jeugd 4-5 jaar

Anna Kemp & Sara Ogilvie

http://www.saraogilvie.com

 

Neushoorns eten geen pannenkoeken
illustraties: Sara Ogilvie
tekst: Anna Kemp


Het zal je gebeuren... zit je te ontbijten, loopt er een paarse neushoorn de keuken in en die neemt een hap uit je pannenkoek! Dat overkwam  Maartje. De neushoorn was 'zo groot als een bus en zo paars als een pruim.' Ze rent naar haar moeder om het te vertellen maar zoals gewoonlijk luistert mama niet. Dan maar naar papa maar ook hij luistert niet. Dan niet!
De neushoorn vindt het fijn bij Maartje, ze ziet hem in de gang, in de tuin, in de badkamer en op de wc. Maar elke keer als ze het aan haar ouder wil vertellen zeggen ze: Stt! Maartje, je ziet toch dat we BEZIG zijn!
Ondertussen worden Maartje en de neushoorn dikke vrienden. Hij luistert wél naar haar.
Maar Maartjes ouders luisteren nog steeds niet. Als de pannenkoeken op zijn en Maartje hun vertelt dat de paarse neushoorn ze heeft opgegeten, want die is gek op pannenkoeken, geloven ze haar wéér niet. Maartjes vader zegt: "Neushoorns eten geen pannenkoeken'. Maartje wordt er verdrietig van, haar ouders luisteren echt nooit. Maar dan lezen ze dat er een grote paarse neushoorn uit de dierentuin is verdwenen, en die is gek op pannenkoeken! Eindelijk geloven ze Maartje en komt alles toch nog goed.


Op de humoristische afbeeldingen zie je hoe stomverbaasd Maartje is als de neushoorn de keuken komt binnenlopen en een hap van haar pannenkoek neemt. Daarna is het bijna onvoorstelbaar dat de ouders het enorme dier niet zien. Je ziet hem in de gang zitten met een paraplu aan zijn hoorn, Hij staat in de tuin tussen het wapperende wasgoed in, er zit een enorme kuil in de bank op de plek waar de neushoorn altijd zit...
Maar ze zien helemaal niets omdat ze het altijd zo druk hebben. Haar ouders moeten zelfs erg lachen om Maartje.


'Wat ga je nog meer verzinnen?' wilden ze weten.
'Een haai in de wc? Een ijsbeer in de koelkast?


Ze moeten zo lachen dat ze niet eens zien dat de neushoorn achter hun staat!
Pas als ze het bericht lezen dat het dier vermist wordt geloven ze Maartje eindelijk en dan zien ze de neushoorn ook! Op hun bank! Hij ligt zappend tv te kijken!


Het verhaal zelf is al erg grappig maar de tekeningen maken het helemaal af. Het is enorm leuk om te zien hoe Maartje en de neushoorn met elkaar spelen, hij kietelt haar met zijn hoorn, ze spelen buiten en het belangrijkste is, de neushoorn luistert naar Maartje!
Alles is heel geloofwaardig gebracht, het zomaar kunnen zo'n neushoorn op je bank...
Het is een boek waarvan kinderen steeds opnieuw zullen vragen of dat voorgelezen kan worden, of steeds opnieuw zelf zullen lezen. De gebruikte fantasie is enorm, alles kan, niets is te gek. Fantastisch verhaal, fantastische afbeeldingen en een heel verrassend eind!


ISBN 97890477039532 Hardcover 32 pagina's uitgeverij Lemniscaat december 2011
Leeftijd 5+

© Dettie, 24 april 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER