jeugd 4-5 jaar

Annemarie van den Brink & Caroline van Pelt

Sprookjesletters
tekst: Annemarie van den Brink
illustraties: Caroline van Pelt


Sneeuwwitje en de zeven dwergen, De prinses op de erwt, De gelaarsde kat, Doornroosje, Repelsteeltje, Assepoester, Roodkapje... Wie kent deze sprookjes niet? In dit boek staan 26 bekende sprookjes, op elke pagina een. Links de tekst, rechts een paginagrote illustratie.
Hoe kan dit? zul je misschien denken. De meeste sprookjes zijn toch niet zo kort? Dat klopt maar de sprookjes zijn op rijm gezet en bovendien volgen ze het alfabet. Nee, niet de A van Assepoester, maar de A van de Appel die sneeuwwitje moest eten van haar stiefmoeder. De J van de nieuwe jas van lucht die de keizer droeg.

Ik zie niks, dacht de keizer nog,
maar dat ligt vast aan mij.
En hij deed snel zijn nepjas aan.
Wat was de keizer blij.


De keizer paradeerde
in zijn blootje heen en weer.
En de mensen aan de kant?
Die hadden het niet meer.


De P hoort natuurlijk bij de Prins die Doornroosje wakker kust.
De IJ hoort bij ijs waarop het meisje met de zwavelstokjes blootsvoets stond. En zo heeft elk sprookje zijn kernwoord.
Elk verhaaltje  bestaat uit een vier blokjes van vier regels op rijm. Annemarie van den Brink heeft dat heel knap en humoristisch gedaan.  Kinderen zullen genieten van het ritme en de rijm. De verhaaltjes lezen daardoor ook lekker voor, je komt als vanzelf in een soort cadans.


De illustraties zijn kleurrijk. Vooral de gezichten of koppen van dieren krijgen veel aandacht, deze zijn vaak vrij groot afgebeeld. Verder doen de illustraties aan collages denken, zoals bij de afbeelding bij het vers over De Chinese nachtegaal. Je ziet de Chinese keizer in een prachtig gewaad (van uitgeknipt papier?) Aan de muur hangen 'echte' bordjes en schoteltjes van Chinees porselein. Het mandje van de boze stiefmoeder van Sneeuwitje lijkt gemaakt van een stukje linnen.
Naast de collages wordt gewerkt met inkt, pastelkrijt of potlood. Volgens de site van de illustratrice werkt zij ook met het grafische computerprogramma photoshop.


ISBN 978-9044814095 Hardcover 64 pagina's | Clavis B.V.B.A., Uitgeverij | november 2010
Vanaf 5 jaar

© Dettie, 26 december 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER