank, hoort hij geblaf buiten. Hij gaat kijken en ziet een meisje met vlechtjes dat hard over de stoep stept. De hond die blaft hoort bij een meneer met grijs haar. En even later komt ook de mevrouw van de post er aan. Maar wat heeft die nu in haar tas zitten? Dat zijn geen brieven!
Als Nico gaat kijken ziet hij het: het is een olifant, met een sjaal om zijn nek. Hij heeft hele grote oren en natuurlijk een grote slurf.


De postbode vertelt dat zij ook in de straat woont, en dat ze Paula heet. Paula Post, bedenkt Nico meteen. En dan vraagt Paula of de olifant misschien bij hem mag logeren. Het is maar saai in de fietstas, en logeren doet hij dus wel vaker. Natuurlijk vindt  Nico dat goed. Als mama het ook goed vindt?


Zo gauw Paula weg is, hoort Nico ineens een stemmetje. Is dat nou die Olifant? Huh? Maar het is zo. En de olifant zegt dat ze Fanti heet. En dat ze de liefste olifant van de wereld is!    Of dat zo is? In ieder geval gaan Nico en Fanti vele avonturen beleven, waarbij ze ook andere bewoners van de straat betrekken. Het is een straat waarin meerdere culturen naast elkaar wonen.
Fanti helpt als Nico iets eng vindt, school bijvoorbeeld.


Het zijn korte behapbare verhalen die fijn voorlezen. Het zijn ook herkenbare dingen. Het leukste is als de ouders – of andere volwassenen – meegaan in de fantasie van Nico.


‘Er zit een monster onder mijn bed’ zegt Nico. ‘Hoor je dat getik?’
Papa luistert. ‘Ja, ik hoor het.’
‘Dat doet dat monster met zijn scherpe nagels,’ fluistert Nico. ‘Je moet hem snel wegjagen.’
‘Dat zal ik doen,’ zegt papa. ‘Maar hoe?’ Hij denkt even na. ‘Zeg, kan Fanti me misschien helpen?’
Nico knikt. ‘Dat denk ik wel. Fanti durft bijna alles.’


Dan zijn er nog de illustraties. Die zijn er als kleine tekeningen tussen de tekst, maar ook als paginagrote illustraties. Dan kan het kind dat zo gelukkig is dat aan hem of haar de verhalen worden voorgelezen meekijken!


Vivian den Hollander (1953) werkte in het onderwijs voor ze fulltime schrijfster werd. Ze is onder meer bekend door haar voorleesboeken voor kleuters, haar AVI-boeken over voetbal, hockey, paardrijden en ballet, én haar boeken voor oudere kinderen. Haar werk is veelvuldig getipt door De Nederlandse Kinderjury en wordt zeer gewaardeerd.


ISBN  9789021684093 | Hardcover| 128 pagina's | Uitgeverij Ploegsma | september 2023
Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 29 september 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Dat wil ik later ook!
Illustraties: Dagmar Stam
Tekst: Vivian den Hollander


Opa en oma gaan verhuizen, en dus moeten ze hun spullen eens goed opruimen. De zolder ligt vol, dat ontdekken Lisa en Jimmy als ze bij Lisa’s grootouders op bezoek gaan. Maar het is toch geen rommel!
Ze kijken hun ogen uit en vooral Lisa herkent van alles. Spelletjes die ze ook nog gespeeld heeft, een oude rieten wieg, blokken en foto’s. Maar wie staat er op die oude foto’s? Lisa denkt ze wel te kennen, maar eigenlijk ook weer niet. Gelukkig kan oma daar nog alles over vertellen.
Jimmy’s oog valt op een oude politiepet, die hij meteen op zet. Hij wil later ook politieagent worden!
Dat was opa ook, vertelt Lisa. En oma was zuster. Dat lijkt Lisa ook wel leuk. Of toch niet?


‘Later word ik ook agent.’ Hij kijkt ineens heel stoer. ‘Dan ga ik in een politie-auto rijden. En boeven vangen.’
‘Taa-tuu. Taa-tuu.Taa-tuu!’ Jimmy rent tussen alle spullen door. Met de pet van opa op. ’Sta stil. Hier komt de politie!’ roept hij.
‘Je bent gearresteerd. Je moet mee naar het politiebureau.’


De kinderen spelen met de spulletjes, en gaan met oma mee naar de kringloopwinkel. Daar vinden ze nog meer leuke spullen! En dan gaan ze ook twijfelen of ze echt wel politieagent en zuster willen worden. Gelukkig hebben ze nog tijd genoeg om dat te beslissen, voorlopig spelen ze allerlei rollenspelletjes, met de knuffels. Katootje en Suus doen ook mee. Zij kunnen mooi kind zijn, of patiënt.


In deze korte verhaaltjes, die wel een geheel vormen, krijgt een kind spelenderwijs informatie over de verschillende beroepen. Het zijn vooral leuke verhaaltjes, heel herkenbaar, en behapbaar om voor te lezen.


Iedere pagina laat een typische Dagmar-Stamillustratie zien, in haar zo herkenbare stijl. Lisa en Jimmy zien er in alle boeken natuurlijk hetzelfde uit, en hun avonturen zijn tijdloos, zodat je steeds ook de oudere boeken kunt voorlezen aan ‘nieuwe’ kleuters.
Ook leuk is dat de hond Katootje en de poes Suus ook vaak hun opwachting maken.


Vivian den Hollander (1953) werkte in het onderwijs voor ze fulltime schrijfster werd. Op haar site staan slechts 8 Lisa en Jimmyboeken, maar de bibliotheek heeft er 12! De totale hoeveelheid boeken van haar hand is enorm! Ze is onder meer bekend door haar voorleesboeken voor kleuters, haar AVI-boeken over voetbal, hockey, paardrijden en ballet, én haar boeken voor oudere kinderen. Haar werk is veelvuldig getipt door De Nederlandse Kinderjury en wordt zeer gewaardeerd.


ISBN 9789000361489 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Van Holkema & Warendorf | augustus 2020
afmeting: 22,8 x 22,7 x 1 cm | Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 22 september 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Hoi, naar school!
Illustraties: Dagmar Stam
Tekst: Vivian den Hollander


Haar vriendje Jimmy zit al op school weet Lisa als zij ook vier jaar wordt en de eerste schooldag aanbreekt. Ze is al wezen oefenen natuurlijk, dus helemaal vreemd is het niet, maar ze is toch blij dat Jimmy haar wegwijs kan maken. Het is best wel een beetje eng allemaal.


Die ochtend was ze al vroeg wakker en er helemaal klaar voor, maar toen het vertrek naar school steeds dichterbij kwam begon ze toch wat te treuzelen. Gelukkig mag ook Beer mee, en zo komt ze toch op tijd.


‘Goedemorgen Beer.’ Juf schudt zijn pootje. ‘Wat leuk dat je meekomt vandaag.
’Eerst durfde Beer niet zo goed,’ zegt Lisa. ‘Maar ik help hem.’
‘En ik help Lisa vandaag,’ zegt Jimmy stoer.


Want hij staat al te wachten, hij wil van alles gaan doen samen, zoals ze dat op de peuterspeelzaal ook deden. Spelen in de bouwhoek, of de huishoek, het maakt hem niet uit. Hij wijst haar hoe het gaat als ze naar de wc moet, en bij het buiten spelen weet hij wel wat hij het leukste vindt.


Of het precies op deze manier werkt op alle basisscholen is niet zeker, maar veel zal hetzelfde zijn. De speelhoeken, de manier van met plaatjes aanduiden wat er allemaal gaat gebeuren die dag, de ketting die mee moet naar de wc, en natuurlijk het gezamenlijk eten.


Er gebeuren ook wat dingen die het verhaal een stuk levendiger maken: Beer is – eventjes – kwijt, en Jimmy is ondeugend. En Lisa vindt het allemaal heel leuk, en thuis speelt ze dan ook schooltje. Papa doet mee, maar die moet nog heel veel leren!


Het nogal traditionele verhaaltje kan helpen jonge kinderen die voor het eerst naar school gaan al een beetje vertrouwd te maken met het schoolleven. Niet iedereen heeft meteen al een vriendje op school!


Op iedere twee pagina’s wordt een item besproken zoals dat voor kan komen in een kinderleven op school of thuis - met leuke tekeningen - van Dagmar Stam, die kunnen we dat wel toevertrouwen!


Voor wie het een beetje eigenaardig vindt dat Lisa in dit boek nu pas naar school gaat, omdat er in andere boeken uit de serie al sprake is van in de klas zitten, kan ik zeggen dat de chronologische volgorde van de Lisa en Jimmyboeken wel klopt, dit is een herziene uitgave. Er verandert van alles op school, de vorige uitgave was van 2002.


Vivian den Hollander (1953) werkte in het onderwijs voor ze fulltime schrijfster werd. Ze is onder meer bekend door haar voorleesboeken voor kleuters, haar AVI-boeken over voetbal, hockey, paardrijden en ballet, én haar boeken voor oudere kinderen.


ISBN 9789000362875 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Van Holkema & Warendorff | oktober 2018 | Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 28 november 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Lisa en Jimmy - Jij ook van mij!
Illustraties: Dagmar Stam
Tekst: Vivian den Hollander


Het zeventiende boek over Lisa en Jimmy gaat over vriendschap. Vreemd, want Lisa en Jimmy zijn toch al die zeventien boeken lang al dikke vrienden? Maar... er gebeurt iets waardoor Jimmy gaat twijfelen.


Lisa gaat met haar jongere broertjes en opa en opa naar een huisje in het bos. Jimmy zwaait de auto van opa uit maar hij mag later ook komen. Om hem niet te kunnen vergeten heeft hij een tekening gemaakt die Lisa meeneemt: hij heeft hen beiden getekend. Lisa heeft ook nog drie knuffels mee, voor iedere nacht in het huisje eentje. Ze vindt het huisje heel leuk! Er is een speeltuintje bij, en even verderop een manege, waar ze mag ponyrijden. En opa wil af en toe best doen alsof hij Jimmy is. Alleen houdt hij het niet zo lang vol als Jimmy!


Dan gebeurt er iets ergs: Lisa is haar knuffel kwijt! En net Wolletje, haar lievelingsknuffel! Overal gaan ze zoeken, maar ze vinden de knuffel niet. Lisa kan er niet van slapen.
De volgende dag in de speeltuin ziet ze haar knuffel: in de armen van een donker jongetje! Ze krijgt hem terug, en het jongetje, Sami wil graag met haar spelen! Maar hij is een beetje verdrietig, omdat hij helemaal niets meer heeft. Sami is een vluchtelingenkind. Lisa weet hem op te vrolijken, maar als Jimmy komt, doet die zo raar.


Een boek over vriendschap dus, maar in de zin van: je kan best meer vriendjes hebben, dat maakt de vriendschap niet minder waardevol! De tekeningen van Dagmar Stam zijn weer fantastisch, altijd vrolijk met die felle kleurtjes, en vrolijke snoetjes! Wie is er nu geen fan van haar! En de verhaaltjes van Vivian den Hollander zijn uit het leven gegrepen, altijd leuk!


Een mooi vormgegeven boek dat uitnodigt tot een gesprek over vriendjes zijn, en over jaloers zijn. Ook de vluchtelingenkwestie kun je op een kindvriendelijke manier aankaarten.


Wie Lisa en Jimmy al nog niet kende heeft het tweetal nu ook in zijn hart gesloten!


ISBN 9789000360680 | Hardcover | 32 pagina's | Van Holkema & Warendorf | augustus 2008
Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 14 september 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER